Metode de Invatamant

Extras din referat Cum descarc?

Obiective
- operarea cu diverse tipuri de metode de invatamant, tinand cont de cerintele specifice fiecareia;
- valorificarea metodelor in functie de obiectivele propuse;
- promovaea metodelor active si cu caracter aplicativ specifice invatamantului tehnic.
Concepte-cheie
- metoda de invatamant;
- metodologie didactica;
-metode expozitive:povestirea, descrierea, explicatia, prelegerea, conversatia, exercitiul, dezbaterea, modelarea, experimentul, stimularea, studiul de caz, proiectul, problematizarea, lucrarea practica, instruirea programata, observarea sistematica si independenta.
Clasificari conceptuale
Din punct de vedere etimologic, termenul "metoda" provine din limba greaca ("metha" = "spre"; "odos" = "cale") si desemneaza o cale eficienta de urmat pentru atingerea anumitor scopuri.
Prin "metoda de invatamant" se intelege, asadar, o modalitate comuna de actiune a cadrului didactic si a elevilor in vederea realizarii obiectivelor pedagogice. Cu alte cuvinte, metoda reprezinta ,,un mod de a proceda care tinde sa plaseze elevul in-tr-o situatie de invatare, mai mult sau mai putin dirijata" .
Sub raportul structurarii, metoda este un ansamblu organizat de operatii, de procedee.
In anumite situatii, o metoda poate deveni procedeu in cadrul altei metode (ex. problematizarea poate fi inclusa intr-o demonstratie).
Metodologia didactica desemneaza sistemul metodelor utilizate in procesul de invatamant precum si teoria care sta la baza acestuia. Sunt luate in considerare: natura, functiile, clasificarea metodelor de invatamant, precum si caracterizarea, descrierea lor, cu precizarea cerintelor de utilizare.
Metodele de invatamant sunt un element de baza al strategiilor didactice, in stransa relatie cu mijloacele de invatamant si cu modalitatile de grupare a elevilor. De aceea, optiunea pentru o anumita strategie didactica conditioneaza utilizarea unor metode de invatamant specifice.
Totodata, metodele de invatamant fac parte din conditiile externe ale invatarii, care determina eficienta acesteia. De aici decurge importanta alegerii judicioase a metodelor corespunzatoare fiecarei activitati didactice.
Sistemul metodelor de invatamant contine:
- metode traditionale, cu un lung istoric in institutia scolara si care pot fi pastrate cu conditia reconsiderarii si adaptarii lor la exigentele invatamantului modern;
- metode moderne, determinate de progresele inregistrate in stiinta si tehnica, unele dintre acestea de exemplu, se apropie de metodele de cercetare stiintifica, punandu-l pe elev in situatia de a dobandi cunostintele printr-un efort propriu de investigatie experimentala; altele valorifica tehnica de varf (simulatoarele, calculatorul).
In scoala moderna, dimensiunea de baza in functie de care sunt considerate metodele de invatamant este caracterul lor activ adica masura in care sunt capabile sa declanseze angajarea elevilor in activitate, concreta sau mentala, sa le stimuleze motivatia, capacitatile cognitive si creatoare.
Un criteriu de apreciere a eficientei metodelor il reprezinta valentele formative ale acestora, impactul lor asupra dezvoltarii personalitatii elevilor.
Clasificarea metodelor de invatamant
Clasificarea metodelor de invatamant se poate realiza in functie de diferite criterii.
I. dupa criteriul istoric: metode clasice (traditionale): expunerea, conversatia, exercitiul etc.; metode moderne: studiul de caz, metoda proiectelor, metode de simulare, modelarea etc.
II. dupa functia didactica prioritara pe care o indeplinesc:
1. metode de predare-invatare propriu-zise, dintre care se disting: 
a) metodele de transmitere si dobandire a cunostintelor: expunerea, problematizarea, lectura etc. 
b) metodele care au drept scop formarea priceperilor si deprinderilor: exercitiul, lucrarile practice etc.
2. metode de evaluare
III. dupa modul de organizare a activitatii elevilor: metode frontale (expunerea, demonstratia); metode de activitate individuala (lectura); metode de activitate in grup (studiul de caz, jocul cu roluri); metode combinate, care se preteaza mai multor modalitati de organizare a activitatii (experimentul)
IV. dupa tipul de strategie didactica in care sunt integrate: algoritmice (exercitiul, demonstratia); euristice (problematizarea)
V. dupa sursa cunoasterii (care poate fi experienta social-istorica a omenirii, explorarea directa sau indirecta a realitatii sau activitatea personala), la care se adauga un subcriteriu: suportul informatiei (cuvant, imagine, actiune etc), prof. Cerghit propune o alta clasificare si anume:
1. metode de comunicare orala: expozitive, interogative (conversative sau dialogate); discutiile si dezbaterile; problematizarea;
2. metode de comunicare bazate pe limbajul intern (reflectia personala); 
3. metode de comunicare scrisa (tehnica lecturii);
4. metode de explorare a realitatii: 
a) metode de explorare nemijlocita (directa) a realitatii: observarea sistematica si independenta; experimentul; invatarea prin cercetarea documentelor si vestigiilor istorice; 
b) metode de explorare mijlocita (indirecta) a realitatii: metode demonstrative; metode de modelare;
5. metode bazate pe actiune (operationale sau practice): 
a) metode bazate pe actiune reala / autentica): exercitul; studiul de caz; proiectul sau tema de cercetare; lucrarile practice;
b) metode de simulare (bazate pe actiune fictiva): metoda jocurilor: metoda dramatizarilor; invatarea pe simulatoare.
Acestor categorii li se adauga un alt tip de metode si anume metodele de rationalizare a invatarii si predarii: metoda activitatii cu fisele; algoritmizarea; instruirea programata; instruirea asistata de calculator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Invatamant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!