Signmaid

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1689
Mărime: 11.00KB (arhivat)
Publicat de: Floriana Soare
Puncte necesare: 5

Extras din referat

SIGNMAID

Un program computerizat pentru persoanele surde

si mediul lor auzitor de comunicare

(Sonja Haga-Erickson, Arto Hanninen, Helena Moseray)

INTRODUCERE

Signmaid este un program pe calculator ce permite comunicarea prin intermediul unui set de imagini ale limbajului gestual si cuvintele corespunzatoare. Semnele folosite de persoanele surdo-mute sunt plasate sub 16 subtitluri, sub care un numar nelimitat de semne sunt plasate.

Cand persoana surda alege un semn, programul il traduce in cuvantul scris corespunzator. In plus, cuvintele raman pe ecran pentru a alcatui scurte propozitii.

Daca programul este folosit de catre persoane ce nu cunosc limbajul semnelor, alegerea se face din cuvintele organizate alphabetic si rogramul va prezenta imaginile cu semnele. Din nou, imaginile raman afisate pe ecran pentru a alcatui scurte propozitii. In acest fel este posibila crearea mai multor propozitii inainte de producerea propriu-zisa a comunicarii si salvarea lor pentru o ulterioara utilizare. In present semnele sunt afisate ca imagini. Atunci cand semnele corespunzatoare nu au fost gasite in dictionarul de semne finlandez (Suvi), au fost facute poze digitale.

Pe masura ce programul este folosit intr-un mediu cu persoane auzitoare, el va deveni nefolositor deoarece semnele vor deveni din ce in ce mai familiare si vor fi invatate.

ISTORIC

Creatorul programului Signmaid este DATERO- un centru de resurse computerizat pentru persoanele u dizabilitati. Pentru reabilitarea medicala, DATERO ofera servicii de evaluare pentru persoanele care necesita ajutor in utilizarea calculatorului datorita unei limitari in capacitatea functionala, de exemplu, in comunicarea orala, scris, citit sai in imbunatatirea abilitatilor.

Insa, scopul centrului DATERO nu este numai oferirea de servicii in campul medical ci, doreste de asemenea, sa creasca numarul informatiilor despre ICT in regiunea Ostrobothnia, precum si sa stimuleze dezvoltarea cercetarilor in zona. Crearea de programe pentru clienti este o parte a muncii in echipa alaturi de Politehnica Vaasa(11).

Necesitatea unui mijloc de comunicare pentru persoanele surde avenit de la Jupiter, un serviciu in cadrul relatiilor publice. Jupiter este unul dintre proiectele RASPUNS EGAL din regiunea Ostrobothnia din vestul Finlandei, fondata de Fondul social european (4, 5). Acest proiect presupune investigarea discriminarii si inegalitatii experimentate de muncitori sau de catre cei aflati in cautarea unui loc de munca prin administrarea unor teste.

NEVOIA SPECIFICA

Muncitorul implicat nu a avut experiente anterioare de a angaja o persoana cu dizabilitate auditiva. Oricum, un interpret al limbajului semnelor era prezent, dar nu tot timpul. Nu au fost luate masuri de pregatire a echipei in vederea primirii noului membru. In acest prim stadiu al programului, din motive necunoscute, subiectul nu prezenta rezultate foarte bune in munca sa. In afara deficientei severe de auz, avea si dificultati de vorbire. Astfel, el nu detinea abilitati de citi/ scris care ar fi putu facilita comunicarea. In plus, nu avea cunostinte de utilizare a calculatorului.

Preview document

Signmaid - Pagina 1
Signmaid - Pagina 2
Signmaid - Pagina 3
Signmaid - Pagina 4
Signmaid - Pagina 5
Signmaid - Pagina 6
Signmaid - Pagina 7
Signmaid - Pagina 8

Conținut arhivă zip

Ai nevoie de altceva?