Educatii interculturale

Extras din referat Cum descarc?

Tema 1
Globalizarea si fenomenul de crestere a interconexiunilor educationale isi gasesc semnificatii in educatia interculturala care vizeaza o abordare pedagogica a diferentelor culturale. Invatarea interculturala are ca obiectiv cultivarea receptivitatii fata de diferenta, integrarea optima a noutatii valorice, formarea unei competente interculturale.
Era informatica si generalizarea inteligentei artificiale are ca finalitate reformarea canalelor de transmisie culturala, in perspectiva asigurarii unui liant comun, care sa garanteze o aliniere la aceleasi standarde valorice. O alta tendinta spre largirea sferei interculturale rezida din dorinta individului sau a unui grup de indivizi de a se acorda cu o multitudine de stimuli culturali importanti asigurandu-se o traire si o receptare a diversitatii modalitatilor culturale din noul mediu; dorinta de acumulare si semnificare a tuturor valorilor neexperimentate inca in scopul imbogatirii sale spirituale.
Schimbarile pozitive care faciliteaza formarea tinerilor in perspectiva interculturala sunt:
- promovarea unor politic educative si legislative bazate pe reglementari scolare deschise
- formarea cadrelor didactice dintr-o perspectiva interculturala.
- Dezvoltarea relatiilor internationale
- Reconvertirea interculturala a materiilor de predat si a programelor scolare.
Daca diferenta interculturala este radicala si absoluta, comunicarea se transforma in confruntare, blocand procesul dezirabil de invatare.
Daca diferenta este negata, limitele se dilueaza si atunci identitatea culturala aluneca in nediferentiere si procesul de invatare nu mai poate avea loc.
Fenomenul trecerii spre o alta cultura poate fi inteles mai usor apeland la conceptul de topologie, preluat din matematica; adica capacitatea conservarii unor proprietati fundamentale ale unor figuri cand acestea apar in contexte cu totul schimbate.
Introducerea in curriculum a unor optionale ce abordeaza diverse teme matematice in viziune interculturala duce la dezvoltarea formarii tinerilor in perspectiva interculturala.
Pentru scolarizarea tiganilor romani, continutul programei, metodele de predare se adapteaza in functie de capacitatea de asimilarea a acestei grupari etnice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatii interculturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!