Lev Semionovici Vigotski bibliografie

Extras din referat Cum descarc?

Lev Semionovici Vigotski- filozof, psiholog, pedagog, muzician, autor de non-fictiune, profesor universitar - s-a nascut la 5 noiembrie 1896 in Orsa, Imperiul Rus (astazi Belarus) intr-o familie bogata de origine evreiasca. Imediat dupa nasterea lui Lev, tatal sau a fost numit sef de departament al unei importante banci din Gomel, al doilea oras ca marime din Belarus, unde familia s-a mutat; aici Vigotski si-a petrecut copilaria. Mama lui Vigotski a studiat pentru a deveni profesor, dar s-a dedicat familiei cu norma intreaga, contribuind astfel la crearea unui mediu stimulativ si imbogatit pentru cei opt copii ai sai. Vigotski si-a terminat educatia primara acasa cu mama si cu un tutore privat, apoi a intrat in scoala publica pentru a-si incheia invatamantul secundar. 
Inzestrat cu o viteza exceptionala de lectura si de memorie, a fost un student excelent in toate disciplinele.
Dupa ce a absolvit scoala secundara, la varsta de saptesprezece ani, s-a inscris la Universitatea din Moscova, studiind initial medicina, apoi a continuat sa studieze legea, desi era intotdeauna un invatat pasionat de filosofie. Dupa absolvire, Vigotski s-a intors la Gomel pentru a preda literatura si filosofia. Aici s-a casatorit cu Rosa Smekhova, de la care a avut doua fiice. In acelasi oras, Vigotski a infiintat un laborator de cercetare la un institut local. 
Psihologia este, fara indoiala, unul dintre principalele sale interese de la o varsta frageda. De la primul raport din 1924 la cel de-al doilea Congres pan-rus de psihoneurologie (Problema constiintei in stiinta comportamentului), ideile sale sunt clare si suficient de originale pentru a atrage atentia unui psiholog important, cum ar fi Kornilov, care il cheama la Moscova. De aici isi incepe cariera in psihologie. In aceasta perioada, Vigotski, fortat sa lucreze in subsolul Institutului, a reusit sa-si aprofundeze cunostintele psihologice si filosofice, profitand de cantitatea mare de materiale stocate si disponibile pentru consultare. 
In 1925, Vigotski si-a terminat teza de doctorat in domeniul psihologiei artei, incepand cu cariera sa stralucita de cercetator. Din pacate insa, viata lui a fost foarte scurta. De fapt, avand grija de fratele sau mai mic, Vigotski a contactat tuberculoza in 1919, o boala care l-a adus la moarte timpurie in 1934, la varsta de treizeci si opt de ani. Din 1924 pana in 1934, Vigotski s-a ocupat de diferite teme de psihologie, atat la nivel teoretic cat si la nivel de aplicatie, scriind peste 180 de articole, dintre care unele au fost publicate la cincizeci de ani de la moartea sa. Printre cele mai importante texte amintim ,, Istoria dezvoltarii functiilor psihice inalte" (1833) si " Gandirea si limbajul" (1834).
Doar un deceniu de studii, care totusi s-au dovedit a fi intense si fructuoase, l-au determinat sa-si stabileasca propria abordare personala, scolile culturale istorice, in cadrul carora s-au dezvoltat invatatori de nivel foarte inalt precum A.N. Leont'ev si A.R. Lurjia.
La inceputul anilor treizeci Vigotski a fost victima luptei politice care a avut loc in timpul guvernului lui Stalin. Guvernul l-a acuzat ca este un "psiholog burghez" a matritei lui J. Piaget si a altor psihologi occidentali. De fapt, a fost vazut cu suspiciune, pentru ca deseori se referea la astfel de autori. El a fost, de asemenea, criticat pentru ca a sugerat ca oamenii din minoritatea analfabeta din cele mai indepartate si industrializate parti ale Rusiei nu au dezvoltat inca abilitatile intelectuale ca ale celor care traiau in cele mai moderne parti. In mod deosebit suspicios a aparut interesul sau pentru testele de inteligenta - o "perversiune pedologica" - denuntata de Partidul Comunist. Partidul l-a inclus pe lista sa neagra, precum si pe multi alti psihologi. Din 1936 pana in 1956 lucrarile sale au fost interzise, desi au continuat sa circule in secret. Acest lucru a limitat impactul sau asupra dezvoltarii stiintei psihologice mondiale cel putin pana in a doua perioada postbelica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lev Semionovici Vigotski bibliografie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Thought and language- Lev Vygotsky, 1954
2. Psihologia lui Vigotski- Alex Kozulin, 1990
3. Understanding Vygotsky: A Quest for Synthesis- Jaan Valsiner, Rene van der Veer, 1991
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Lev_V%C3%AEgotski


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!