Rolul Familiei si Scolii in Educarea Inteligentei Emotionale a Copiilor

Extras din referat Cum descarc?

Secolul XX a scos la iveala o mare problema a omenirii. Stresul cotidian, viata agitata, alergatura dupa foloase materiale, au facut ca tot mai putini adulti sa puna accent pe formarea sufleteasca a tinerei generatii. Ne intrebam din ce in ce mai des de ce copiii nostri sunt tot mai violenti, de ce starea de nervozitate este din ce in ce mai crescuta, de ce cooperarea se transforma in conflict, de ce respectul reciproc se observa din ce in ce mai rar. Aceasta stare de lucruri ne tulbura mai ales cand ne gandim ca noi ca si cadre didactice si mai ales ca parinti am incercat sa le oferim copiilor nostri tot ceea ce aveau nevoie din punct de vedere material. Putini parinti sunt aceia care isi pun problema ca odraslelor lor le lipseste caldura sufleteasca. Parintii pun tot mai mult accent pe latura materiala a rolului lor si uita de latura sentimentala, foarte importanta in dezvoltarea sanatoasa si echilibrata a copiilor. Prinsi in valtoarea vietii, coplesiti de problemele existentei fizice, parintii motiveaza prin lipsa timpului faptul ca nu-si fac griji in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a copiilor lor.
Din aceasta cauza multi copii au ocazia sa-si deschida sufletul doar la gradinita si mai tarziu la scoala acolo unde colegii si dascalul lor au timp sa-i asculte. Ar fi bine daca macar aici s-ar intampla acest lucru. De cele mai multe ori insa si dascalii se pierd in a da informatii stiintifice cat mai multe si lasa de o parte preocuparea pentru starile emotionale ale copiilor, desi dascalilor in timpul pregatirii lor profesionale li s-a atras atentia ca instructia copiilor merge mana in mana cu educatia acestora. Sa ne amintim ca unul din cei mai mari pedagogi Quintilian spunea ca ,,non multum sed multus" sau parintele pedagogiei Comenius spunea ca ,,prefer un cap bine facut, unuia bine umplut".
Dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri depinde atat de imbunatatirea coeficientului de inteligenta academica, dar mai ales de cresterea coeficientului de inteligenta emotionala. Un tanar bine pregatit profesional nu are certitudinea ca se va descurca in viata mai bine decat unul mai putin pregatit pe aceasta latura, dar mai bine educat din punct de vedere al inteligentei emotionale.
Aici intervine rolul adultilor prezenti in viata de zi cu zi a copiilor. Pentru a fi capabil de acest lucru parintii si cadrele didactice trebuie sa fie ei in primul rand educati in acest sens. Cadrele didactice din considerentul ca au studiat cat de cat psihologia ii pot ajuta pe parinti initiindu-i in aplicarea in familie a principiilor educatiei inteligentei emotionale. Parintii au nevoie mai mult ca oricand sa inteleaga de ce inteligenta emotionala este atat de importanta in activitatile zilnice legate de cresterea copiilor si in inchegarea unei familii bazate pe afectiune, pe devotament si pe rezolvarea problemelor cotidiene. Educatia bazata pe inteligenta emotionala foloseste tehnici specifice, simple, dar importante, care pot contribui la pacea si armonia familiei. Primul pas este acela de a-i invata pe parinti sa lucreze cu propriile emotii inteligent, constructiv, pozitiv si creativ respectand realitatile biologice si rolul sentimentelor in natura omeneasca. Acest tip de educatie porneste de la faptul ca totalitatea actiunilor noastre ne permite sa cream un echilibru sanatos in relatiile cu copiii prin accentuarea importantei sentimentelor si prin controlul emotiilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Familiei si Scolii in Educarea Inteligentei Emotionale a Copiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!