Atitudinea Preotului intr-o Parohie cu Grupari Sectare

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
CUPRINS
o Modalitati de racolare a crestinilor
o Atitudinea preotului in fata invaziei sectare
CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Sectele sunt grupari religioase mai mici sau mai mari, ce s-au rupt de Biserica apostolica intemeiata de Hristos, schimbind dogmele credintei si explicind dupa mintea lor Sfinta Scriptura. Ele au luat fiinta chiar in timpul Apostolilor, prin Simon vrajitorul si prin crestinii iudaizanti care amestecau religia crestina cu cea iudaica a Vechiului Testament. Secte crestine si, mai ales, eresuri mari ca arianismul, nestorianismul, monofizitismul, monotelismul si iconoclasmul, adica luptatori impotriva Sfintelor Icoane, au fost secole de-a rindul, tulburind si dezbinind Biserica crestina in primul mileniu. Dintre acestia se pot aminti astazi armenii, coptii, iacobitii si altii.
Dupa Marea Schizma, adica ruptura dintre Biserica Ortodoxa de Rasarit si Biserica Romano-Catolica de Apus, din anul 1054, au inceput sa ia nastere in centrul si vestul Europei unele grupari crestine sectare rationaliste, datorita explicarii libere, a Sfintei Scripturi si razvratirii unor crestini impotriva Bisericii Apostolice, impotriva slujitorilor Bisericii si a vietii duhovnicesti prea aspre.
Cea mai veche secta neoprotestanta a luat fiinta in America la inceputul secolului XVIII, anume secta baptista. In prima jumatate a secolului al XIX-lea a luat nastere, tot in America, secta adventista, de unde, apoi, s-a raspindit si in Europa sub numele de "Aventisti de ziua a saptea" si "Adventisti reformisti".
Tot in secolul trecut apar si alte secte, ca Studentii Bibliei, numiti si milenisti; Penticostalii, numiti si "Tremuratorii"; iar in Elvetia apare secta Evanghelistilor, numiti si "Crestini dupa Evanghelie". 
Alte secte mai putin crestine iau nastere tot pe la sfirsitul secolului trecut, cum sunt Pocaitii sau Nazarinenii, Teosofii, care combina religia cu filozofia si stiinta; Spiritistii, care spun ca vorbesc cu duhurile mortilor; Martorii lui Iehova, o secta iudaica, si multe altele. 
Majoritatea sectelor au fost intemeiate de oameni bolnavi la suflet si la minte, oameni neascultatori, certati cu Biserica si cu slujitorii ei, stapiniti de demonul mindriei, al lacomiei dupa averi si dornici de mintuire fara osteneala, fara jertfa si smerenie. Iar scopul urmarit de toate sectele este, nu mintuirea sufletului, ci distrugerea Bisericii lui Hristos, dezbinarea crestinilor, impartirea lor in sute de "bisericute", adunarea de averi, mindria si pierderea sufletelor omenesti pentru care Fiul lui Dumnezeu S-a jertfit pe Sfinta Cruce. 
CUPRINS
o Modalitati de racolare a crestinilor
Sectele isi recruteaza adeptii din randul celor ce cauta o apartenenta sau stare de comuniune, ca reactie impotriva unei societati depersonalizate. Este adevarat ca societatea secularizata in care traim astazi tinde sa scufunde omul in singuratate, fiindca este vorba despre o societate care nu se mai gandeste la aproapele, este o societate individualista, animata de dorinte dupa eficienta si profit material. 
Intr-o astfel de situatie, gruparea sectara ii ofera individului sentimentul apartenentei la grup care reprezinta un raspuns la singuratatea care il confrunta din punct de vedere social. Dar tot atat de adevarat este ca sectele nu pot oferi cadrul unei comuniuni autentice, pentru doua motive. 
Pe de o parte, fiindca distrug fundamentul comuniunii care este Sfanta Treime prin relativizarea lui Hristos si a Duhului Sfant, datorita separarii lucrarii Duhului de lucrarea lui Hristos. 
Pe de alta parte, fiindca individul este supus in cadrul sectei unui proces de depersonalizare cu scopul de a-l transforma in instrument docil menit sa execute orbeste ordinele care ii vin de la superiorii sai. Aceasta cu atat mai mult cu cat exista secte care cultiva in randul adeptilor ura fata de proprii lor parinti, din dorinta de a-i face sa devina total dependenti de conducatorii sectei. Sunt extrem de numeroasa cazurile in care parintii se plang de metodele folosite de sectanti pentru a-i instraina de propria lor familie. Sentimentul de apartenenta si comuniune este o simpla iluzie care ascunde trista realitate a manipularii omului pentru profituri personale, pentru pofta de dominatie si exploatare.
Neofitul devine membru al unei comunitati in care trebuie sa dea dovada de stricta ascultare fata de "supraveghetori" si fata de lideri, apoi, este vorba de o adevarata "spalare a creierului" si de "programare ideologica" menite sa anuleze personalitatea adeptilor si sa-i transforme in instrumente care executa orbeste ordinele care vin din partea liderilor religiosi. Acest mecanism functioneaza adesea sub infatisari deosebite si consta dintr-o adeziune totala la grupul care il face pe adept sa nu mai poata trai in afara sa. Adeptul isi pierde capacitatea de a gandi si a trai independent. Uneori devine incapabil chiar de a-si gestiona propriul buget. 
Perspectiva ca va trebui sa traiasca pe propriile sale picioare, departe de sprijinul si legaturile sectei, reprezinta o incercare extrem de dificila. Sectantul adevarat se identifica trup si suflet cu miscarea sa mai mult decat cu oricare grup social. Ritualurile, juramintele, secretul si initierea gradata, intaresc aceasta posesiune si dependenta totala a adeptilor de liderii lor religiosi, pana la anularea capacitatii creative a omului si la moartea spirituala, fiindca orice secta totalitara este repetitiva si nu genereaza nou. 
Adeptii unei secte sunt obligati sa contribuie, prin activitatea lor programata, la sporirea beneficiilor materiale, economice sau financiare ale sectei. Sectele nu se ocupa de spiritualitate, ci de "business", fiindca acesta este criteriul eficacitatii lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atitudinea Preotului intr-o Parohie cu Grupari Sectare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!