Ateu Sau Credincios

Extras din referat Cum descarc?

De mii de ani omenirea crede in existenta unei fiinte divine, creatoare si protectoare a lumii, a vietuitoarelor, credinciosii diferitelor religii educandu-si fii, astfel incat ajunsi la maturitate sunt ferm convinsi de existenta unei fiinte supreme, fara a realiza o analiza amanuntita asupra argumentelor aduse in sprijinul acestui concept.
Ideile sustinatoare existentei unei fiinte divine sunt teoretice, generale, vagi, lipsite de o baza argumentativa reala, religiile bazandu-se pe numeroase rationamente speculative ce atribuie fenomenele ce nu pot fi explicate, unei divinitati.
Un exemplu evident de rationament speculativ este conceptul ce sustine ca sufletul omului, dupa momentul decesului, trece in iad sau rai, concept relatat in Bible.
Credinciosii, in lipsa unei explicatii stiintifice exacte, referitoare la crearea lumii, au presupus, obligatorie, interventia unei fiinte divine, acest concept incalcand ratiunea, fiind inca o dovada a rationamentelor speculative prezente in orice religie existenta.
Alte argumente sustinute de credinciosi, in favoarea divinitatii, sunt cazurile medicale, respectiv situatie in care un om sufera de o maladie fatala, in cele din urma vindecandu-se, aceste intamplari fiind numite minuni. Insa, aceste manifestari nu dovedesc decat stadiul primar in care se afla stiinta, respectiv medicina. Spre exemplu in antichitate, varicela decima orase, chiar tari.
Unul din argumentele, ce atesta existenta unei divinitati, provenit din partea savantilor, este argumentul istoric, ce prevede ca daca toti oamenii, inca din antichitate, credeu intr-o divinitate, obligatoriu aceasta exista, idee evident falsa. Chiar daca acest concept ar fi valabil, nu se i-a in considerare faptul ca precedent credintei in divinitati a fost ateismul (necredinta in divinitati) care fusese prezent in toate civilizatiile.
Un amanunt, straniu este, afirmatia din Biblie ce precizeaza ca orice om are dreptul de a alege ateismul sau credinta, dar este considerat un pacat ca parintii sa nu isi educe copii intr-un spirit crestin, inoculand copilului credinta, astfel ajuns la maturitate nu mai accepta, chiar respinge alte variante de crez.
Un alt concept ce alimenteaza credinciosii este cel moral. Argumentul moral se bazeaza pe urmatoarele idei : Valorile morale nu exista decat daca Dumnezeu exista Concluzie : Dumnezeu exista . Argumentul moral al crestinilor este unul pur speculativ, Freud dovedind, din punct de vedere psihologic, ca actele morale se structureaza in copilarie, in perioada maturizarii psihicului, moralitatea individului fiind modelata in functie de societatea, si mediul in care convietuieste.
In plus argumentul moral este in contradictie cu afirmatia din Biblie, ce sustine ca omul a fost creat cu propria judecata si capacitate de decizie ! Crestinii sustin inexistenta sufletului in cazul animalelor. Asemenea teoriei crestine omul poseda suflet acest fapt fiind dovedit prin posibilitatea de a iubi, dar un ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Ateu Sau Credincios
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!