Baptistii in Istorie

Extras din referat Cum descarc?

I. Baptistii in istorie
In forma in care se cunoaste astazi, baptismul a aparut in Anglia la inceputul secolului al XVII-lea. Numele si-l iau de la invatatura lor despre botez (bapto-a afunda), sustinand ca botezul trebuie impartasit numai adultilor. Ei sunt urmasi ai anabaptistilor lui Thomas Munzer din Germania de prin anii 1533-1534. 
Intemeietorul sectei baptiste este un fost pastor puritan, englezul John Smith. Este bine cunoscut faptul ca regele Angliei Henric al VIII-lea s-a ridicat impotriva papei, pentru ca acesta nu i-a desfacut prima casatorie si prin acel faimos ,,Non possumus" i-a refuzat casatoria cu Ana Boleyn. Din aceasta pricina s-a produs ruptura cu papalitatea, nascandu-se Biserica Anglicana (1534). Mai tarziu s-a produs o reforma si in Biserica Anglicana. Cei ce au primit noua reforma s-au numit ,,conformisti", iar cei care n-au recunoscut-o, s-au numit ,,nonconformisti". Nonconformistii s-au dezbinat la randul lor in prezbiterieni sau puritani, congregationalisti sau independenti, si altii. Din cauza persecutiilor din partea Bisericii Anglicane impotriva tuturor nonconformistilor, John Smith fuge in Olanda in anul 1606. Aici face cunostinta cu ratacirile menonitilor, care invatau ca botezul trebuie dat numai varstnicilor si numai prin cufundare (nu pot fi botezati si copiii, deoarece, nu exista nici un temei in acest sens in Noul Testament) si ca juramantul si serviciul militar sunt oprite. In scurt timp trecu si el la aceasta secta botezandu-se a doua oara, impreuna cu ceilalti insotitori ai sai, nu prin cufundare, ci prin turnare (stropire). Smith se autoboteaza si dizolva astfel biserica lui, fondand o noua comunitate, botezandu-i prin stropire pe cei care il urmau si luandu-si numele de baptisti. Mai tarziu, Smith a regretat autobotezul sau si, impreuna cu majoritatea grupului, a cerut menonitilor sa-i primeasca in comunitatea lor. Nu toti cei botezati de Smith au acceptat trecerea la menoniti, in fruntea acestora situandu-se Thomas Helwys. In 1611, Helwys, impreuna cu micul grup care nu 1-a urmat pe Smith, revine in Anglia si intemeiaza prima biserica baptista, la Londra.Baptistii au fost persecutati in timpul domniei Stuartilor, care au militat pentru reintroducerea catolicismului, prigonind toate ramurile protestante, indeosebi pe baptisti, care erau cei mai departati de catolici.
In vremea razboiului civil, multi dintre ei au luptat in armata lui Cromwell; numarul baptistilor a crescut, desi au avut si perioade de persecutie pana in 1689, cand comunitatile lor au capatat dreptul de organizare.Baptistii s-au divizat inca de la inceput in doua grupari distincte: baptistii generali, discipolii lui Smith, si Helwys, care sustineau doctrina mantuirii generale, dupa care Hristos a murit pentru salvarea tuturor oamenilor; si baptistii particulari, adepti ai unei grupari conduse tot de un fost pastor puritan, Henry Iacob, care acceptau invatatura calvinista a mantuirii particulare, adica Hristos n-a murit pentru toti, ci numai pentru ,,cei alesi", predestinati pentru mantuire.
In cursul secolului al XVIII-lea (1791) cele doua curente sfasiasera, miscarea baptista.Dupa unii istorici, baptistii nu au un Crez oficial, confesiunile de credinta au fost stabilite de diverse situatii si locuri. Se pare ca prima Confesiune de credinta a fost adoptata in 1689, cand au capatat libertatea deplina in Anglia, si reeditata in 1855, 1858 si 1966, dupa spusa unor pastori baptisti.
II. Doctrina baptistilor
Trebuie inteles ca baptismul a aparut din dorinta de a repara unele greseli doctrinale si liturgice romano-catolice: Botezul prin stropire si turnare, din comoditate; despartirea Botezului de Mirungere (confirmare); formula antibiblica a savarsitorului: "eu te botez! "
Invataturile baptistilor sunt in majoritate cele ale protes!tantilor. Doctrina baptista e o religie personala. Aceasta da o mare atentie pacatului. Neaga orice capacitate pentru savarsirea faptelor bune la oameni. Orice merit in mantuire tine de gratie divina si har dumnezeiesc. Mantuirea nu vine decat prin Iisus Hristos, ca singur Mantuitor. Doctrina lor se rezuma in trei puncte: renasterea personala, mantuirea prin credinta si solidaritatea religioasa. Baptistii dau o importanta deosebita renasterii sufletesti. Omul ce se converteste se rupe de trecut. Celui convertit i se da un rol in mantuire. Baptistii resping cultul exterior, care nu joaca nici un rol, pentru ca tu esti cel care hotarasti mantuirea ta. Nu admit harul izbavitor al tainelor. Botezul lor are numai un rol simbolic: curatirea de pacate, lepadarea de vointa proprie, consacrarea intregii vieti lui Iisus. Nu admit botezul pruncilor, pentru ca nu-si pot face marturisirea de credinta. Copiii morti, nebotezati, sunt mantuiti, caci Iisus a murit pentru toata lumea. Botezul influenteaza in masura credintei celui ce il primeste. Si Sfanta Euharistie(Cina comemorare) e o manifestare simbolica, o amintire a celor intamplate pe vremea Mantuitorului. Nu doresc sa auda de mantuire prin biserica si de mijlocirea preotilor, afirmand ca tot crestinul e preot prin unirea cu Dumnezeu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baptistii in Istorie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!