Adolescenta - perioada de tranzitie de la copilarie la maturitate

Extras din referat Cum descarc?

Adolescenta a fost definita relativ recent ca etapa a evolutiei umane care se situeaza intre copilarie si varsta adulta. Pana la inceputul secolului XX aceasta perioada nu era considerata stadiu specific de dezvoltare. Copilaria era urmata de pubertate care era definita mai degraba prin prisma transformarilor fiziologice decat a modificarilor psihologice, iar etapa urmatoare era una de "invatare" a abilitatilor necesare unei relatii specifice varstei mature.
Adolescenta debuteaza in jurul varstei de 12-13 ani si se finalizeaza in jurul varstei de 20 ani. Ea presupune o serie de modificari fizice cum ar fi: cresterea in greutate si in inaltime si maturizarea sexuala. Daca adolescenta este marcata preponderent de modificari fizice, maturitatea este marcata preponderent de transformari cognitive si afective care permit asumarea statutului de persoana independenta. Astfel, maturitatea semnifica: 
- din punct de vedere cognitiv -  finalizarea capacitatii de a rationa abstract (J. Piaget);
- din punct de vedere sociologic -  posibilitatea de a se sustine singur, capacitatea de a face o optiune profesionala, capacitatea de a intretine o relatie de cuplu stabila; 
- din punct de vedere psihologic -  definitivarea si constientizarea propriei identitati, independenta fata de parinti (financiara si afectiva), dezvoltarea unui sistem coerent de valori, ca si capacitatea de a intretine relatii mature, atat in grupul restrans al familiei, cat si la nivel mai larg, social.
Unul din primele semne ale pubertatii este dezvoltarea fizica (schelet si sistem muscular) care este conditionata, pe de o parte, de datele genetice, iar pe de alta parte de conditiile de viata in care se dezvolta copilul. Dezvoltarea fizica are o serie de efecte in plan psihologic. Datorita egocentrismului, ca formula cognitiva specifica varstei, adolescentii sunt convinsi ca reprezinta un constant punct de interes pentru cei din jur. Sentimentul ca "sunt pe o scena" se insoteste de constientizarea faptului ca in corpul lor au loc o serie de modificari al caror efecte nu le pot controla (de exemplu, la baieti, vocea, iar la fete, acnea) ceea ce se asociaza cu sentimente de frustrare care pot genera trairi conflictuale si intr-o varianta extrema, stari de depresie. Pe de alta parte, ritmul dezvoltarii fizice nu este acelasi la baieti si la fete, ceea ce creeaza probleme de relationare. Daca inainte de pubertate diferentele nu erau semnificative, nu acelasi lucru se poate spune si la sfarsitul acestei perioade. 
La adolescenti, maturizarea fizica precoce este asociata in plan psihic cu o stare de bine, de relaxare, cu incredere in sine, autocontrol al impulsurilor. Ca urmare, relatiile sociale sunt mai naturale, neconflictuale, ceea ce le aduce popularitate si recunoasterea grupului, situatie care rezolva paradoxul varstei. Paradoxul este un rezultat al conflictului dintre trebuinta de a fi unic, cu o identitate bine individualizata simultan cu trebuinta, la fel de puternica, de a fi asemanator cu cei de aceeasi varsta. 
Maturizarea fiziologica tarzie inseamna, din punct de vedere psihologic, dependenta de familie, de grup, ceea ce se reflecta in special in comportamentul adolescentilor prin dominanta, agresivitate, rebeliune in raport cu parintii, lipsa de preocupare fata de sine si in acelasi timp nesiguranta si lipsa de incredere in sine. 
Atat maturizarea mai tarzie cat si cea precoce prezinta o serie de avantaje si de dezavantaje. In cazul adolescentilor maturizarea fizica rapida determina o relationare sociala mai buna, deoarece se asociaza cu cresterea increderii in sine. Pe de alta parte, ei se simt obligati sa actioneze in conformitate cu asteptarile grupului, adica sa se comporte matur. In majoritatea cazurilor, maturizarea fizica rapida nu este asociata cu o maturizare cognitiva si afectiva similara ca ritm. Maturizarea tarzie poate reprezenta un avantaj deoarece adolescentii din aceasta categorie actioneaza conform standardelor copilariei si beneficiaza de toate atributele acestui statut si ca urmare, expectantele grupului fata de ei nu sunt atat de mari si ei se pot adapta mai flexibil, fara ca aceasta adaptare sa genereze frustrari. In cazul adolescentelor, o maturizare fizica rapida se asociaza in plan psihologic cu sociabilitate scazuta, introversie, timiditate, iar pe de alta parte cu reactii de expansivitate comportamentala. In ceea ce priveste maturizarea fizica intarziata nu se constata diferente in plan psihologic intre cele doua sexe. Cei mai multi adolescenti sunt interesati in special de prezenta lor fizica si cel mai frecvent sunt dezamagiti de imaginea proprie. La aceasta varsta, reprezentarea propriei dezvoltari corporale, indiferent de gradul de maturizare, este negativa si poate determina trairi frustrante de o mai mare sau mai mica intensitate. Adolescentele sunt cele care acorda o mai mare importanta aspectului fizic, deoarece acesta este considerat important in stabilirea relatiilor interpersonale si se asociaza cu un comportament adaptat si consum minim de stres.


Fisiere in arhiva (1):

  • Adolescenta - perioada de tranzitie de la copilarie la maturitate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Albu Emilia, (2007), Psihologia varstelor, M.E.C.T., Targu-Mures;
2. Muntean, A., (2006), Psihologia dezvoltarii umane, Editura Polirom, Iasi;
3. Schiopu, U., Verza, E., (1995), Psihologia varstelor, ciclurile vietii, E.D.P., R.A., Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!