Tipuri de Familie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Criteriul numarului de parteneri care formeaza familia 
2. Tipuri de familie 
3. Tipuri de familie, in funtie de anumite criteriaCum vedem familia in viitor 
4. Cum vedem familia in viitor 
Concluzie 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Literatura de specialitate ofera o multitudine de tipologii referitoare la familii. Facand o sinteza a lor, vom alege cateva dintre criteriile pe care le consider a fi cele mai importante pentru identificarea si intelegerea tipurilor de familii:
CRITERIUL NUMARULUI DE PARTENERI CARE FORMEAZA FAMILIA
familii poligame, la randul lor de doua tipuri: 
o familii poliandrice - unde exista mai multi parteneri barbati, femeia avand dreptul sa se casatoreasca cu mai multi barbati; 
o familii poliginice - unde exista mai multe partenere femei, adica barbatii au dreptul de a-si alege mai multe sotii. De regula, numarul de copii in astfel de familii este mai mare. Poligamia este intalnita la unele popoare si are rolul de a proteja societatea prin promovarea sexului masculin sau feminin, dupa caz; 
familii monogame, in care un barbat sau o femeie au dreptul sa se casatoreasca doar cu un singur partener. La randul ei, monogamia, ca forma familiala, poate fi seriala, adica, in cazul decesului partenerului sau al divortului, partenerul ramas se poate recasatori, sau monogamie stricta, atunci cand partenerul nu mai are dreptul sa se recasatoreasca. 
Societatea este cea care confera dreptul de casatorie cu unul sau mai multi parteneri. Societatea romaneasca este, dupa cum se stie, o societate care promoveaza monogamia seriala.
Tot in cadrul monogamiei, putem diferentia alte doua tipuri de familii: 
o familii nucleare - formate din cei doi soti si copiii lor necasatoriti. Acest tip de familie este cel mai intalnit si mai dorit in toate societatile, deoarece el permite o legatura mai stransa intre membrii familiei, relatii democrate si stabilirea propriilor reguli de functionare familiala. Astfel, intr-o familie nucleara gradul de intimitate este mai mare, iar sansele de a fi satisfacute nevoile sexual-afective, de siguranta si stabilitate cresc;
o familii extinse - formate din mai multi membri ai familiei care locuiesc in acelasi spatiu si care reprezinta doua sau trei generatii: frati, parinti, bunici, copii si nepoti. Acest tip de familie subordoneaza familia nucleara si de cele mai multe ori este format din doua familii nucleare. De exemplu, doi soti cu unul sau doi copii care locuiesc impreuna cu parintii unuia dintre soti (sau doar cu un parinte). Sau o familie nucleara care locuieste cu un frate sau o sora casatorita sau nu, cu sau fara copii. Acest tip este foarte intalnit in societatile traditionale, dar nu numai. El se caracterizeaza prin conservatorism al regulilor si traditiilor familiale. Cu alte cuvinte, familia cea mai in varsta va tinde sa impuna regulile de organizare si functionare si celorlalte familii. 
De regula, se pastreaza obiceiul ca cel mai in varsta barbat sa fie considerat capul familiei, cel care ia deciziile importante sau care cel putin va fi consultat atunci cand trebuie luate hotarari importante. De exemplu, doi soti care locuiesc cu parintii vor tinde sa adopte aceleasi comportamente ca si parintii, indiferent daca sunt sau nu de acord cu ele si pot sa se raporteze la dorinta parintilor lor ori de cate ori doresc sa intreprinda ceva. De aceea, datorita acestei tendinte la conservarea pattern-urilor de viata si de relationare, deseori tanarul cuplu intra in conflict cu cuplul parental cu care convietuieste, ceea ce determina scaderea intimitatii si a satisfactiei maritale. 
Nu de putine ori se poate ajunge chiar la disolutia cuplului nou constituit, datorita implicarii parintilor in relatia acestuia sau prin tendinta prea rigida de pastrare a vechilor obiceiuri. In alte cazuri, cuplul tanar este cel care dezorganizeaza cuplul parental prin revolta sau perturbare a relatiilor existente, ceea ce poate duce la tensiuni, conflicte sau chiar dezorganizarea vietii familiale. Alteori, relatiile dintre familiile nucleare ce formeaza familia extinsa se pot deteriora doar dupa aparitia copiilor (nepotilor). Cand bunicii preiau un rol conducator al familiei, ei tinzand sa devina parinti atat pentru nepoti, cat si pentru parintii acestora (copilul propriu si sotul sau sotia acestuia), se poate ajunge la neclaritati si confuzii de rol atat pentru parinti, cat si pentru copii, acestia din urma nemaistiind de cine sa asculte si cand.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Familie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!