Educația prin joc - educație pentru creativitate în învățământul primar-prescolar

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Pentru contributia deosebita pe care o aduce in instruirea si educarea copiilor, jocul constituie o componenta a invatamantului prescolar si primar. In primul rand, pentru ca jocul raspunde particularitatilor de varsta ale scolarilor mici si in al doilea rand pentru ca elementul distractiv pe care il contine stimuleaza curiozitatea si interesul copiilor pentru invatare.
In joc, copilul transpune realitatea obiectiva, in special realitatea sociala. Evident, nu este vorba despre o reproducere identica a realitatii, ci, in joc, copilul transfigureaza obiectele, fenomenele, relatiile, ceea ce presupune capacitatea de simbolizare, de abstractizare, capacitate ce nu se poate forma decat prin exercitiu, implicand in acelasi timp, procesele senzoriale.
Prin joc, copilul isi imbogateste viata afectiva, si in acelasi timp, dobandeste in mod progresiv, capacitatea de a-si stapani emotiile. El invata sa reactioneze sincer, pozitiv sau negativ, fata de ceea ce este bun, frumos, moral si fata de ceea ce este imoral. Copilul gaseste cea mai eficienta recompensa in insusi faptul de a se juca. Latura volitionala este intens solicitata in joc. In acest sens, jocul cu reguli devine o metoda de maxima eficienta.
Educatia prin joc sporeste creativitatea atat a cadrului didactic care isi diversifica permanent metodele de predare, cat si a educatului care invata permanent si este motivat sa o faca prin utilizarea unor activitati placute si diferite. 
Eficienta jocului depinde de cele mai multe ori de felul in care un educator stie sa asigure o concordanta intre tema jocului si materialul didactic existent, de felul in care stie sa foloseasca cuvantul ca mijloc de indrumare a copililor prin intrebari, raspunsuri, indicatii, explicatii, aprecieri.
S-a constatat ca:
-  Jocul nu apare spontan si autonom, nu se dezvolta de la sine, trebuie sa fie invatat in ambianta sociala; 
-  Jocul are un caracter universal cu rol de propulsare in procesul obiectiv al dezvoltarii.
-  Jocul are un caracter polivalent, fiind pentru copil munca, arta, realitate, fantezie.
-  Jocul este o realitate permanenta cu mare mobilitate pe scara varstelor.
Caracterul colectiv al jocului reprezinta o expresie a trebuintelor de comunicare. Ambianta de comunicare confera jocului o motivatie sociala suplimentara. Relatiile de grup intervin ca un factor organizatoric care exercita o influenta coercitiva, disciplinatoare asupra activitatii fiecarui copil. In joc, copilul invata sa se supuna cerintelor, regulilor impuse de colectiv.
Platon a considerat jocul ca o atitudine, aratand ca munca poate fi efectuata uneori in joaca de fiinta umana, iar cercetatorii romani considera ca prin joc se pot determina inclinatiile fiecarui copil. Toti cei care au facut studii in domeniu considera jocul un mod foarte eficient prin care se pot dezvolta functiile psihice ale fiecarui copil. 
In ceea ce priveste limbajul matematic, desi acesta este dificil de introdus, se poate utiliza eficient mai intai intelegerea si transpunerea notiunii intr-un limbaj clar pentru copii, apoi se poate efectua reprezentarea denumirii lor stiintifice. 
Considerand toate aceste aspecte am structurat lucrarea astfel:
In capitolul I am prezentat Bazele teoretice, anume particularitatile psihice ale scolarului mic, precum si dezvoltarea deprinderilor intelectuale ale prescolarului si scolarului mic, apoi am prezentat jocul: notiuni generale, informatii despre jocul didactic si valentele creative ale jocului didactic, am prezentat principalele notiuni ale jocului didactic matematic in lectia de matematica, evidentiind organizarea si desfasurarea jocului didactic matematic, utilizand tipuri de jocuri matematice.
In capitolul II voi prezenta metodologia cercetarii privind utilizarea jocului didactic matematic in gradinita de copii.
In capitolul III am efectuat o cercetare aplicativa despre utilizarea jocului didactic matematic in gradinita unde imi desfasor activitatea si am prezentat rezultatele acesteia, am facut interpretarea si comentariile. 
Apoi, am prezentat concluziile lucrarii, legate de eficienta jocurilor in principal si a jocurilor didactice matematice in dezvoltarea gandirii copiiilor din gradinita de copii. 
In final, am adaugat referintele bibliografice si anexele. 
Aceasta lucrare poate ajuta toti profesorii din invatamantul prescolar in desfasurarea activitatii prin eficientizarea actului didactic de predare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia prin joc - educatie pentru creativitate in invatamantul primar-prescolar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!