Tipuri de Comunicare - Verbala Paraverbala Nonverbala

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In nici un domeniu al vietii si activitatii umane existenta si manifestarea omului ca fiinta sociala nu este posibila fara comunicare. Comunicarea da sens si finalitate intentiilor, dorintelor, aspiratiilor, atitudinilor si actiunilor noastre, le face inteligibile pentru ceilalti, in aceeasi masura in care fiecare dintre noi percepem modul de manifestare al celorlalti fata de noi prin comunicare. Natura si modul de manifestare a relatiilor de comunicare dintre oameni sunt atat de diversificate, atat de complexe si de structurate, incat putem spune ca omul traieste, de fapt, intr-un mediu comunicational omniprezent, care-i structureaza si-i afecteaza viata in fiecare clipa. 
Cand intentionam sa vorbim despre comunicare, observam aproape imediat un fenomen interesant: termenul de comunicare se prezinta sub forma unei aglomerari conceptuale, cuprinzand un mare numar de stiinte. Comunicarea poate astfel sa capete accentele unor definitii lingvistice, psihologice si psihosociale, filosofice, matematice, pedagogice. Fiecare domeniu al cunoasterii are definitia sau definitiile lui referitoare la comunicare.
Scopul referatului este acela de a sublinia importanta comunicarii sub toate formele sale in procesul instructiv-educativ.
Problematica referatului
Sistemul psihic uman este un sistem comunicational.
Din punct de vedere cibernetic, comunicarea reprezinta deplasarea unei cantitati de informatie de la un element la altul in cadrul aceluiasi sistem sau de la un sistem la altul, fara considerarea naturii si modalitatii concrete in care se realizeaza aceasta deplasare.
Comunicarea este o modalitate fundamentala de interactiune psihosociala. Din acest punct de vedere, ea este relatia prin care interlocutorii se pot intelege si influenta reciproc prin intermediul schimbului continuu de informatii, divers codificate.
Privind aspectul formativ-educativ al comunicarii, in general si in mod special al comunicarii didactice, Ana Tucicov-Bogdan caracterizeaza procesul de comunicare ca un ,,liant al vietii sociale", care are rolul de a forma conceptia despre lume, convingerile, atitudinile si de a constitui principalul mijloc de reglare a comportamentelor.
Dupa natura semnelor utilizate in codificarea informatiei si dupa canalul predilect de transmitere a mesajului se evidentiaza trei tipuri de comunicare:
- Comunicarea verbala - este specific umana. Informatia este codificata si transmisa prin cuvant si tot ceea ce tine de acesta, privind aspectele fonetic, lexical, morfo-sintactic. Poate fi orala (utilizeaza canalul auditiv) sau scrisa (utilizeaza canalul vizual). Prin intermediul acestei forme pot fi transmise continuturi extrem de complexe, dar, comparativ cu celelalte forme de comunicare, decodificarea se realizeaza mai incet.
- Comunicarea paraverbala - in cazul acestei forme de comunicare canalul utilizat este canalul auditiv. Informatia este codificata si transmisa prin intermediul elementelor prozodice si vocale (caracteristicile vocii, particularitatile de pronuntie, intensitatea rostirii, ritmul si debitul vorbirii, pauzele, intonatia etc) care insotesc cuvantul si vorbirea, in general.
In activitatea educativa si in cea terapeutica, comunicarea de tip paraverbal este hotaratoare. Jacques Mehler a demonstrat, de exemplu ca daca in cazul comunicarii cu copilul foarte mic, vocea mamei este neutra, fara intonatie, ea nu starneste nici o reactie, intocmai ca o voce necunoscuta. Nou-nascutul percepe ritmul, accentul, durata si intensitatea sunetelor si aceste elemente au rezonanta in lumea lui interna, stimulandu-l.
- Comunicarea nonverbala - canalul de transmitere este cel vizual. Informatia este codificata si transmisa printr-o diversitate de semne legate direct de postura, miscarea, gesturile, mimica, infatisarea partenerilor.
Principalele functii pe care comunicarea non si paraverbala le indeplinesc sunt urmatoarele:
- de sustinere a comunicarii verbale si pentru a furniza feed-back vorbitorului;
- pentru a semnala atitudini;
- pentru a transmite continuturi afective pentru a semnala stari emotionale;
- pentru a inlocui in intregime vorbirea


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Comunicare - Verbala Paraverbala Nonverbala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!