Specificul dezvoltarii psihofizice la diferite categorii de deficienti

Extras din referat Cum descarc?

1. Caracteristici ale evolutiei psihice si fizice la deficienta mintala, senzoriala, motorie, comportamentala si socio - afectiva.
2. Consecinte ale manifestarii deficientei in procesul de dezvoltare, adaptare, integrare sociala si sociala a copiilor.
1. Caracteristici ale evolutiei psihice si fizice la deficienta mintala, senzoriala, motorie, comportamentala si socio - afectiva.
Tabloul clinic si psihopedagogic general al deficientului mintal are urmatoarele elemente specifice:
1. Heterocronia- se caracterizeaza prin decalajul fundamental dintre diferitele componente ale dezvoltarii generale a copilului: 
- decalajul dintre dezvoltarea somatica si dezvoltarea psihica
- dintre varsta cronologica si cea mintala, intre acestea existand un decalaj temporal.
Dizabilitatea mintala este mai putin un deficit mintal si mai mult o structura particulara determinata de o integrare dizarmonica a ritmurilor de dezvoltare asincrona.
Un copil de 10 ani cu varsta mintala de 6 ani nu poate fi comparat cu un copil normal cu varsta mintala de 6 ani. Ei nu pot fi identici pentru ca normalul dispune de o experienta mai larga si mai bogata, de automatisme mai complexe, are un status social total diferit de cel al copilului deficient mintal, ritmul de dezvoltare al acestuia din urma este mult mai lent si acest element este cel care ii diferentiaza pe cei doi. Copilul normal creste fizic si mintal in acelasi ritm, pe cand la un copil deficient mintal nu apare acest sincronism, iar decalajul dintre varsta mintala si cea cronologica creste progresiv. 
Teza heterocroniei are consecinte asupra metodologiei de lucru cu deficientul mintal, unde accentul trebuie pus pe organizarea unei interventii bazate pe individualizarea si diferentierea actiunilor educative, utilizarea metodelor si procedeelor pedagogice care sa asigure armonizarea individualitatii si componentelor personalitatii copilului cu deficienta mintala.
2. Heterodezvoltarea distinge in structura psihica a deficientului mintal dezvoltarea sub limita a unor aspecte ale activitatii psihice, concomitent cu dezvoltarea peste limita atinsa de copilul normal de aceeasi varsta mintala a altor aspecte ale psihismului copilului deficient.
3. Eterogenitatea este o teza prin care argumenteaza proportia inversa care exista intre eterogenitatea aptitudinilor si nivelul global mediu al deficientilor mintali. Eterogenitatea se poate explica prin relativa independenta a unor aptitudini in raport cu inteligenta si trebuie comparata cu notiunea de heterocronie pentru intelegerea mentalitatii si dinamicii comportamentului care explica deficienta mintala.
4. Incompetenta sociala face obiectul unei teze care defineste deficienta dupa criteriul competentei sociale exprimat in gradul de adaptare sociala, maturitatea sociala, calitatea relatiilor sociale. Doll, defineste competenta sociala in termenii independenta personala, responsabilitate sociala, adica posibilitatea individului de a-si asuma propria responsabilitate si de a se integra in societate, participand constient la viata comunitatii din care face parte.
5. Vascozitatea genetica este concept introdus de Inhelder si se refera la faptul ca gandirea deficientului mintal este ,,neterminata", adica acesta nu poate ajunge la rationamente abstracte fara sprijinul primului sistem de semnalizare (senzorio-perceptiv); daca informatiile si instructiunile sunt prezentate numai prin intermediul limbajului, fara sustinerea unor modele, materiale didactice, experiente si exemple concrete, copilul nu inlelege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specificul dezvoltarii psihofizice la diferite categorii de deficienti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!