Handicapul de Limbaj

Extras din referat Cum descarc?

Constituirea logopediei

Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu deosebit de complex, cu implicatii pertinente atat in activitatea practica, cat si in cea teoretica.
Etimologic termenul de logopedie isi are originea in grecescul ,,logos" care inseamna cuvant si ,,paidei" care inseamna educatie.Sensul restrictiv acordat logopediei, si anume acela de a educa, si corecta vorbirea (orala sau scrisa) tulburata si respectiv, elaborarea unei tehnici, a unei metodologii adecvate, care sa faca indeplinirea scopului intr-un timp cat mai scurt, a accentuat caracterul ei practic.
Acceptiunea moderna a logopediei s-a extins si la prevenirea tulburarilor de limbaj si mai cu seama, in plan teoretic, la studierea mecanismelor psihice si neurofizilogice ale desfasurarii limbajului.
Preocuparile legate de forma vorbirii corecte si inlaturarea unor eventuale dificultati verbale au preocupat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri.Spre exemplu, grecii antici aveau un cult deosebit pentru vorbire si oratorie.Se aprecia in mod deosebit, arta de a vorbi frumos, cursiv si cat mai pe intelesul auditoriului, ceea ce a ridicat aceasta capacitate la un rang de cinste.
Operele lui Plutarh, Herodot, Heraclit, Platon, Aristotel, Hipocrat contin consideratii interesanta cu privire la preocuparile societatii antice de a forma si dezvolta la toti membrii ei, o vorbire cat mai agreabila si mai eficienta.
Descrierea pe care o face Plutarh, in ,,Vieti paralele", lui Demostene, ilustreaza strqlucit posibilitatile de modelare a vorbirii sub influenta unor exercitii si ale unor antrenamente de tip psihoterapeutic.Rezulta ca Demostene suferea de o balbaiala grava, cu implicatii in planul interior, marcandu-l ca timid, centrat pe sine, necomunicativ, dar prin vointa si exercitii sistematice de dezvoltare a vorbirii a ajuns nu numai sa scape de handicapul respectiv, dar si sa-si transforme intreaga personalitate, devenind marele orator al Antichitatii.
O pretuire asemanatoare, acordata vorbirii, o gasim si la romani, prin insemnarile lui Cicero, care in lucrarea ,,De oratore" scrie: ,,daca nu depinde de noi sa avem un glas frumos, de noi depinde sa-l cultivam si sa-l fortificam, sa studiem toate treptele de la sunetele grave pana la cele mai inalte".
Constituita pe deplin ca stiinta in prima decada a secolului al XX- lea, logopedia isi delimiteaza domeniul fata de foniatrie, termen aparut in unele clinici (ORL), din nevoia preocuparilor fata de tulburarile de voce.Astfel unii specialisti considera ca foniatria are ca domeniu aparte, intretinerea organelor fonatoare si patologia vocala, iar altii ca pe o specializare a logopediei.
In prezent sfera logopediei se extinde asupra tuturor tulburarilor de limbaj si a studiului comunicarii in cadrul relatiilor interumane de dezvoltare a personalitatii, ingloband treptat, in continutul si preocuparile ei, si pe cele ale foniatriei.
Logopedia inscrie in preocuparile sale asemenea deziderate si tocmai prin aceasta ea are, prin excelenta un caracter aplicativ: de prevenire si inlaturare a tulburarilor de limbaj, in vederea dezvoltarii psihice generale a persoanei de a stabili sau restabili relatii cu semenii sai, de a facilita insertia in colectiv, de a se forma si dezvolta pe masura disponibilitatilor sale.
Activitatea logopedica este centrata in special asupra copiilor nu numai datorita frecventei mai mari a handicapurilor de limba dar si pentru faptul ca la acestia vorbirea este in continua structurare si dezvoltare, iar dereglarile aparute au tendinta, ca o data cu trecerea timpului, sa se consolideze si sa se agraveze sub forma unor deprinderi deficitare ceea ce necesita un efort mai mare pentru corectarea lor si inlaturarea efectelor negative asupra comportamentului si personalitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Handicapul de Llimbaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!