Imaginatia si Creativitatea la Varsta Adolescentei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Adolescenta este perioada cuprinsa intre 14/15 ani si 18/19 ani. Ea nu semnifica numai depasirea pubertatii, ci mai ales, iesirea din societatea de tip totalitar familial si scolar si integrarea in viata sociala,cu toate caracteristicile ei.
Adolescentul devine independent in modul de a gandi, a judeca, a interpreta, a face proiecte de viitor.
Se considera ca adolescenta este o perioada de mare dinamism, tanarul fiind intens preocupat de scopuri si idealuri sociale, de structurarea rapida a intereselor sale profesionale, intelectuale si culturale, o etapa intensa de constructie interioara. Adolescentul se crede adult si revendica drepturi ce se cuvin adultului.
Trecerea la liceu nu modifica tipul fundamental de activitate, care tot invatarea, dar aceasta dobandeste o noua semnificatie pentru adolescent, ea devenind autoinvatare sau autoinstruire. Apar modificari si in raporturile sociale cu colegii, acestia influentandu-l, mai ales, in ceea ce priveste comportamentul actual si indicii formali ai statusurilor, in timp ce parintii il influenteaza intr-o mai mare masura sub aspectul mutual.
Astfel, adolescentul, prin nivelul de structurare a maturitatii lui sociale, prin dezvoltarea si manifestarea capacitatilor si aptitudinilor creatoare, devine treptat apt pentru integrarea deplina in societate.
In adolescenta este structurata gandirea, se consolideaza capacitatea tanarului de a opera mental cu continuturi abstracte. Vom constata o mare capacitate de interpretare, planificare si anticipare, o dezvoltare deosebita a spiritului critic. Adolescentul este capabil de o abordare ampla, filosofica a lumii, el poseda o deosebita capacitate de argumentare si demonstrare.
De asemenea, se descifreaza noi aspecte in procesele imaginative, mentionand ca imaginatia reproductiva se dovedeste, inca, de utilitate la aceasta varsta. Startul il constituie imaginatia creatoare, implicata in activitatea de creatie.
1. Imaginatia si creativitatea
Creativitatea este o capacitate mai complexa care face posibila crearea de produse reale sau mintale,constituind un progres in planul social. Componenta principala a creativitatii o constituie imaginatia, dar creatia de valoare reala mai presupune si o motivatie, dorinta de a realiza ceva nou, ceva deosebit, vointa, perseverenta in a face numeroase incercari si verificari.
Imaginatia este acel proces psihic al carui rezultat il constituie obtinerea unor reactii, fenomene psihice noi pe plan cognitiv, afectiv sau motor, fiind componenta principala a structurii mentale creative si are la baza doua procese fundamentale: analiza si sinteza.
Daca imaginatia lucreaza divergent spunem ca este speculativa - poate actiona in trecut pentru a fi reproductiva, sau numai in viitor, fiind anticipativa, adica este creativitatea in forma sa autentica - sau creativa, actiune a spiritului ce produce o idee noua, sau descopera o noua maniera de surprindere a realului. Imaginatia necesita un anumit mod de gandire, o anumita suplete si dinamica spirituala, care sa se remarce, dependenta de aptitudinile profunde ale persoanei, pentru a realiza montarea unor noi sinteze mentale.
Imaginatia poate avea si o forma incontrolabila, patologica (halucinatiile, cosmarul, complexele de inferioritate, visele) la baza careia sta dorinta de evitare sau de ocolire a dificultatilor, utilizand procesele imaginative ca mijloc de a fugi de realitate si a mentine un anumit echilibru, de a trai intr-o lume paralela si controlabila. 
2. Procesele fundamentale ale imaginatiei
1. Analiza realizeaza o sfaramare a unor asociatii, o descompunere a unor reprezentari care apoi, prin sinteza, sunt reorganizate in alte structuri deosebite de cele percepute sau gandite anterior. 
2. Sinteza are loc in diferite modalitati numite ,,procedeele imaginatiei":
a) aglutinarea se produce cand parti descompuse din diferite fiinte sau obiecte sunt recombinate altfel, dand nastere unor fiinte sau obiecte cu aspect eterogen (ex. monstrii din mitologia greaca);
b) modificarea dimensiunilor umane a dus la imaginarea de uriasi si pitici;
c) multiplicarea serpilor a creat imaginea balaurului cu sapte capete;
d) schematizarea fetei umane se realizeaza in caricatura, unde ies in relief anumite trasaturi dominante;
e) analogia este procedeu prezent in stiinta si tehnica. Ex. primele automobile semanau mult cu o trasura fara cai.
3. Niveluri de creativitate
Rezultatul procesului creator se explica prin creativitatea unei persoane, printr-o capacitate complexa a omului, o structura caracteristica psihicului ce face posibila opera creatoare.
Conform conceptiei lui A.L. Taylor se disting cinci niveluri de creativitate:
a) Creativitatea expresiva identificata atunci cand are loc o libera si spontana exprimare a persoanei, fara preocupari de utilitate sau valoare, ca in cazul desenelor realizate de copiii mici.
b) Creativitatea productiva apare atunci cand persoana si-a insusit priceperi si deprinderi care permit sa produca lucruri utile, dar in care specificul ei sa fie slab exprimat. Exemplu: cazul unui muncitor calificat care pune in practica tehnici cunoscute, originalitatea fiind minima.
c) Creativitatea inventiva face posibile inventiile, imbunatatirile aduse produselor, aparatelor, suficient de importante pentru a fi brevetate si difuzate in productie. Inventatorii sunt destul de numerosi in intreaga lume.
d) Creativitatea inovatoare duce la modificari ale principiilor ce stau la baza unui domeniu, la noi modalitati de exprimare specifice talentelor. Este caracteristica unei minoritati, unei elite.
e) Creativitatea emergenta se manifesta la omul de geniu care revolutioneaza un domeniu stiintific, ori la creatia artistica , deschizand cai noi de abordare, asa cum a realizat Einstein sau Beethoven.
Orice om este capabil, cel putin, de creativitate productiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imaginatia si Creativitatea la Varsta Adolescentei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!