Obezitatea - o problemă de zi cu zi

Extras din referat Cum descarc?

Un sfert din populatia Romaniei este deja obeza in prezent, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. ,,Obezitatea este o boala cronica, care dureaza toata viata. Managementul greutatii inseamna optimizarea stilului de viata, dieta, miscare si terapie bazata pe medicamente", spune si presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, conf. dr. Gabriela Roman. Unele estimari arata ca peste 8 milioane de romani adulti au probleme cu greutatea corporala, iar 4,5 milioane dintre ei sunt deja obezi. Tehnologia tot mai avansata mareste gradul de sedentarism daca adaugam si obiceiurile alimentare necorespunzatoare, efectele sunt dezastruoase. Trebuie sa ne pregatim pentru a combate stresul si sa adoptam un stil de viata anti risc. Combaterea stresului, combinata cu activitatea fizica zilnica, are succes in tratarea obezitatii.
Obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica care afecteaza tot mai multe tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Incidenta in crestere are caracteristici de pandemie si necesita atentie speciala urgenta datorita potentialei mortalitati. 
Obezitatea este cauzata, in mare parte, de comportamentul alimentar. 
Studiile mai arata ca peste 80% dintre intelectualii romani sar peste micul dejun, ceea ce duce la aparitia unei senzatii accentuate de foame catre seara. Un adevarat pericol este reprezentat de grasimile ascunse in alimente, precum branzeturi, mezeluri, inghetata, dulciuri, produse de patiserie si calorii lichide reprezentate de bauturile carbogazoase. 
Clasificarea obezitatii
Cea mai folosita clasificare a obezitatii este cea care utilizeaza IMC-ul:
Stadiul pre-obez (supraponderal) , 25-29. 9, risc de comorbiditati crescut, 81-97 kg. 
Obez clasa I (obez), 30. 0-34. 9, risc de comorbiditati moderat crescut, 97-113 kg. 
Obez clasa II (obez), 35. 0-39. 9, risc de comorbiditati sever, 113-130 kg. 
Obez clasa III (obezitatea morbida) , >40. 0, risc de comorbiditati foarte sever, >130 kg. 
STADIUL CUNOASTERI
Obezitatea se caracterizeaza printr-o depozitare in exces a grasimii corporale. Termenul de supraponderal defineste o masa ponderala (greutate corporala) care nu corespunde inaltimi persoanei. Din aceasta masa corporala (masa grasa si musculara) barbatii prezinta un procent de grasime de 15-20% iar femeile 25-30%, astfel explicandu-se predominanta afectarii feminine. In functie de aceste limite, obezitatea poate fi definita ca peste 25% tesut adipos la barbat, cu limite intre 21-25% si peste 33% la femei, cu limite intre 31-33%. 
Indexul de masa corporala (IMC) , cunoscut si ca indexul Quetelet este mult mai folosit in practica medicala decat procentul de grasime corporala pentru a defini obezitatea. IMC-ul este strans corelat cu gradul de acumulare de tesut adipos din corp. 
Obezitatea are multiple cauze.
Contribuie dezechilibrul intre aportul de calorii si consumul acestora, variind de la persoana la persoana, sexul, varsta, ereditatea, implicarea psihologica si numerosi factori de mediu. Unele conditii patologice pot determina instalarea obezitatii: 
- hipotiroidismul, sindromul Cushing, depresia, corticosteroizii, antidepresivele, anticonceptionalele, sindromul Prader-Willi, sindromul ovarelor polichistice. 
Persoanele obeze sunt supuse unor riscuri majore pentru sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si cresterea colesterolului in sange. Scaderea in greutate se poate obtine prin dieta cu mai putine calorii, mai multa miscare si medicatie specifica antiobezitate. Specialistii sustin ca, din punct de vedere medical, nu este posibila o reducere drastica a greutatii. Cea mai dificila parte este totusi mentinerea ei la un nivel acceptabil, dupa scaderea cu cateva kilograme. Somnul odihnitor, care presupune cel putin o ora de somn inainte de miezul noptii, are un efect benefic impotriva obezitatii.
Dr. Delia Nitescu, medic endocrinolog, a declarat, ca obezitatea este de doua tipuri: 
- visceral 
- periferic 
Cea de tip visceral constituie o obezitate mai grava, cu risc de boli cardiovasculare, de cancere, de afectiuni genitale, diabet de tip II si altele. Potrivit medicului, un surplus de 10 kilocalorii pe zi conduce la o crestere ponderala de 0,45 kilograme pe an, ceea ce, pentru persoanele predispuse la obezitate, este foarte mult.
Referindu-se la cauzele excesului ponderal, lipsa de miscare, consumul unor alimente in exces, stilul de viata nesanatos, dar si cauzele genetice. Acestea din urma sunt considerate a fi responsabile de obezitate intr-un procent de 40-70%.
Prevalenta obezitatii in Romania este de 37% la populatia adulta, in prezent existand peste patru milioane de pacienti obezi netratati, iar dintre acestia 16,3% sunt supraponderali, iar 20,7% obezi clinic.
La nivel mondial se inregistreaza un miliard de adulti supraponderali, cel putin 300 de milioane dintre acestia fiind obezi clinic, releva un studiu realizat in 2005 de compania Zentiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obezitatea - o Problema de zi cu zi.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!