In contextul actual al erei vitezei si al tehnologiei, informatiile au devenit la indemana oricui. Dat fiind multitudinea si diversitatea informatiilor pe care mass-media le furnizeaza publicului, este necesara initierea unui proces de selectie in ceea ce priveste tipul de informtii care ajung la public, avand in vedere efectele nocive pe care acestea le pot avea asupra comportamentului oamenilor. Desi toti oamenii sunt expusi diversitatii de informatii din mass-media, cei mai afectati sunt copiii, care afla intr-un stadiu de formare si dezvoltare. ,,Mass-media reprezinta suporturi sau instrumente tehnice care servesc la transmiterea in forme specifice intre profesionisti ai comunicarii, reuniti in institutii sociale, si marele public, constituit intr-un ansamblu de indivizi izolati.? ,,Mass-media formeaza al patrulea mediu constant de viata al copilului, alaturi de cel familial, de cel scolar si de anturajul obisnuit." Televiziunea continua sa fie cel mai popular mijloc de informare si de divertisment, fiind ieftin, comod si accesibil. Prin intermediul programelor difuzate, televizorul creeaza o lume in care telespectatorul poate evada, relaxandu-se si eliberandu-se de problemele cotidiene. Astfel, privitul la televizor nu este doar un obicei ori un simplu mijloc de informare, ci este un element care influenteaza major viata unui individ, oamenii ajungand sa gandeasca si sa se comporte asa cum vad la televizor. - Televizorul devine aproape unicul interlocutor si educator al copilului. Interesul copilului pentru ,,cutia vorbitoare" este explicabil. Acesta actioneaza hipnotic asupra psihicului. Drept rezultat, micul omulet intra in transa si percepe fara critica tot ce curge din ecran."- Consecintele pe care televiziunea si jocurile video le au asupra functionarii creierului se refera la partea din fata a acestuia, adica la cortexul prefrontal (se refera la partea din fata a creierului nostru, situata in spatele fruntii si deasupra ochilor). Petrecerea unui timp indelungat in fata televizorului afecteaza atentia, reduce motivatia si favorizeaza comportamentele de tip instinctiv, cum ar fi: bulimia, agresivitatea si instinctele sexuale.
Albulescu, Ion, Educatia si mass-media. Comunicare si invatare in societatea informationala, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2003. Avdeev, Dmitri, Nervozitatea la copii si la adolescenti, Editura Sophia, Bucuresti, 2008. Cerghit, Ioan, Mass-media si educatia tineretului scolar, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1972. McQuail, Denis, Windahl, Sven, Teorii ale comunicarii de masa, Editura Comunicare.ro, Bucuresti, 2004.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).