Particularitatile Dezvoltarii Psihice in Perioada Tineretii

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Activitatea psihica a omului adult nu este gata constituita in momentul nasterii sale. Ea este produsul unui complex proces evolutiv, de-a lungul vietii individului (dezvoltare ontogenetica). Fiinta cu desavarsire neajutorata in momentul nasterii, copilul se dezvolta neincetat, parcurgand o serie de etape, cu particularitati anatomo-fiziologice si psihologice distincte. Dezvoltarea organismului uman se desfasoara pe mai multe paliere, dar cu toate acestea este unitara, determinand evolutia individului in ansamblul sau. 
Astfel putem vorbi despre o:
- dezvoltare fizica, ce reuneste modificarile in lungime, greutate, modificarile structurii si functiei creierului, inimii, altor organe interne; modificarile scheletului si musculaturii, care afecteaza abilitatile motorii; aceste modificari exercita o influenta majora atat asupra intelectului cat si asupra personalitatii - de exemplu: un copil cu handicap auditiv sufera de intarziere in dezvoltarea limbajului;
- dezvoltare psihica, cu accent pe dezvoltarea cognitiva - apar modificari la nivelul perceptiei, invatarii, memoriei, rationamentului, limbajului etc;
- dezvoltare psihosociala: cuprinde modificarile ce apar la nivelul personalitatii ca urmare a interactiunii individului cu ceilalti.
Unii cercetatori reduc dezvoltarea psihica la simple acumulari graduale si continue; copilul apare in aceasta optica "un adult in miniatura". Programele de instruire si educare sunt gandite astfel, prin simpla "reducere de scara". In realitate, procesul dezvoltarii trebuie privit dialectic: pante rapide de evolutie alterneaza cu paliere de echilibru, acumulari graduale duc cu timpul la schimbari calitative. Primul pas independent, primul cuvant rostit, prima operatie mintala sau primul rationament verbal sunt pregatite prin progrese cantitative lente, dar odata aparute ele marcheaza adevarate noduri in evolutia ascendenta a copilului.
Dezvoltarea psihica - consta in ansamblul schimbarilor succesive si coerente, al transformarilor cantitativ-calitative implicate in procesul de formare a functiilor psihice si al trasaturilor de personalitate de-a lungul perioadei copilariei si adolescentei. 
Dezvoltarea in plan psihologic, inseamna formarea proceselor si insusirilor psihice, precum si restructurarea lor pe parcursul intregii vieti la "nivele functionale" tot mai inalte.
Printre cuceririle importante ale psihologiei moderne se numara si sublinierea dimensiunii genetice (evolutive) a psihicului. Fiecare secventa a dezvoltarii psihice trebuie privita concomitent ca rezultanta a etapelor anterioare si ca premisa a celor viitoare. De altfel, fara cadrul oferit de ideea evolutiei si de procesul evolutiv, constiinta umana ar aparea drept un miracol. La nivel individual, psihogeneza se inscrie intr-un cadru socio-cultural in care sunt rezumate, selectate si condensate rezultatele intregii dezvoltari istorice. Dezvoltarea ontogenetica beneficiaza astfel de mostenirea social-istorica in masura sa accelereze procesul formativ.
Particularitatile dezvoltarii psihce
Dezvoltarea psihica se realizeaza sub influienta a trei factori: ereditatea, educatia si mediul. Dezvoltarea psihica nu este un concept unitar asa ca se pot constata doua tipuri de decalaje in dezvoltare:
- transversal - la aceeasi varsta cronologica, gradul de dezvoltare al fiecarui palier sau aspect de dezvoltare este diferit;
- orizontal - in cadrul aceluiasi gen de activitate psihica sau palier al dezvoltarii, acelasi gen de activitate psihica se poate manifesta diferit la varste cronologice diferite in functie de continuturi diferite. 
De aceea s-a lansat problema stadiilor dezvoltarii. Aceasta problema este una actuala si destul de controversata. Perspectiva genetica propune termenul de stadiu genetic, cea psihoindividuala, pe cea de stadiu de varsta. Disputele care s-au ivit vizeaza:
- acceptarea continutului psihic al fiecarui stadiu de dezvoltare;
- precizarea mecanismelor care sustin acest continut;
- stabilirea stadiilor genetice (din perspectiva procesualitatii psihice este vorba de stadii cognitive, afective, moral-sociale) si a celor de varsta (conform abordarii transversale interesata de unitatea deverselor aspecte ale vietii psihice intr-o anumita etapa). 
Dificultatile de suprapunere a stadiilor genetice si a celor de varsta survin din urmatoarele:
- stadiul de varsta nu este identic, nu se suprapune exact pe stadiile de dezvoltare ale diverselor procese psihice;
- exista un decalaj de dezvoltare, chiar intre ritmurile de dezvoltare ale proceselor psihice, decalaj datorat ritmurilor diferite de derulare;
- varste cronologica nu corespunde cu cea biologica si nici cu cea psihica;
- varsta psihica poate fi diferita pentru aspecte psihice diferite, chiar daca momentul cronologic este acelasi.


Fisiere in arhiva (2):

  • Particularitatile Dezvoltarii Psihice in Perioada Tineretii.doc
  • Particularitatile Dezvoltarii Psihice in Perioada Tineretii.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!