Sindromul Down

Extras din referat Cum descarc?

Sindromul Down este o afectiune genetica, prezenta inca din perioada conceperii, despre care poate nu stim foarte multe, dar de care cu sigurata ne temem si ne ferim.
Persoanele diagnostocate cu sindromul Down, prezinta o modificare genetica pe perechea de cromozomi 21, unde mai apare inca un cromozom.. Acesti 3 cromozomi dau o serie de modificari. In urma acestor modificari rezulta un retard atat psihic, cat si motor al copilului . Cum noi ne-am nascut cu o anumita culoare a ochiilor, asa un copil se naste cu acest sindrom. Din pacate nu avem ce face, deorece acest sindrom nu o sa treaca, nu dispare si nu se trateaza niciodata. In afara copiiilor care au si alte afectiuni colaterale, ceilalti sunt absolut sanatosi. Despre aceasta modificare genetica, din pacate, romanii cunosc destul de putine lucruri.
Statistic vorbind, in lume, unul din 800 de copii se naste cu sindrom Down.. Sunt cifre recunoscute, dar nu apare nici o statistica exacta si in tara noastra. Exact, in Romania nu exista o statistica din partea Ministerului Sanatatii, exista doar o estimare de aproximativ 30.000 persoane diagnosticate.
Cautand informatii despre acest subiect, am gasit marturia mai multor mamici din Romania care, s-au trezit in brate cu un copil cu aceasta afectiune si atat. Nu au fost ajutate, sprijinite, invatate si nu au primit informatiile necesare cresterii unui copil cu sindromul Down.
De aceea s-au infiintat mai multe asociatii, fundatii si Ong-uri care pot sa ofere informatii pe care medicii si specialistii din spitale si maternitati nu le ofera.
La inceput pentru parinte, ca mai apoi si pentru copilul cu aceasta afectiune, provocarile sunt multiple. In cele mai multe cazuri, un copil cu o asemenea afectiune este privit altfel. Asa cum stim, un nou-nascut are nevoie de ingrijire, de afectiune, de atentie, iar copiii diagnosticati cu Down, cu atat mai mult. Spun asta pentru ca se intalnesc cu situatii dificile, atat in perioada copilariei cat si atunci cand sunt adulti. In urma unui voluntariat pe care l-am facut, am observat ca persoanele cu sindromul Down sunt extrem de sensibile si sunt capabile sa ofere multa dragoste. Ceea ce uitam de cele mai multe ori este ca sensibilitatea lor nu este numai intr-un sens, iar ei pot fi foarte usor raniti. Acestia sunt stigmatizati, discriminate, marginalizati si sunt pusi la colt. Se lovesc de prejudecatilor celor din jur, de lipsa de informatii din partea unor cadre medicale sau de birocratia si dezinteresul statului pentru persoanele cu astfel de afectiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sindromul Down.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

www. totuldespremame.ro
www.asociatiadown.ro
Revista Sindromul Down in Romania


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!