Problematica Copilului cu Dizabilitati

Extras din referat Cum descarc?

Ce este dizabilitatea- Putini ar sti sa raspunda 
Un lucru e cert: cand auzim din intamplare acest cuvant ne gandim la o persoana total izolata de societate, careia nu i se permite sa traiasca decat intre patru pereti. Nimeni nu se gandeste la acesti copii, acesti oameni care sufera, nu pentru ca au un handicap, ci pentru ca societatea in care traiesc nu le ofera posibilitatea sa se exprime.
Copilul cu dizabilitati trebuie considerat ca facand parte din societate. Nu putem sa-l ascundem, nu are nevoie de mila noastra, ci de sprijinul nostru, permitandu-i sa traiasca alaturi de ceilalti copii, ca parte integranta a comunitatii.
"Persoanele cu dizabilitati din Romania constitutie o categorie dezavantajata a Romaniei, in special cei ce locuiesc in mediul rural sau sunt institutionalizati. Prezenta handicapului, starea materiala precara ( in cele mai multe cazuri) , izolarea psihologica determinate de statutul de persoana exclusa, lipsa unor servicii alternative adresate acestora, dificultatea accesului la informatiile in domeniu, accesul defectuos la serviciile medicale de calitate prezinta dificultati suplimentare pentru aceasta categorie de persoane." 
Atitudinea pozitiva zilnica a adultului fata de copilul cu dizabilitati il poate ajuta efectiv in dezvoltarea capacitatilor de comunicare Copilul va comunica mai usor daca doreste sa o faca , daca doreste sa exprime lucrurile pe care le traieste. Folosind eficient capacitatile noastre de comunicare, vom putea stimula modul de comunicare al copilului. Este foarte important ca un copil cu dizabilitati sa fie ajutat sa devina cat mai independent posibil in toate actiunile pe care le intreprinde.
Copiii au nevoie de foarte multa protectie. Se spune ca modul in care te porti cu copiii arata adevarata fata a omului.
Avand castigate cat mai multe deprinderi din aceasta arie de dezvoltare, copilul cu dizabilitati are sanse reale de a fi acceptat/integrat in viata sociala a comunitatii din care face parte, pe de o parte, si pe de alta parte, o comunitate permisiva, in ceea ce priveste aceasta categorie de copii da dovada de responsabilitate, acceptare si omenie.
In mare masura, copilul cu dizabilitati, intampina mari dificultati in ceea ce priveste autonomia personala, fapt care duce la dependenta totala fata de adulti. Ca sa obtina independenta in activitatile uzuale zilnice, copiii au nevoie de autonomie personala in sensul satisfacerii unor cerinte elementare cum ar fi: imbracatul, dezbracatul, asezarea hainelor in cuier, igiena mainilor, a nasului, a corpului in general, servirea mesei, pastrarea igienei in locul in care-si desfasoara activitatea, pastrarea igienei hainelor, a incaltamintei, pastrarea curateniei si a ordinii, la coltul cu jucarii, la coltul rechizite. 
Necesitatea formarii deprinderilor de autonomie personala la copii este evidenta inca din primii ani de viata pentru a se putea adapta mediului extern social si pentru a putea fi integrati intr-un grup.
Copilul cu dizabilitati nu reprezinta un final de drum, ci este doar inceputul unei mari provocari: aceea de a acorda copilului drepturile fundamentale, de a-i recunoaste si accepta posibilitatile, dar si limitele, de a-i oferi sanse de integrare. Copilul cu dizabilitati reprezinta doar o alta individualitate si trebuie abordat tocmai din aceasta perspectiva.
Putem preciza cateva dintre caracteristicile copiilor cu dizabilitati:
- dificultati ale mobilitatii fizice generale;
- incapacitatea de autoingrijire si dificultati de autoservire;
- dificultati majore in formarea constiintei de sine si in relationarea cu cei din jur;


Fisiere in arhiva (1):

  • Problematica Copilului cu Dizabilitati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!