Biografia mitropolitului Teolipt al Filadelfiei

Extras din referat

Sfintii Nicodim Aghioritul si Macarie al Corintului amintesc in tomul publicat la Venetia (1782) sub titlul de Philokalia ton hieron nepticon, la pozitia 23 textele patristice si bizantine despre rugacine un "Cuvant care lamureste lucrarea ascunsa in Hristos si arata pe scurt scopul fagaduintei monahale a lui Teolipt al Filadelfiei" acesta relatare este precedata de o scurta biografie redactata de Sfantul Nicodim Aghioritul. 
In biografia mentionta, se relateaza: "Teolipt cel mare cu adevarat, luminatorul Filadelfiei, inflorit sub Andronic II Paleologul in jurul anului 1325. Nevoindu-se mai intai in Muntele Sfinteniei si de acolo primind scaunul Filadelfiei, s-a facut indrumator si initiator in invataturile cele mai bune al Sfantului Grigorie [Palama], mitropolitul [Tesalonicului], caci l-a initiat pe acela in sfanta trezie si rugaciunea mintii, inca pe cand acolo se afla in cinurile lumesti, cum citim in Viata aceluiasi Grigorie [Palama] scrisa de Filotei [Kokkinos] Patriarhul Constantinopolului". Aceasta scurta nota, insotita de remarcabilul tratat mistic, au fost pana in secolul nostru cam tot ce se stia despre Teolipt al Filadelfiei. Ele au fost traduse in romaneste de catre ucenicii staretului Paisie Velicikovski si larg difuzate in Moldova si Tara Romaneasca, apoi republicate in 1865 de catre J. P. Migne in Patrologia Greaca.
La acestea se adauga si marturia lui Grigorie Palama, tot in Philokalia, mai exact in finalul celui de-al doilea tratat din prima sa "Triada", scrisa in 1338 "in apararea sfintilor isihasti" calomiati de catre Varlaam din Calabria. Sfintul Grigorie intocmeste o lista a celor care i-au fost dascali in isihasm. Acesta lista cuprindea sfintii din vechime (Simeon Noul Teolog si Nichifor Isihastul) si "barbati care au trait cu putin timp inainte de noi si ne-au predat acestea cu gura lor". 
In ceea ce il priveste pe Teolipt ca monah athonit, exista traditia bazta pe relatarile din Philokalia si sustinuta de "Patericele" athonite potrivit careia ar fi fost vietuitor in Athos. Acesta traditie a fost consacrata liturgic de insusi Sfantul Nicodim in Slujba Parintilor athoniti. Aceasta traditie, din care reiese ca Teolipt ar fi fost "cel mai bun invatator in isihasm" al lui Grigorie, pe cand era mitropolit al Filadelfiei, dupa ce traise mai intai in Athos, este sustinuta si de parintele Staniloae care aduce o alta marturie extrasa din manuscrisele ce contineau operele Sfantului Grigorie Palama.
O alta sursa de informatii este asa-numitul manuscris panegiric anonim, care s-a dovedit a fi un elogiu funebru scris de vestitul umanist si om politic bizantin, Nichifor Chumos. Acest "epitaf" inpreuna cu cele cateva notite ale istoricului bizantin Gheorghe Pachymeres constituie principala sursa cu privire la viata si activitatea lui Teolipt al Filadelfiei. Din relatarea lui Nichifor aflam ca in momentul cand imparatul Mihail VIII Paleologul a initiat politica de impunere a "unirii" de la Lyon, ianuarie 1275, Teolipt avea 25 de ani. Tot aici ne este dezvaluit locul sau de origine, Niceea. In momentul nasterii lui Teolipt, Niceea era capitala Imeriului Bizantin aflat in exil, dar condus in mod prosper de dinastia Laskarizilor pana cand Mihail VIII, recucerind Constantinopolul de sub ocupatia latina, abandoneaza Asia Mica atat economic cat si militar. Astfel acest teritoriu ajunge sa fie ocupat treptat de emiratele turcomane, ultima reduta fiind Filadelfia care se preda in 1390 sultanului Baiazid.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biografia mitropolitului Teolipt al Filadelfiei.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!