Analiză comparativă între specificul învățării la vârsta adultă și la vârsta adolescenței

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1. Aspecte generale despre invatarea la adulti si adolescenti 3
Capitolul 2. Analiza comparativa a specificului activitatii de invatare la varsta adulta si la varsta adolescentei 5
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea intitulata ,,Analiza comparativa intre specificul activitatii de invatare la varsta adulta si la varsta adolescentei" are menirea de a ne relata o comparatie intre invatarea la persoanele adulte si invatarea la adolescenti.
Invatarea, atat la adulti, cat si la adolescenti este un proces prin intermediul caruia subiectii capata noi deprinderi, strategii cognitive, judecati, rationamente, principii s.a. In ceea ce-i priveste pe adulti, acestia vor invata mai cu seama lucruri pe care le pot aplica in practica intr-un timp relativ scurt, pe cand adolescentii invata in vederea aplicarii noilor deprinderi in viitor.
Lucrarea este structurata pe doua capitole care formeaza o imagine cititorului asupra invatarii la adulti, respectiv adolescenti. Astfel, primul capitol intitulat ,,Aspecte generale despre invatarea la adulti si adolescenti" ne prezinta moduri diferite de a defini ,,invatarea" din viziunea mai multor specialisti. Tot aici ne este descoperita ce inseamna de fapt invatarea la varsta adulta, precum si invatarea la varsta adolescentei.
Capitolul al doilea intitulat ,,Analiza comparativa intre specificul activitatii de invatare la varsta adulta si la varsta adolescentei" realizeaza o comparatie intre specificul celor doua forme de invatare dupa mai multe criterii, tocmai pentru a evidentia asemanarile si deosebirile dintre acestea.
La finalul lucrarii am adaugat ,,Concuzii" menite sa sublinieze punctul de vedere al celor care au alcatuit lucrarea asupra continutului acesteia.
Capitolul 1. Aspecte generale
despre invatarea la adulti si adolescenti
Dupa Stanculescu Elena, invatarea ,,reprezinta dobandirea de informatii sau comportamente noi (ca urmare a exersarii) menite sa satisfaca nevoia de adaptare la mediu" . Trebuie insa mentionat ca aceasta nu vizeaza exclusiv fiinta umana, ci o regasim chiar si in ,,conduita animalelor si, in general, in intreaga lume vie, impletindu-se cu un alt fenomen, anume cel de adaptare" . Invatarea se realizeaza deci pe tot parcursul existentei si inseamna de fapt, o modificare a modului de a percepe, gandi si de a actiona sau reactiona in diferite iposaze din viata noastra. 
In conditiile sistemelor moderne de invatamant, devine din ce in ce mai evidenta inutilitatea granitei existente inca intre activitatea de fornare-dezvoltare a persoanei in scoala si dimensiunea educationala pe care o parcurge individul dincolo de scoala in ciclul profesional propus de catre viata sa in calitate de adult. Educatia adultilor devine o componenta substantiala a educatiei permanente (alaturi de autoeducatie).
Horst Schaub si Karl G. Yenke (2011) au definit educatia adultilor ca fiind "o gama larga de oferte instructive, care se adreseaza constient adultilor, in scopul largirii orizontului spiritual al acestora si al implinirii asteptarilor legate de calificarea profesionala" iar caracteristicile constatate scot in relief libertatea de optiune in privinta continutului, a organizarii ofertelor si a alegerii colaboratorilor. In sens restrans, educatia adultilor desemneaza manifestarea capacitatii de invatare in faza adulta din ciclul de viata al unui individ.
Educatia adultilor presupune dupa Barsanescu ,,punerea la curent cu necesitatile schimbatoare ale vietii; formarea spiritului de toleranta, ca ipoteza si conditie a vietii sociale" . Cu alte cuvinte invatarea la adulti se realizeaza, mai cu seama in zilele noastre cand s-a produs o tehnologizare in masa, prin intermediul mass-media, al televizorului, telefonului, respectiv al internetului. Unele persoane sunt dependente de aceste canale de comunicare, iar fara vrerea sau stirea lor acestia pot dobandi anumite informatii benefice in procesul evolutiei lor personale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza comparativa intre specificul invatarii la varsta adulta si la varsta adolescentei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Adams R. Gerald, Berzonsky D. Michael, ,,Psihologia adolescentei-Manualul Blackwell", Editura Polirom, 2009
-  Barsanescu Stefan, ,,Istoria pedagogiei", EDP, Bucuresti, 1968
-  Muntean Ana, "Psihologia dezvoltarii umane", Editura Polirom, 2006, Bucuresti
-  Muresan Pavel, ,,Invatarea permanenta si perfectionarea cadrelor, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1983
-  Neculau Adrian, ,,Educatia adultilor", Editura Polirom, Iasi, 2004 
-  Nicola Ioan, ,,Tratat de pedagogie scolara", Editura Aramis, Bucuresti, 2003
-  Palos Ramona, Sava Simona, Ungureanu Dorel, ,,Educatia adultilor-baze teoretice si repere practice", Editura Polirom, Iasi, 2007
-  Palos Ramona, Teza de doctorat-,,Identificarea si satisfacerea trebuintelor de invatare la persoana adulta", Iasi, 2003
-  Salavastru Dorina, ,,Psihologia Educatiei", Editura Polirom, Iasi, 2004
-  Stanculescu Elena, ,,Psihologia Educatiei- de la teorie la practica", Editura Universitara, Bucuresti, 2008
-  Zisulescu Stefan, ,,Adolescenta", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1968
-  Zisulescu Stefan, ,,Psihologia adolescentei", Editura Tiparul Universitar, Bucuresti, 1962


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!