Tulburările de personalitate

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere.1
1. Tulburarile de personalitate.3
1.1 Caracteristici obisnuite.5
1.2 Clasificare.6
1.2.1 Tulburarea paranoida.7
1.2.2 Tulburarea shizoida.8
1.2.3 Tulburarea disociala / antisociala.8
1.2.4 Tulburarea borderline.9
1.2.5 Tulburarea de tip histrionic.10
1.2.6 Tulburarea de tip anxios / evitant.11
1.2.7 Tulburarea de tip dependent.12
1.2.8 Tulburarea de tip anancast / obsesiv-compulsiv.13
Tulburarea de personalitate de tip emotional instabil.14
Tulburarea de personalitate de tip schizotipal.15
Tulburarea de personalitate de tip narcisist.15
1.3 Clasificare pe grupe.16
1.4 Probleme.17
Terapie.18
Curiozitati.19
Bibliografie.22


Extras din referat Cum descarc?

Tulburarile de personalitate
Interesul acordat azi studiului personalitatii este deosebit si acest lucru reiese cu usurinta din abundenta studiilor prezente in literatura de specialitate.
Personalitatea e un termen larg raspandit al carui sens este cunoscut limbajului comun. Sunt convins ca fiecare dintre voi foloseste cuvantul personalitate pentru a se referi la un ansamblu de caracteristici care definesc modul in care o persoana vede si actioneaza in lume - ceva asemanator unor imbinari a proceselor de gandire si de comportament. In psihologie, el ar putea fi definit ca trasaturile emotionale, cognitive si comportamentale unice fiecarui individ, invatate si dezvoltate prin experienta si relativ consistente de-a lungul timpului. 
Preocuparea privind investigarea personalitatii este recenta, motiv pentru care, desi s-au elaborat o multitudine de teorii diverse care permit o prezentare ampla a ceea ce numim sistemul de personalitate, raspunsul la intrebarea fundamentala "Ce este personalitatea" ramane in continuare o problema dificil de solutionat. 
Exista desigur si motive personale de a studia teoriile personalitatii (motive care, probabil ne motiveaza cel mai mult pe noi oamenii de rand, simpli actori pe scena vietzii si nu specialisti in domeniu psihologiei); este vorba de curiozitatea fireasca de a stii cat mai mult despre propriul comportament. De ce ne comportam, gandim si simtim intr-un anumit fel? De ce o persoana este agresiva iar alta inhibata, una plina de curaj iar alta fricoasa, una sociabila iar alta timida? Ce ne face pe noi sa ne purtam intr-un anumit fel, iar pe fratii si surorile noastre crescuti in aceeasi casa sa fie atat de diferiti? Ce factori ajuta pe anumiti indivizi sa devina oameni de succes in cariera sau/si mariaj in timp ce altii, cu acelasi potential cad dintr-un esec in altul?.
Tindem de asemenea sa credem ca personalitatea este unica. Constatam similaritati intre oameni si cu toate acestea sesizam ca indivizii poseda caracteristici speciale sau combinatii de caracteristici care-i disting unii de ceilalti. Ca atare in virtutea experientelor cotidiene avem tendinta sa percepem personalitatea ca un cluster stabil si unic de caracteristici care poate insa suferi modificari ca raspuns la diferite solicitari externe.
- Bun.stim deci ce este personalitatea.dar "bine. bine." ati putea spune voi."stim ce este.dar ce anume o determina?.cum se face ca este, dupa parerea unora, chiar unica de la un individ la altul?."
Intrebare : Cine imi poate spune ce crede el ca determina personalitatea? De ce suntem atat de diferiti unul fata de celalalt?
- Mai multi specialisti s-au intrebat ce anume determina personalitatea: este personalitatea determinata genetic sau se formeaza prin experienta? De multe ori auzim pe cineva spunand "Se poarta exact ca maica-sa!" sau "El este asa pentru ca asa a fost crescut." Apare astfel urmatoarea controversa: natura sau crestere/educatie? Depinde personalitatea de ereditate, prin mostenirea genetica sau de mediul in care cineva traieste? 
- Raspunsul cel mai logic, conform specialistilor in psihologie, ar fi ca, cei doi factori - factorul genetic si factorul de mediu/educatie/experienta - interactioneaza in formarea personalitatii fiecaruia dintre noi. 
Prin urmare, ereditatea stabileste niste limite privind numarul de trasaturi de personalitate care pot fi dezvoltate, iar mediul - reprezentat de factorii culturali, sociali si situationali - determina dezvoltarea in cadrul acestor limite. 
- Factorii culturali se refera la valorile culturale deprinse de o anumita persoana in decursul vietii, in special in perioada de formare a personalitatii. Aceste valori culturale au un impact puternic asupra modului de comportament al indivizilor. De exemplu, un pasionat de literatura sau orice alta arta va avea un comportament mult mai rafinat decat o persoana care nu manifesta niciun fel de inclinatii culturale. In mod evident, acest al doilea tip de individ va fi mult mai insensibil si va avea un comportament mai violent decat primul tip. 
- Factorii sociali reflecta viata de familie, religia si grupurile de oameni din care a facut parte de-a lungul vietii. 
- Factorii situationali accentueaza sau diminueaza anumite aspecte ale personalitatii. De exemplu, o persoana care a suferit mai multe esecuri poate sa manifeste o lipsa de incredere in sine si sa nu participe sau sa nu intreprinda anumite actiuni care i-ar putea aduce succes numai din cauza evitarii unui alt esec.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tulburarile de Personalitate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!