Arhitectura Gotica si Gandire Scolastica

Extras din referat Cum descarc?

1. Abatele Suger de la Saint-Denis,
In general oameni de actiune, sau cum ii putem numi astazi, patronii, oameni de afarceri sunt prinsi intre ei si problemele lor, intr-un egoism bine stabilit si de sine statator s-ar putea spune.Viata in general fiind plina de formalitati, de critici, de concluzi, de structuri sociale.
Suger viitorul abate, face scoala in Saint-Denis, loc de care va fi legat toata viata, biserica va fi pentru el singura familie, adevarata sa familie din cadrul social, era modesta cu care foarte rar a iesit in evidenta. La aceea scoala fiind frecventata de printi si copii nobililor, el era printre singuri care se trage dintr-o familie modesta, fapt care nu l-a facut sa se simta stanjenit sau sa se simta in vreun fel stingherit. Pentru el inca de pe atunci singura familie devenea Biserica.
La acel colegiu se imprieteneste cu viitorul rege Ludovic al-VI-lea, prietenie care va dura toata viata.
,,Un rege se dezonoreaza daca incalca legea, pentru ca regele si legea -rex at lex- sunt receptacele de aceleasi puteri supreme". 
Ajungand abate in Saint-Denis, in cativa ani reconstruind un vechi asezamant monahal, unde se spune ca multime de oameni au fost vindecati in mod miraculos, si aducand un profit de la 20 de livre la 80 de livre.
Pentru aceasta primeste stindardul ,,Oriflamme", fiind simbolul unitati nationale. Iubind mai mult biserica, sau pe Dumnezeu il vedea pe el prima data si pe urma se vedea pe el ca persoana cu nevoi, a ajutat poporul ca sa poata vedea cele sfinte din abatii, manastirii care pana atunci erau interzise pentru popor. O data cu vizitatori au aparut si profiturile, donatiile, prosperitatea.
Singurul sau gand era la Dumnezeu ,,fiecare faptura, vazuta sau nevazuta, e o lumina adusa la viata, de Tatal Luminilor".
In aceea abatie a inceput refacerea biserici, in ea inbinand diferite stiluri si forme artistice. Dorind ca in cupola, in bolta biserici sa apara pernanent Sfanta Treime, la aceea biserica s-au folosit cele mai scumpe materiale, altarul continea in constructia sa pietre pretioase, aur, argint; ciudat era faptul ca pentru biserica, pentru Dumnezeu, negocia si cumpara tot ce era mai scump, iar hainele sale erau modeste croite din in, cat si chilia sa era mica si saracacios mobilata, pana si hainele celorlati clerici trebuiau sa fie din in.
Acest fapt a atras atentia multor dusmani din cler, care in primul rand intrau ei si pe urma nevoile biserici. El insa totdeauna le dadea lectii de morala, cum sa traiasca, precum calugari in post si saracie.
Dupa spusele lui Ovidiu, perfectiunea ,,femei" ar trebui pretuita mai mult decat valoarea materialului.
La constructia biserici sau mai bine zis refacerea ei, a altarului , a sfintelor vase, a sfintei cruci, a fost nevoie de multe materiale pretioase pe care le cumpara de la cei din rasarit la un pret foarte mic decat cel al pietei. El insa il lasa pe fiecare sa creada ca e bogat, sau ca sa imbogatit. Singura lui bogatie era biserica, unica lui familie.
La sfintirea catedralei din Saint-Denis invitand multi aristocratii ai vremi, regele Ludovic al VII -lea si boierii, aducand sfinte moaste in asa fel le-a prezentat, incat i-a facut pe toti sa isi doneze bijuteriile, ca sfintele moaste sa poata fii inpodobite.
In Il-de-France, zona sterila pana atunci, a inaugurat marea sinteza a tuturor stilurilot regionale franceze, ceea ce numin astazi stilul gotic.In istoria arhitecturi, avea sa puna la incercare inventivitatea multor maestri, ca Bernard de Saissans si pana la Mugues Libergier.Stia sau intuia entuziasmul sau debordant pentru metafizica luminii, asa cum apare ea la Dionisie Pseudo Aeropagitul si la Ioan Scotus Eurigena.
Aceste miscari intelectuale il plasase in avangarda unei miscari intelectuale ce avea sa se materializeze in teritoriile proto-stiintifice ale lui Roger Grosseteste si Roger Bacon, pe de alta parte in platonismul crestin.Era deplin constient de calitatile estetice distinctive ale noului stil. L-a simtit si ne face si pe noi sa-i simtim maretia ,, e inobilata de frumusetea lungimi si a largimi".
Intr-un secol neobisnuit de productiv in materie de sfinti si eroi. Pe la sfarsitl anului 1150 s-a inbolnavit de friguri iar inainte de Craciun nu mai era nici o speranta sa se vindece. La manastire ultima lui dorinta a fost sa-l crute Dumnezeu pana la sfarsitul sarbatorilor ,, pentru ca bucuira fratilor sa nu se transforme in tristete din cauza lui". Si aceasta dorinta i-a fost indeplinita. Suger a murit la 13 ianuarie 1151, la o saptamana dupa boboteaza, ultima din sarbatorile craciunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura Gotica si Gandire Scolastica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!