Bunăstarea Copilului

Cuprins referat

I. Serviciile Pentru BunAstarea Copilului
Ii. Tehnica Asistentului Social In Favoarea Bunastarii Copilului
Iii. BunAstarea Copilului
Concluzie
Bibliografie


Extras din referat

I. SERVICIILE PENTRU BUNASTAREA COPILULUI
Ele reprezinta una dintre formele organizate de convingere a societatii despre valorile copilului si ale familiei si de asemenea despre drepturile copilului de a se dezvolta ca o fiinta umana si ca un viitor cetatean al societatii respective.
Asistenta sociala are un rol deosebit de important in realizarea conexiunii dintre copii, familii si bunastarea sociala.
Prima responsabilitate a asistentilor sociali este aceea de a promova bunastarea clientilor. In general, interesele clientilor sunt prioritare. Exista insa si exceptii in care responsabilitatea asistentilor sociali fata de intreaga societate pot inlocui loialitatea datorata clientilor, iar clientii trebuie indrumati. Printre exemple se numara situatia in care un asistent social este obligat prin lege sa denunte faptul ca un client a abuzat de un copil sau a amenintat sa se raneasca pe sine sau pe altii.
Bunastarea copilului continua sa fie unul dintre domeniile din cadrul bunastarii sociale in care asistenta sociala este profesiunea dominanta. Mai mult decat multe alte agentii/institutii sociale, institutiile pentru bunastarea copilului sunt/sau trebuie sa fie dotate si administrate de asistenti sociali care sa fie condusi de filozofia cea mai buna cale de a ajuta copiii este aceea de a sprijini, de a consolida si de a suplimenta eforturile familiilor.
Interventiile asistentilor sociali in familie trebuie facute cu foarte multa grija pentru a evita acele actiuni care ar putea slabi familia naturala.
II. TEHNICA ASISTENTULUI SOCIAL IN FAVOAREA BUNASTARII COPILULUI
Stabiliti-va agenda si obiectivele:
o Stabiliti in prealabil ce subiecte veti aborda. Nu aduceti in discutie prea multe probleme - limitati-va la 2-3 subiecte.
o Stabiliti ce doriti sa obtineti de pe urma vizitei,
o Faceti putina conversatie de politete la inceput, dar nu prea multa. Nu uitati, e vizita dvs.
o Daca este o vizita in grup, stabiliti dinainte cine va incepe discutia si va prezenta agenda.
Ascultati cu atentie
o In mare parte, munca asistentului social inseamna sa asculti, sa cauti indicii cu privire la opiniile oficialului ales si sa gasesti prilejuri pentru a furniza informatii valoroase.
o Daca aveti de a face cu "tipul tacut," incercati sa-l scoateti din tacere punandu-i intrebari.
o Daca aveti de a face cu "tipul care se lungeste la vorba," cautati brese ca sa-l aduceti inapoi la subiect.
Pregatiti-va, insa nu traiti cu sentimentul ca trebuie sa deveniti un expert.
o Majoritatea oficialilor alesi sunt nespecialisti, asa cum sunt cei mai multi dintre noi. Faceti-va tema pentru acasa, dar nu traiti cu sentimentul ca trebuie sa cunoasteti in amanunt toate detaliile unei probleme. Daca este cazul, puteti sa va dezvaluiti sentimentele si experientele personale.
o Trebuie sa stiti cand sa spuneti "Nu stiu," si sa promiteti ca veti reveni cu informatiile necesare.
o Fiti deschis la contra-argumente, insa nu va agatati de ele. Nu va lansati in discutii in contradictoriu.
Nu stati prea mult timp.
o Incercati sa ajungeti la o concluzie cu privire la problema dvs. Daca auziti ce ati sperat sa auziti, multumiti si plecati. Daca nu reusiti sa obtineti nimic, multumiti interlocutorului, chiar daca sunteti dezamagit, si spuneti-i cum va simtiti. Parasiti biroul, urmand sa reluati discutia alta data.
Nu uitati ca va aflati acolo pentru a construi o relatie.
o Daca oficialul ales este foarte bun intr-un domeniu de care v-ati ocupat si dvs. sau v-a sustinut pozitia in trecut, nu uitati sa va exprimati recunostinta pentru acest lucru pe parcursul vizitei.
o Daca insa lucrurile stau invers, ganditi-va la vorba "Nici prietenii, nici dusmanii nu-i ai pentru totdeauna." Intr-o buna zi, cand veti avea nevoie de sprijin intr-o problema, v-ar putea fi de ajutor. Intre timp, vizita dvs. il poate impiedica pe acest oficial sa va devina un dusman activ. Cu alte cuvinte, macar asa mai reduceti atacurile din partea taberei adverse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bunastarea Copilului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!