Invatamantul Integrat

Extras din referat Cum descarc?

Invatamantul integrat
La sfarsitul anilor '60 a aparut conceptul de "normalizare" , o idee cu totul noua.Ca proces, normalizarea " asigura accesul la tiparele existentiale si la conditiile de viata cotidiana, pentru toate categoriile de persoane"1(Ungureanu,D., 2000, pag.61). Din perspectiva
educationala,normalizarea inseamna asigurarea scolarizarii tuturor copiilor intr-un mediu cat mai normal posibil, scoala avand menirea de a valoriza capacitatile de adaptare si de dezvoltare ale copiilor, fara a pune in evidenta dificultatile lor. Scoala, ca reprezentant al modelarii sociale, trebuie sa-si reevalueze finalitatile de educatie a tuturor copiilor, dar in concor-danta cu oferta sociala de asigurare a unui nivel de trai pentru fiecare membru al societatii. Integrarea se refera la relatia care se instaureaza intre individ si societate. Normalizarea reprezinta scopul general,in timp ce integrarea constituie ,,mijlocul de atingere a normalizarii". Democratizarea educatiei consta in reinstaurarea justetii si echitatii pentru toti educabilii, pe trei directii:asigurarea dreptului la educatie, asigurarea accesului real la educatie si egalizarea sanselor tuturor educabililor. Invatamantul integrat este o tendinta noua in educatia din Romania, iar implementarea lui are scopul de a transforma intreg invatamantul romanesc intr-unul incluziv, in sensul de a-i primi pe toti copiii si tinerii si de a le oferi educatie conform nivelului lor de dezvoltare.Integrarea educativa a tuturor copiilor se refera pe de o parte la cuprinderea in aceleasi scoli, cu aceleasi drepturi a tuturor educabililor(indiferent de rasa, nationalitate,mediu de provenienta si nivel de dezvoltare individuala ,pe de alta parte la asigurarea procesului de educatie potrivit particularitatilor de dezvoltare pentru toti copiii.
Integrarea scolara in sens larg inseamna adaptarea oricarui copil la viata si la programul scolar, dar in sens restrans reprezinta procesul de includere in scolile de masa , la activitatile educative formale si nonformale, a copiilor considerati ca avand cerinte educative speciale.
Sintagma copil cu cerinte educative speciale desemneaza necesitatile educationale complementare obiectivelor generale ale educatiei si invatamantului, care solicita o educatie adaptata particularitatilor individuale si/sau caracteristicilor unei anumite deficiente de invatare, precum si o interventie specifica (prin reabilitare/recuperare corespunzatoare).
Expresia cerinte educative speciale (CES) desemneaza acele cerinte sau nevoi specifice fata de
educatie (derivate sau nu dintr-o deficienta) care sunt suplimentare, dar si complementare obiectivelor generale ale educatiei pentru un copil. 
Reabilitarea se refera la procesul destinat sa asigure posibilitatea persoanelor deficiente sa ajunga la niveluri functionale fizice, psihice si sociale corespunzatoare si care furnizeaza acestora instrumente cu ajutorul carora isi pot schimba viata, obtinand un grad mai mare de independenta.
Educatia speciala poate fi definita in cel putin doua sensuri:
a) in sens restrans se suprapune conceptului de invatamant special, adica o educatie specializata pentru persoanele cu deficiente;
b) in sens larg se refera la asistenta educationala pentru o mai mare categorie de elevi, cei cu dificultate sau tulburare de invatare, dezvoltare, integrare,toti acestia generand aparitia unui nou concept-"copiii cu cerinte educationale speciale".


Fisiere in arhiva (1):

  • Invatamantul Integrat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!