Comunicare si Limbaj

Extras din referat Cum descarc?

Comunicare si limbaj
Comunicarea este un proces de transmitere a unor informatii. Comunicarea este in primul rand o perceptie. Ea implica transmiterea, intentionata sau nu, de informatii destinate sa lamureasca sau sa influenteze un individ sau un grup de indivizi receptori. Cea mai simpla schema de comunicare intre doua persoane cuprinde urmatoarele componente : emitatorul, codul, canalul de comunicare, mesajul, receptorul sau destinatarul, conexiunea inversa de la destinatar la emitator. 
In anumite transmiteri de informatii expeditorul si destinatarul isi schimba succesiv pozitia, realizand dialogul. Dialogul este un schimb de mesaje sau cooperare privind rezolvari de probleme, creativitate, etc.
In procesul de comunicare se face apel la coduri de diverse tipuri. Codul este un sistem de semne prin care se semnifica ceva (se receptioneaza sau transmite un mesaj informational).
Se face distinctie intre semnalizarea senzoriala si exista semnalizare intelectiva sau semantica care presupune nivel conceptual.
Individul uman utilizeaza un sistem de coduri numit limba. Limba este un produs social istoric si are functia de mijloc de comunicare, dar limbajul nu este singura conduita in comunicare, aici intervenind de asemenea mimica si gestul. Pe de alta parte nu toate comunicarile se exprima in mod in mod rational. Se percepe mai mult decat se comunica cu claritate. Ba chiar si S. Freud a putut vorbi de comunicarea de la inconstient la inconstient, exprimand prin aceasta faptul ca indivizii sunt capabili sa perceapa indici subtili, neconstientizati. 
Obiect de studiu al psihologiei este limbajul. Limbajul este activitatea de comunicare interumana realizat prin intermediul limbii si resurselor ei.
Forma de baza naturala si concreta a limbajului este vorbirea sau limbajul oral. Activitatea de comunicare se invata treptat si sistematic. Aparatul psihofiziologic a limbajului este format din trei componente :
- componente energetice : aparatul respirator este sistemul muscular aferent
- aparatul fonator : coardele vocale
- componente dinamice de rezonanta : cavitatile bucala si nazala
Un rol important in vorbire ii revine analizatorului fonematic.
Unitatile de baza ale limbajului sunt cuvintele, iar fiecare cuvant este constituit din sunete, cunoscute ca foneme, echivalentul aproximativ al literelor din alfabet. Fonemele se combina pentru a forma morfemele, care sunt cele mai mici unitati ale limbajului. 
Intr-o scurta perioada de timp, de aproape trei ani, copiii progreseaza de la rostirea primului cuvant la varsta de aproximativ 12 luni, pana la vorbirea fluenta, corecta din punct de vedere gramatical. Fara vreun antrenament deliberat, copiii sunt capabili sa achizitioneze cunostinte operationale de gramatica, sau sintaxa in jurul varstei de 4 si jumate ani. In acelasi timp, se dezvolta cu rapiditate capacitatea de intelegere a semnificatiei cuvintelor si propozitiilor, si aprecierea lor cu privire la modul de utilizare a limbajului in diferite contexte sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare si Limbaj.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!