Inconstent și Impulsiuni

Extras din referat Cum descarc?

In psihologie, termenul de inconstient se aplica faptelor psihice care scapa constiintei subiectului. El desemneaza, deci, ansamblul acelor parti ale proceselor psihice care scapa sintezei constiente.
Freud distinge trei instante ale personalitatii: inconstient, preconstient, constient pe care in 1923 le denumeste inconstient, Eul si Supra-Eul. In cadrul acestui sistem al personalitatii, inconstientul este instanta psihica cea mai primitiva si este constituita din pulsiunile instinctive care sunt veritabile forte biologice ce tind in mod permanent sa se descarce in sfera constientului.
A doua instanta, Supra- Eul nu trebuie confundat cu idealul Eului si nici cu constiinta morala. El se naste din asimilarea prin introiectie a interdictiilor parentale si a altor forte represive care-si exercita actiunea asupra individului in cursul dezvoltarii sale. 
Eul este instanta ce se diferentiaza de inconstient prin caracterul sau de instanta de contact cu lumea externa, ea fiind in fapt instanta constienta a personalitatii individului..
Jung, distinge la nivelul inconstientului doua zone bine delimitate: inconstientul individual si inconstientul colectiv. Acestea nu exclud si nu inlocuiesc inconstientul pulsional , ci vin sa il completeze. Inconstientul individual este depozitarul amintirilor sterse, al imaginilor penibile, refulate sau uitate, precum si al altor materiale ce nu sunt apte de a intra in sfera constientului. Inconstientul personal va contine reminiscentele infantile cele mai precoce ale individului.
Inconstientul colectiv cuprinde, asa cum spunea Jung, cunostintele epocii preinfantile sau vestigiile existentei ancestrale, vestigiile fiind simple siluete pentru ca nu au fost traite individual. El este sediul experientelor colective anterioare, traite direct de intreaga umanitate si cu care individul se naste ca o parte psihologica proprie persoanei sale. Acestea sunt arhietipurile sau imaginile primordiale. Pentru acesta este specifica functia transcedentala ce proiecteaza individul in orizontul valorilor aflate in relatie cu arhietipurile, cu experienta colectiva anterioara a umanitatii, in timp ce pentru inconstientul personal este specific mecanismul sublimarii.
Inconstientul este depozitarul pulsiunilor individuale. La nivelul teoriei de specialitate, in momentul cand se discuta despre pulsiuni se fac referiri si la pasiuni.
Pasiunile - termenul provine de la latinescul passio, ce inseamna a suporta, a suferi si care se inrudeste cu grecescul pathos, ce inseamna suferinta sau stare afectiva. Ea este o inclinatie dominanta si poate deveni exclusiva, similara sau asimilabila emotiei.
Pasiunea poate fi considerata si ca o tendinta psihica dominanta ce poate da un sens vietii prin concentrarea energiilor individului si permitand realizarea unei opere dificile. Ea este considerata, de unii specialisti, ca fiind experiente traite, dar sunt concomitent si structuri dobandite ale personalitatii individului.
Fouriei distinge mai multe forme de pasiuni, pe care le imparte in trei grupe principale:
1. pasiuni senzitive, legate de cele cinci simturi;
2. pasiuni spirituale, ce formeaza lantul legaturilor sociale: iubirea, ambitia, prietenia, familiarismul;
3. pasiuni distributive: nevoia de varietate periodica, pasiuni compozite, rezultate din combinarea mai multor placeri ale simturilor si sufletului:
La ora actuala, in psihologie si psihiatrie, pasiunile se grupeaza in doua clase:
a) forme minore de pasiuni, reprezentate prin joc, perversiuni sexuale, alcoolism, toxicomanii, obiceiuri tiranice;
b) forme majore de pasiuni, care sunt caracterizate prin dereglari afective de mare intensitate, dominand personalitatea, gandirea si comportamentul si creand in acest fel tablouri clinice diferite de tipurile urmatoare: stari paranoide, delirul pasional, psihozele paranoide.
Evolutia conceptiilor si atitudinilor fata de pasiuni s-a realizat pe parcursul a trei 
etape: etapa morala, etapa psihologica si etapa medico-psihiatrica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inconstent si Impulsiuni.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!