Biserica ortodoxă și cea romano catolică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa Pogorarea Sf. Duh si intemeierea Bisericii crestine la Ierusalim, Sf. Apostoli le-a revenit misiunea de a raspandi Evanghelia lui Hristos pana la marginile pamantului.

Sf. Apostol Andrei, primul ucenic al Mantuitorului a propavaduit in partea de rasarit (Scytia Mica, Scytia Mare, Macedonia, Dobrogea etc.) Sf. Apostol Petru, fratele lui Andrei a propavaduit in apus din Italia pana in Spania. Invatatura Sf. Apostoli era unitara atat in apus cat si in rasarit. Neintelegerile intre Apus si Rasarit au aparut odata cu infiintarea noii capitale a imperiului roman la Constantinopol in anul 330 de catre Constantin cel Mare. Pana la Marea Schisma din 1054, atat din Constantinopolcat si cea de la Roma au participat la cele 7 Sinoade Ecumeinice si impreuna au luptat impotriva tuturor invataturilor gresite aparute in biserica primara: -iconoclasmul; etc In anul 554 la Ferara-Florenta, Biserica din Apus a tinut un Sinod Ecumeinic la care preotii ortodoxi nu au fost primiti si aici Biserica apuseana si-a luat mai multe drepturi si hotarari: Papa de la Roma este cap al Bisericii. Papa este infailibil.

Existenta purgatoriului (adica intre iad si rai exista un loc curatitor numit purgatoriu in care sufletul omului, dupa ce iese din trup se roaga pentru a-i fi iertate pacatele) La Simbulul Credintei, redactat la primele Sinoade Ecumeinice au facut un adaos, cum ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul lui Dumnezeu, numit adaosul,, Filioque. La acest adaos Biserica Romano-Catolica a renuntat doar in vara a. c (mai, 2002) Folosirea la Sfanta Liturghie a azimei (adica a painei nedospita) , in loc de painea dospita, folosita de Mantuitorul Iisus Hristos la Cina cea de taina (figura pe coperta) De-a lungul secolelor aceste adaosuri au dus la mai multe conflicte intre cele doua biserici, fiind si principalele cauza ale schismei de la 1054. Alte diferente intre catolicism si ortodoxism: Celibatul: nu permite casatorirea deacului; Consumul de animale sugrumate; Reducerea sfintelor taine de la 7 (Botez, Mirungere, Maslu Marturisire, Impartasanie, Casatorie, Preotie) la 4 (Botez, Mirungere, Impartasanie, Preotie) Au redus Sf. Liturghie; Nu se admite casatorirea a doua; Intreg cultul Romano-Catolic este axat pe patimile Mantuitorului; iar in Biserica Ortodoxa se pune accentul pe Invierea Domnului. Asa cum ne invata Sf. Scriptura trebuie sa trecem, de la Patimi la Inviere.

In Biserica Ortodoxa toti episcopii sunt egali intre ei indiferent de functiunea pe care o indeplineste (patriarh, mitropolit, episcop, arhiepiscop) si toate hotararile sunt luate de Sf. Sinod. -lacasurile de cult, obiectele de cult si averea bisericilor apartin credinciosilor pe cand, in Biserica Romano-Catolica, acestea apartin cultului, adica papei de la Roma.

In prezent, se fac eforturi deosebite pentru a se uni cele doua Biserici surori. In acest context exista doua comisii de dialog, Ortodoxa si Romano-Catolica, care vor cerceta scrierile ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biserica Ortodoxa Si Cea Romano Catolica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
488 cuvinte
Nr caractere:
2 839 caractere
Marime:
35.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Religie
Tag-uri:
catolici, biserica
Predat:
la gimnaziu
Sus!