Învățământul în era digitală

Extras din referat

1.Rezumat 
Invatamantul reprezinta o activitate progresiva, planificata, sistematica, metodica si intesiva de acces la cunoastere si actiune, pusa sub controlul personalului didactic, bazata pe selectionarea stricta a continuturilor si pe efortul personal al elevului.
Invatamantul in era digitala reprezinta un process educativ care este foarte complex si se desfasoara in mod sistematic si educativ de carte profesori si elevi/studenti care conduce la inzestrarea elevilor/studentilor cu un sistem de cunostiinte, deprinderi, capacitati si competente pe baza carora ei dobandesc cunoasterea stiintifica a realitatii.
Cuvinte cheie: progresiva,digitala,cunoastere,personal didactic,elevi 
2. Introducere
Invatamantul in era digitala reprezinta un proces online care se afla la apogeul momentului, mereu in continua perfectionare si ajungandu-se la un nivel destul de ridicat de seriozitate. Reprezinta pentru toti o provocare placuta deoarece bazele invatamantului in Romania au fost puse in salile de clasa, pe banca fiecaruia iar acum in "era digitala" aceste baze sunt placut vizibile ajutand la un nou concept al invatarii in mediul online. Invatamantul in era digitala la momentul actual si avand in vedere situatia psiho-educationala din Romania reprezinta o provocare pentru imaginatia elevilor si a studentilor deoarece lectiile sunt mult mai interactive si pot vizualiza din mai multe puncte de vedere subiectul respectiv,atat teoretic cat si practice, prin intermediul unor aplicatii 3D, videoclipuri, jocuri online sau platforme de specialitate care permite viziualizarea si intelegerea unor concepte asimiliate teoretic.
3. Corpul lucrarii
Invatamantul traditional avea o paradigma de tip liniar. Informatia, cunostintele se transmit de la profesor la elev de regula unidirectional, profesorul, monopolul organizarii cursului si aplicatiilor standard. Invatamantul contemporan axat pe tehnologia digitala este directionat in ambele sensuri. Apare o noua paradigma de invatare prin care elevul sau studentul nu mai este un spectator pasiv, un receptor care asimileaza informatia nerealizand un feed-back corespunzator, aceasta reprezentand, de fapt baza unui proces educational eficent. Astazi, prin intermediul noilor tehnologii, exista o diversificare a mijloacelor de acces la informatie. In educatie realitatea formulelor de invatamant este mult mai pregnanta si este caracterizata de utilizarea sistemelor multimedia atat la nivel general cat si specializat. Dezvoltarea si implementarea noilor tehnologii digitale( Miege, 2003) genereaza o metamorfoza a procesului comunicational in educatia de masa. Autorul sustine o schimbare de functii detinute de profesor, acesta devine un moderator al procesului de invatamant, un coordonator al instructiei celor carora li se adreseaza. Asadar, sustinem ca retelele societatii digitale, internetul si noile media reprezinta cea mai importanta provocare a momentului in planul formarii instructiv-educative, impactul generat devine un varf de lance al progresului inregistrat in toate domeniile vietii sociale. Sistemele de educatie contemporana dezvolta sarcina unei formari continue a omului. Dezvoltarea competentelor specializate este o problema de actualitate, curricula educationala directioneaza procesul de instructie si educatie in realizarea unei formari de calitate, proprie unuei societati cu caracter informational. In situatia actuala ne confruntam cu o sumedenie de neintelegeiri atat pe parte didactica cat sip e partea nationala deoarece nimeni nu se astepta la un astfel de moment in care cursurile (face to face) de pe bancile scolilor din tara noastra sa devina online . Este o provocare atat in randul profesorilor cat si in randul elevilor ,ei fiind nevoiti sa participle la aceste procese de dezvoltare si formare educational si in final de formare profesionala. Asfel,noile tehnolgii didactice au evoluat de la creta pana la tabala inteligenta si ajungand la inlocuirea instrumentului creat de Petrache P. la mouse, webcam si multe proiecte de realizat deoarece verificarea elevilor trebuie sa fie continua si corecta iar astfel ea se va putea areaaliza.
Chiar daca majoritatea studentilor si elevilor au acces la tehnologie exista zone in care tehnologia este inexistenta. Apare ,astfel, riscul cresterii abandonului scolar mai ales in contextul in care foarte multi elevi nu au conditii minime de trai ca de exemplu apa curenta ,curent electric sau un acoperi deasupra capului deoarece sunt unii care vor sa invete si sa se uremeze cursurile scolior dar din pacate din cauza acestor acestor conditii renunta .Este de apreciat ca atat profesorii cat si elevii sunt implicati si deschisi la aceasta schimbare intrucat aceste cadre didactice au inteles pericolul unui potential colaps al sistemul de invatamant, mobilizandu-se in acest sens.Acest impas a fost ,defapt, in mare masura o fortare a evolutiei invatarii in era digitala si fructificand fiecare resurasa atat economica cat si psihologica a fiecaruia dintre noi .
Avand in vedere situatia actuala privind noile reglementari privind situatia COVID-19 din tara noastra, toate cursurile pre-universitare si universitare se vor desfasura de la domiciliu ,cat si predarea cadrelor didactice se va desfasura exclusiv de la domiciliu. Potrivit legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru referirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se impune: "Pe durata starii de alerta, activitatile didactice ce impun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor, elevilor si studentilor in unitatile si institutiile de invatamant se pot suspenda, la propunerea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii."
Totusi chiar daca exista multiple diferente intre predarea la clasa si invatarea de la distanta, vorbim astfel despre interactiunile sociale si medierea dintre profesori si elevi, exista anumite provocari, motiv pentru care elevii profita de oportunitatile oferite de digitalizarea orelor de curs.In acest context al digitalizarii se dezvolta principiul creativitatii, fiecare profesor fiind responsabil in indeplinirea crearii si formarii elevilor si a studentilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Invatamantul in era digitala.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Negovan, V. (2013). Psihologia invatarii. Ed. a 3-a, revizuita. Bucuresti: Editura Universitara, 
2. Cosmovici, A., Iacob, L. (1998). Psihologie scolara. Iasi: Editura Polirom.
3. Denac,O.(2014). The significance and role of aeasthetic education in schooling.Creative Education,5(19), 1714
4. Ikhtiyorovna, N.G.(2020).Aesthetic education and methods of aesthetic development in children with disabilities.Middle European Scientific Bulletin,3,4-6.
5. Lee,M.J.(2011).Aesthetic Education for Children:Public/in-between Space, Happiness and Identity
Webografie
https://edu.ro/dezbatere-%E2%80%9Eeduca%C8%9Bie-deschis%C4%83-pentru-viitor-provoc%C4%83ri-%C3%AEn-era-digital%C4%83%E2%80%9D
https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/1767-legea-nr-55-2020-privind-unele-masuri-pentru-prevenirea-si-combaterea-efectelor-pandemiei-de-covid-19/file
https://zoom.vodafone.ro/regandirea-educatiei-in-era-digitala-de-la-orele-clasice-la-scoala-online/
https://slideplayer.ro/slide/17388460/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!