Bibliologia

Extras din referat Cum descarc?

Definitia bibliei
Biblia (gr. ,,Biblos" = ,,Carte") este Cartea prin care Dumnezeu Se face de cunoscut omenirii pe Sine si voia Sa.
Spre deosebire de revelatia generala (prin natura), Biblia este revelatia speciala a lui Dumnezeu, data de El prin oameni si pentru oameni. Este vorbirea lui Dumnezeu (Evr.1.1-2), este Cuvantul Sau transmis prin suflarea Lui ( 2 Tim.3.16); de aceea Biblia constituie singura inregistrare scrisa, inspirata si infailibila, care are autoritate suprema in materie de credinta si de traire crestina.
Continutul bibliei
Biblia contine 66 de carti canonice, scrise de vreo 40 de scriitori, intr-un interval de aproape 1.500 de ani. Aceasta colectie isi grupeaza cartile in doua diviziuni principale: Vechiul Testament (39 de carti) si Noul Testament (27 de carti).Termenul ,,testament" poate fi inlocuit cu ,,legamant", pentru ca Biblia contine legamintele lui Dumnezeu facute cu oamenii: Vechiul Legamant facut cu Israel la Muntele Sinai (Ex.19.1-9) si Noul Legamant, profetit de Ieremia (31.31-34), devenit efectiv odata cu moartea si invierea Domnului Isus (Lc.22.20; Evr.9.15).Tema centrala a Bibliei este Domnul Isus Christos, Mantuitorul promis de Dumnezeu inca din Eden (Gen.3.15). Vechiul Testament descrie lucrarea Sa de ispasire prin profetii (Is.53) si prin tipologii (jertfele levitice). Noul Testament prezinta realizarea ispasirii (Evangheliile), aplicarea ei (Faptele Apostolilor), explicarea ei (Epistolele) si terminarea ei (Apocalipsa).
Inspiratia Bibliei
,,Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire..."(2 Tim.3.16).
,,Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant" (2 Petru 1.21).
In termeni biblici, ,,inspiratie" inseamna a vorbi ,,insuflat de Dumnezeu" sau ,,manat de Duhul Sfant". Inspiratia se refera la actiunea de supraveghere a lui Dumnezeu asupra scriitorilor Bibliei, actiune care a asigurat acuratetea inregistrarii fara greseala a adevarului revelat lor (1 Cor.2.13; 2 Pet.1.21; 2 Tim.3.16).,,Inspiratia divina este actiunea prin care Duhul Sfant a dat anumitor oameni capacitatea de a primi revelatia speciala a lui Dumnezeu si de a o comunica sau scrie in limbile lor si cu stilurile lor, fara eroare sau omisiune, ca fiind cuvintele exacte ale lui Dumnezeu" (F.H. Barackman). Inspiratia presupune cateva elemente importante:
- elementul divin: Duhul Sfant care a influentat mintea scriitorilor, asigurand acuratetea inregistrarii adevarului revelat lor
- elementul uman: scriitorii au scris potrivit stilului si personalitatii lor, alegand cuvintele intentionate de Duhul Sfant
- manuscrisele originale: contin inregistrarea fara greseala a adevarului revelat
Teorii false referitoare la inspiratia Bibliei
Dintre teoriile false cu privire la inspiratia Bibliei, amintim: 1) Teoria inspiratiei naturale - sustine ca inspiratia este o forma superioara de perspicacitate din partea omului natural; scriitorii Bibliei au fost genii care nu au avut nevoie de un ajutor supranatural.
Obiectie: Daca Biblia este o carte de inspiratie umana, de ce nu poate fi inteleasa de omul natural (1 Cor.2.12)? 2) Teoria inspiratiei partiale - sustine ca Biblia este inspirata in intentia ei (de a arata oamenilor mantuirea), dar nu si in intregul ei continut. Adica, scriitorii ei au fost inspirati in materie de credinta, dar nu si de istorie sau de stiinta.
Obiectie: Atunci, cine are ultimul cuvant in a selecta adevarul de eroare? Biblia nu doar contine Cuvantul lui Dumnezeu, ci ea este Cuvantul lui Dumnezeu! 3) Teoria inspiratiei universale (mistice) - sustine ca scriitorii Bibliei au fost inspirati in acelasi mod in care sunt inspirati toti oamenii plini de Duhul Sfant, cand scriu o carte sau cand rostesc o predica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bibliologia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!