Echitatea

Extras din referat Cum descarc?

Ce este echitatea?
Echitatea este bazata pe dreptate, egalitate, cinste, omenie. Comportarea bazata pe respectarea riguros reciproca a drepturilor si a datoriilor, pe satisfacerea in mod egal a intereselor fiecaruia. 
Echitatea presupune asigurarea dreptului la educatie pentru toti copiii, astfle incat acestea sa isi poata realiza potentialul si aspiratiile. De asemenea, ea presupune stabilirea mecanismelor pentru realizarea acestor scopuri.
Ce inseamna echitatea pentru educatie? 
Inscriptionat pe trecutul celor ,,7 ani de acasa", sintagma ,,Omul nu poate deveni om decat prin educatie", m-a format si pot afirma Omul aceasta fiinta inteligenta, singura care are posibilitatea de a gandi, si care e capabila sa ridice sau sa ingroape o societate, este cel mai neajutorat mamifer in momentul aparitiei sale pe lume. Fara educatie el nu ar fi in stare nici sa supravietuiasca, pentru ca nu are instinctele destul de dezvoltate, precum sunt la alte fiinte. E adevarat ca pe cale ereditara se transmit un complex de potentialitati, dar individul nu se poate folosi de acestea decat prin intermediul educatiei. Prin educatie copilul dobandeste norme, valori, modele care se manifesta apoi ca optiuni personale in comportamentul sau. Educatia descopera potentialul ereditar al fiecaruia dintre noi, il modifica , il structureaza in asa fel incat individul sa se poata folosi mult mai usor de acesta si il inzestreaza continu cu alte informatii suplimentare. Ea armonizeaza interactiunea ereditate-mediu si creeaza un climat favorabil dezvoltarii potentialitatilor genetice, fapt pentru care pot afirma ca educatia este o activitate specializata in dezvoltare.
Dupa cum am vazut, in scolile din intreaga lume exista cativa termeni educationali comuni, termnei care pot fi definiti in moduri comune; dintre acestia, primii trei termeni ar putea fi: egalitate, echitate si dreptate. Haideti sa discutam acesti termeni si ceea ce inseamna ei pentru noi si pentru elevii din scolile noastre. In general, termenul ,,dreptate'' ar putea fi legat foarte frumos de termenul ,,egalitate''. Din punctul acesta de vedere, noi nu ne-am mai uita la diferentele individuale deoarece se presupune ca ar trebui sa tratam fiecare persoana in mod egal. Dreptatea, din aceasta perspectiva, se presupune ca trebuie sa fie oarba. Daca cineva face ceva pozitiv, atunci acea persoana trebuie sa primeasca rezultate pozitive. Daca o persoana face ceva negativ, atunci acea peroana primeste rezultate negative. Daca acea persoana nu face nimic, atunci el sau ea nu va obtine niciun rezultat. Astfel, intr-un tribunal, daca incalci o lege esti vinovat. Daca nu incalci o lege esti nevinovat. Nu are nicio importanta culoarea pielii tale, genul tau, orientarea ta sexuala, varsta ta, religia ta, cantitatea de bani pe care tu sau parintii tai o au sau locul unde traiesti. Daca incalci o lege esti vinovat si ar trebui sa primesti, sa suporti consecintele. Toata lumea este tratata in mod egal -  prin urmare avem termenul de justitie oarba. Nu ne pasa de cine esti tu sau care sunt circumstantele tale, primesti ceea ce meriti: dreptate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Echitatea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!