Soft educațional - lecția șomajul

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2846
Mărime: 64.27KB (arhivat)
Publicat de: Nae Adam
Puncte necesare: 7
Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor

Extras din referat

Şomajul este un dezechilibru economic care constă în existenţa unui surplus de ofertă pe piaţa forţei de muncă.

Şomajul este termenul folosit în cazul lipsei ocupaţiei plătite (locurilor de muncă) pentru forţele apte şi calificate corespunzător pentru muncă. Acest fenomen este caracterizat prin faptul că o parte din populaţie este în căutare a unui loc de muncă. Când această situaţie ia proporţii apar probleme economice serioase în cadrul regiunii sau statului respectiv, prin creşterea cheltuielilor sociale de întreţinere a şomerilor.

Caracteristicile şomajului:

- Nivelul

- Durata;

- Intensitatea

- Strucrura. Formarea şomajului:

- pierderea locurilor de muncă de către o parte a populaţiei ocupate;

- creşterea ofertei de muncă.

Tipuri:

şomaj ciclic sau conjunctural

şomaj structural

şomaj tehnologic

şomaj tranziţional sau fricţional

şomaj sezonier.

Literatura economică prezintă două categorii de şomaj:

Şomajul voluntar este acel tip de şomaj care descrie situaţia în care oameni apţi de muncă nu doresc să lucreze, in majoritatea covârşitoare a situaţiilor, deoarece deţin suficiente resurse materiale;

Şomajul involuntar (forţat) descrie situaţia în care oameni apţi de muncă doresc să se angajeze, dar nu gasesc locuri de muncă disponibile.

Şomajul determinat de conjunctura economică în perioadele de recesiune (depresiune economică) care durează de obicei 2 - 3 ani urmat de o perioadă de avânt economic cu reducerea şomajului.

Şomajul sezonier de obicei care creşte în lunile când munca sezonieră nu e solicitată (de exemplu în gastronomie, sau personalul de deservire a turiştilor).

Şomajul cronic este o formă gravă a şomajului când nici în perioadele de avânt economic relativ nu se reduce marcant numărul şomerilor. Aceasta poate să fie structurată pe cauze şi anume: datorită unei calificări necorespuzătoare cerinţelor, vârstei, sănătăţii sau lipsa

dorinţei de a lucra cauzată de aplasarea în alte regiuni a locurilor de muncă, sau o retribuţie (salar) mică. O altă cauză a şomajului cronic este schimbarea structurii economiei prin apariţia unor tehnologii noi, prin care reduce necesarul forţei de muncă sau cea existentă nefiind calificată corespunzător.

Aici se poate aminti automatizarea, în istorie sunt cunoscute acţiunile ţesătorilor care distrugeau maşinile din manufacturi, deşi pe termen lung , automatizarea are drept consecinţă creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, reflectându-se în creşterea cantităţii şi a diversitaţii bunurilor şi serviciilor cumparate, ceea ce înseamnă creşterea cererii pe piaţa muncii (mai multe locuri de muncă).

La accesarea link-ul Şomajul, elevul va obţine informaţii suplimentare cu privire la istoricul termenului:

Şomajul

Notiunrea de somaj provine de la cuvantul "chomage" din limba

franceza, la randul sau preluat din limba greaca "cauma" care insemna

"caldura mare" din cauza careia se intrerupea orice activitate.

La origine notiunea de somaj reprezenta intreruperea lucrului din cauza temperaturilor ridicate. Somajul se poate caracteriza ca o stare

negativa a economiei care afecteaza o parte din populatia activa

disponibila prin neasigurarea locurilor de munca.

Someri sunt toti acei apti de munca, dar care nu gasesc de lucru si care pot fi angajati, partial sau in intrgime, numai in anumite momente ale

dezvoltarii economice.

Ei reprezinta, un surplus de forta de munca, in raport cu numarul, celor angajati,in conditii de rentabilitate impuse de economia de piata.

După citire, fereastra dispare, va apărea difuzorul în dreptul porţiunii de rezumat, cu mesajul „Apasă aici pentru a asculta lecţia”, iar porţiunea de text din casetă va fi citită cu karaoke.

Când elevul dă click pe Caracteristicile şomajului se va deschide fereastra următoare:

Caracteristicile şomajului

Somajul se caracterizeaza prin:

1.Nivelul la care a ajuns, ceea ce se poate exprima:

a)absolut, ca numar al somerilor;

b)relativ, ca rata a somajului, calculata sub forma raportului procentual dintre numarul somerilor si populatia ocupata, iar alteori ca raport inre numarul somerilor sipopulatia activa sau disponibila.

In S.U.A rata naturala a somajului este de 5% fata de 4% cat era la inceputul anilor 1970 si 3% dupa cel de-al doilea razboi mondial.

2) Intensitatea cu care se manifesta, daca presupune pierderea locului de munca si incetarea totala a activitatii (somaj total) sau numai diminuarea activitatii depuse cu scaderea duratei saptamanii de lucru si scaderea corespunzatoare a salariului (somaj partial).

3) Durata, perioada de la momentul pierderii locului de munca sau diminuarea activitatii depuse pana la reluarea normala a muncii.

4) Structura sau componenta pe categorii de varsta, nivel de calificare, sex, rasa etc:

Criterii de caracterizare:

a) Dupa nivel: - absolut – numar

- relativ - rata

b) Dupa durata

c) Structura : -rasa

-sex

-varsta

-calificare

-domeniu de activitate

-grad de pregatire

Preview document

Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 1
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 2
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 3
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 4
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 5
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 6
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 7
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 8
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 9
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 10
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 11
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 12
Soft educațional - lecția șomajul - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Soft Educational - Lectia Somajul.doc

Alții au mai descărcat și

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Clasificarea tulburări de limbaj

II.TULBURARILE DE LIMBAJ 2.l. LIMBAJUL 2.l.l. DEFINITII Limbajul este definit cel mai adesea ca fiind activitatea psihica de comunicare intre...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?