Soft Educational - Lectia Somajul

Extras din referat Cum descarc?

Somajul este un dezechilibru economic care consta in existenta unui surplus de oferta pe piata fortei de munca. 
Somajul este termenul folosit in cazul lipsei ocupatiei platite (locurilor de munca) pentru fortele apte si calificate corespunzator pentru munca. Acest fenomen este caracterizat prin faptul ca o parte din populatie este in cautare a unui loc de munca. Cand aceasta situatie ia proportii apar probleme economice serioase in cadrul regiunii sau statului respectiv, prin cresterea cheltuielilor sociale de intretinere a somerilor.
Caracteristicile somajului:
- Nivelul
- Durata;
- Intensitatea 
- Strucrura. Formarea somajului:
- pierderea locurilor de munca de catre o parte a populatiei ocupate;
- cresterea ofertei de munca.
Tipuri:
somaj ciclic sau conjunctural
somaj structural
somaj tehnologic 
somaj tranzitional sau frictional 
somaj sezonier.
Literatura economica prezinta doua categorii de somaj:
Somajul voluntar este acel tip de somaj care descrie situatia in care oameni apti de munca nu doresc sa lucreze, in majoritatea covarsitoare a situatiilor, deoarece detin suficiente resurse materiale;
Somajul involuntar (fortat) descrie situatia in care oameni apti de munca doresc sa se angajeze, dar nu gasesc locuri de munca disponibile. 
Somajul determinat de conjunctura economica in perioadele de recesiune (depresiune economica) care dureaza de obicei 2 - 3 ani urmat de o perioada de avant economic cu reducerea somajului.
Somajul sezonier de obicei care creste in lunile cand munca sezoniera nu e solicitata (de exemplu in gastronomie, sau personalul de deservire a turistilor). 
Somajul cronic este o forma grava a somajului cand nici in perioadele de avant economic relativ nu se reduce marcant numarul somerilor. Aceasta poate sa fie structurata pe cauze si anume: datorita unei calificari necorespuzatoare cerintelor, varstei, sanatatii sau lipsa 
dorintei de a lucra cauzata de aplasarea in alte regiuni a locurilor de munca, sau o retributie (salar) mica. O alta cauza a somajului cronic este schimbarea structurii economiei prin aparitia unor tehnologii noi, prin care reduce necesarul fortei de munca sau cea existenta nefiind calificata corespunzator.
Aici se poate aminti automatizarea, in istorie sunt cunoscute actiunile tesatorilor care distrugeau masinile din manufacturi, desi pe termen lung , automatizarea are drept consecinta cresterea puterii de cumparare a populatiei, reflectandu-se in cresterea cantitatii si a diversitatii bunurilor si serviciilor cumparate, ceea ce inseamna cresterea cererii pe piata muncii (mai multe locuri de munca).
La accesarea link-ul Somajul, elevul va obtine informatii suplimentare cu privire la istoricul termenului:
Somajul
Notiunrea de somaj provine de la cuvantul "chomage" din limba
franceza, la randul sau preluat din limba greaca "cauma" care insemna
"caldura mare" din cauza careia se intrerupea orice activitate. 
La origine notiunea de somaj reprezenta intreruperea lucrului din cauza temperaturilor ridicate. Somajul se poate caracteriza ca o stare
negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa
disponibila prin neasigurarea locurilor de munca.
Someri sunt toti acei apti de munca, dar care nu gasesc de lucru si care pot fi angajati, partial sau in intrgime, numai in anumite momente ale
dezvoltarii economice.
Ei reprezinta, un surplus de forta de munca, in raport cu numarul, celor angajati,in conditii de rentabilitate impuse de economia de piata.
Dupa citire, fereastra dispare, va aparea difuzorul in dreptul portiunii de rezumat, cu mesajul ,,Apasa aici pentru a asculta lectia", iar portiunea de text din caseta va fi citita cu karaoke.
Cand elevul da click pe Caracteristicile somajului se va deschide fereastra urmatoare:
Caracteristicile somajului
Somajul se caracterizeaza prin:
1.Nivelul la care a ajuns, ceea ce se poate exprima:
a)absolut, ca numar al somerilor;
b)relativ, ca rata a somajului, calculata sub forma raportului procentual dintre numarul somerilor si populatia ocupata, iar alteori ca raport inre numarul somerilor sipopulatia activa sau disponibila.
In S.U.A rata naturala a somajului este de 5% fata de 4% cat era la inceputul anilor 1970 si 3% dupa cel de-al doilea razboi mondial.
2) Intensitatea cu care se manifesta, daca presupune pierderea locului de munca si incetarea totala a activitatii (somaj total) sau numai diminuarea activitatii depuse cu scaderea duratei saptamanii de lucru si scaderea corespunzatoare a salariului (somaj partial).
3) Durata, perioada de la momentul pierderii locului de munca sau diminuarea activitatii depuse pana la reluarea normala a muncii.
4) Structura sau componenta pe categorii de varsta, nivel de calificare, sex, rasa etc:
Criterii de caracterizare:
a) Dupa nivel: - absolut - numar
- relativ - rata 
b) Dupa durata
c) Structura : -rasa
-sex
-varsta
-calificare
-domeniu de activitate
-grad de pregatire


Fisiere in arhiva (1):

  • Soft Educational - Lectia Somajul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!