Rolul Lecturii în Formarea Educației Morale a Elevilor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lumea internetului, dublarea informatiilor si numarul tot mai mare de elevi care nu citesc din carti, a dus la formarea unei generatii cu ,,tableta si iphone" in mana. Interesul pentru lectura in sala de biblioteca, mai ales al elevilor din invatamantul primar a scazut considerabil, singurele carti citite se citesc din obligatie fara ca elevii sa constientizeze ca lecturarea ii ajuta la dezvoltarea atat a limbajului cat si a formarii unei educatii moral etice. 
Lectura are un rol important in formarea si educarea elevilor largindu-le orizontul de cunoastere si ajutandu-i la dezvoltarea acestora din diferite puncte de vedere. Prin citirea unor carti elevii afla lucruri noi, isi dezvolta limbajul, descopera evenimete si locuri noi, neintalnite, isi dezvolta intelectul, dar pot si sa desprinda invataturi din cartile citite.
Lecturarea cartilor de catre elevii din ciclul primar poate sa reprezinte o portita de evadare catre lumea basmelor, a povestilor, a cunoasterii despre lupta binelui cu rau, a faptelor rele duc spre consecinte negative asupra faptuitorului.
Educatia exprima o functie excesiv umana si de natura pur spirituala la actiune, educatia porneste de la o persoana si se indreapta spre formarea altei persoane. Educatia are in vedere viata personala a omului, mantuirea acestuia, relatia lui cu Dumnezeu. Educatia morala este acea dimensiune a educatiei prin care se urmareste formarea si dezvoltarea constiintei si conduitei morale a personalitatii umane. Paradigma contemporana a educatiei morale imbina cunoasterea (morala) cu actiunea (morala) in procesul formarii profilului moral al personalitatii. Formarea profilului moral al personalitatii este un proces indelungat care isi are originea in familie, se continua in scoala si se consolideaza pe tot parcursul devenirii umane. Cunoasterea procesului formarii constiintei si conduitei morale, a relatiei dintre latura morala si celelalte aspecte ale educatiei, a rolului diferitilor factori in formarea convingerilor, sentimentelor si obisnuintelor morale trebuie sa stea in atentia specialistilor.
Prin lucrarea de fata doresc sa evidentiez faptul ca prin lectura la clasele primare se ajunge la formarea unei bune educatii morale in spiritul unei societati mai bune si a formarii de personalitati puternice, pregatite pentru societatea in continua schimbare.
CAPITOLUL I
Lectura in invatamantul primar
1.1 Etapele lecturii
Elevii claselor primare vor cunoaste, prin intermediul lecturii, diverse tipuri de texte, literare si nonliterare, lectura devenind, treptat, o tehnica utilizata din ce in ce mai frecvent de scolarul mic; dar simpla lectura nu garanteaza invatarea, avem nevoie si de alte elemente pentru a-l ajuta pe elev sa inteleaga mesajul textului parcurs si sa descopere ce poate el valorifica din actul citirii/lecturii.
Orice act de invatare presupune angajarea efortului personal al celui care invata, prin urmare, invatarea tehnicilor muncii cu cartea se realizeaza prin punerea elevilor in situatia de a opera in mod independent cu elemente ale lecturii explicative.
Prin lectiile de citire/lectura, elevii intra in contact cu tehnici ale analizei textului. Indiferent de text (literar sau nonliterar), se pot stabili intre cititor si text patru tipuri de relatii, dupa Judith Langer, relatii care, potrivit Florentinei Samihaian (in capitolul Didactica lecturii din Didactica limbii si literaturii romane, II, Proiectul pentru invatamantul rural, MEC, 2005, p. 58), pot fi considerate etape de abordare a textului: a pasi din exterior spre interior: intrarea in lumea textului; a fi in interior si a explora lumea textului; a pasi inapoi si a regandi datele pe care le avem; a iesi din lumea textului si a obiectiva experienta.
Intrarea in lumea textului presupune crearea unor situatii de invatare care sa trezeasca interesul elevilor pentru textul ce urmeaza a fi studiat. Metodele de ,,spargere a ghetii" sau de ,,incalzire" pot motiva elevii: brainstormingul, predictiile, termenii-cheie, folosirea unor ghicitori sau proverbe, intuirea unui tablou, evocarea unor momente din experienta personala pot crea atmosfera necesara abordarii unui anumit text.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Lecturii in Formarea Educatiei Morale a Elevilor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!