1. Ce este Empatia? Empatia se refera la capacitatea de a intelege sau de a simti sentimentele altora din propria perspectiva. Poate fi dificil sa te pui pe pantofii altora, mai ales atunci cand sufera, dar este foarte util pentru ca iti permite sa intelegi momentele prin care trec alte persoane. Empatia este un sentiment care produce tendinte comportamentale, care sunt naturale si spontane pentru a-i ajuta pe ceilalti si a exprima compasiunea. Empatia pare sa aiba radacini adanci in creierele si corpurile noastre si in istoria noastra evolutiva. Formele elementare de empatie au fost observate la rudele noastre primate, la caini si chiar la sobolani. Empatia a fost asociata cu doua cai diferite in creier, oamenii de stiinta au speculat ca anumite aspecte ale empatie pot fi urmarite la ,,neuroni si oglinda", celulele din creier care este activat atunci cand observam altcineva care desfasoara o actiune, iar noi vom actiona intr - un mod similar cu felul in care am fi noi protagonisti. Empatia nu trebuie confundata cu empirismul sau simpatia . Experienta se bazeaza pe experienta si sentimente. Compasiunea este un fenomen psihologic prin care oamenii pot atenua interlocutori sau inspiratoare lucruri placute, fermecatoare, placute si disconfort oameni. 2. Tipuri de empatie - Empatie afectiva sau emotionala Este capacitatea de a intelege emotiile celorlalti si de a reactiona corespunzator; intelegerea oamenilor incepe sa acorde atentie fericirii altora, ceea ce poate duce la suferinta personala. O astfel de intelegere emotionala poate duce la simtirea - Empatia cognitiva Aceasta se refera la cat de bine un individ poate percepe si intelege emotiile altuia. Empatia cognitiva, cunoscuta si sub numele de acuratete empatica, implica:,,a avea cunostinte mai complete si corecte despre continutul mintii unei alte persoane, inclusiv modul in care se simte persoana respectiva"( Hodges si Myers). Empatia cognitiva seamana mai mult cu o abilitate: oamenii invata sa recunoasca si sa inteleaga starea emotionala a altora ca o modalitate de a procesa emotiile si comportamentul. Desi nu este clar cum oamenii experimenteaza empatia, exista un corp tot mai mare de cercetari pe aceasta tema. - Empatia somatica Implica o reactie fizica la situatia cu care se confrunta o alta persoana - experienta persoanei empatice in oglinda sentimentelor persoanei din fata sa.
1. S., Marcus , T., David, A., Predescu , ,,Empatia si relatia dintre profesor si elev", Ed. Al Academiei Republicii Socialiste Romane, Bucuresti , 1987 2. R., Gherghinescu , ,,Anotimpurile empatiei-psihologiei sociale cognitive ", Ed. Atos, Bucuresti , 2001 3. Chitu , S. (2005). Un model de formare si de evaluare a cadrelor didactice " empatie . In : DidacticaPro . 1, (29), 56-57. Chisinau : Centrul Educational PRO DIDACTICA . 4. Pintea , C. (2018). Empatia profesorului, cheia succesului elevilor sai. In: Revista Didactica Genesis . https: //www.g e nesis.ro/revista-didactica-genesis/empatia-profesorului-cheia-reusitei-elevilor-sai-1-1
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).