Vointa in Psihologie

Extras din referat Cum descarc?

Vointa constituie o putere ce guverneaza natura umana, aducand toate celelalte insusiri ale fiintei in stapanirea ei. Vointa nu inseamna dorinta, preferintele sau inclinatia personala, ci puterea hotaratoare care lucreaza in copiii oamenilor ascultarea sau neascultarea de Dumnezeu." Aceasta vointa i-a dat putere lui Tudor Arghezi sa ia o decizie,sa se gandeasca la ea,sa o memorizeze, devenind astfel deviza vietii lui ca mai apoi la varsta de 47 de ani sa apara primul sau volum de versuri.Asemenea si G.Beel care a rezolvat problema stabilitatii echilibrului la avioane la varsta de 70 de ani.Toate acestea pentru ca au avut vointa. 
"Vointa este o forma de autoreglare a conduitei,desfasurandu-se pe baza celorlalte fenomene psihologice( senzatii,perceptii,imaginatia,gandirea,memoria,motivatia si atentia),este o autoreglare constienta, pentru ca in urma deliberarilor alegem in cunostinta de cauza varianta de actiune." 
Este extraordinar si imposibil de crezut ce ajung oamenii sa faca atunci cand au vointa.Un halterofil care ridica o greutate este un om cu vointa puternica. Dar o femeie pirpirie care conduce o tara(Margaret Tatcher,fost prim ministru al Marii Britanii,poreclita 'Domna de fier') ? Dar un om pasnic,total nonagresiv cum a fost Mahatma Ghandi care a eliberat India de sub dominatia coloniala britanica? Ce face un profesor care isi pune la munca sute si sute de ore lotul olimpic de matematica?
In toate aceste situatii vorbim despre vointa si antrenarea ei in activitate,totul fiind voluntar. Cercetarile lui E.Miller au evidentiat cateva tipuri de conduit ale vointei acestea fiind una dintre ele.
Vointa este izvorul tuturor actiunilor noastre.Cand Dumnezeu a asezat in noi gandul lui Hristos,vointa noastra devine vointa Lui si caracterul nostru este transformat in asemanare cu al lui Hristos.
Una dintre cele mai importante aspecte ale vointei este luarea deciziei. Indiviul alege sa faca sau sa nu faca un lucru si decizia luata este strans legata de vointa. Vointa trebuie indrumata, nu infranata.
"Taria caracterului consta in doua elemente - puterea vointei si puterea stapanirii de sine. Multi tineri confunda pornirile puternice ale pasiunii cu taria de caracter, dar, in realitate, cel stapanit de propriile pasiuni este un om slab. Maretia veritabila si nobletea unui om se masoara prin forta sentimentelor stapanite, nu prin forta sentimentelor care il stapanesc. Omul cel mai puternic este cel care isi iarta vrajmasii, stapanindu - si pasiunea, oricat de sensibil ar fi la abuzurile suferite. Asemenea oameni sunt niste adevarati eroi." Inseamna ca vointa este expresia personalitatii,a caracterului si educatiei noastre.Masura vointei este masura in care o activitate este finalizata.
Relatarea biblica din 2 Cronici 34:14-16;29-33 este relevanta pentru evidentierea vointei. 
"In clipa cand au scos argintul care fusese adus in Casa Domnului, preotul Hilchia a gasit cartea Legii Domnului, data prin Moise. Atunci Hilchia a luat cuvantul si a zis logofatului Safan: "Am gasit cartea Legii in Casa Domnului." Si Hilchia a dat lui Safan cartea. Safan a adus imparatului cartea. Imparatul a strans pe toti batranii din Iuda si din Ierusalim. Apoi s-a suit la Casa Domnului, cu toti oamenii lui Iuda si cu locuitorii Ierusalimului, cu preotii si Levitii, si cu tot poporul, de la cel mai mare pana la cel mai mic. A citit inaintea lor toate cuvintele cartii legamantului, care se gasise in Casa Domnului. Imparatul statea pe scaunul lui imparatesc, si a incheiat legamant inaintea Domnului, indatorandu-se sa urmeze pe Domnul si sa pazeasca poruncile Lui, invataturile Lui, si legile Lui din toata inima si din tot sufletul lui si sa implineasca cuvintele legamantului, scrise in cartea aceasta.
Si a facut sa intre in legamant toti cei ce se aflau la Ierusalim si in cetati. Dupa ce au spus ce aveau de spus, Iosia a indepartat toate uraciunile din toate tarile copiilor lui Israel, si a facut ca toti cei ce se aflau in Israel sa slujeasca Domnului, Dumnezeului lor. In tot timpul vietii lui nu s-au abatut de la Domnul, Dumnezeul parintilor lor." Iosia a crezut si a avut vointa sa implinesca legea lui Dumnezeu.El a luat o decizie, a gandit-o,a memorat-o scriind-o in inima si in mintea lui,astfel ca in tot timpul vietii lui nu s-a abatut de la Domnul Dumnezeul parintilor lui.
"Daca va angajati in lucrare cu seriozitate si perseverenta, unind puterea vointei cu puterea divina, puteti deveni oameni importanti si influenti. Exercitati capacitatile mintii si nu neglijati, in nici un caz, puterile fizice." 
In componentele activitatii voluntare intalnim: scopul,obstacolul si efortul voluntar.Scopul reprezinta proiectia mintala a finalitatii actiunii,este tinta ce urmeaza sa fie atinsa. Astfel elaborate scopul v-a fi preluat de catre vointa,care v-a intreprinde demersurile necesare atingerii lui.Obstacolul este de natura psihologica,rezultata din confruntarea dintre resursele noastre si conditiile atingerii scopului.
Efortul voluntar este aspectul psihologic cel mai specific vointei.A avea vointa inseamna a fi capabil sa investesti un efort constient dirijat prin mijloacele verbale.Efortul voluntar reprezinta o focalizare,o concentrare a energiei psihonervoase,o organizare,coordonare si dirijare sustinuta pe directia depasirii obstacolelor. Biblia ne ofera un exemplu in acest caz ce se gaseste in Gen 32:24-30. "Iacov insa a ramas singur. Atunci un om s-a luptat cu el pana in revarsatul zorilor.
Vazand ca nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la incheietura coapsei, asa ca i s-a scrantit incheietura coapsei lui Iacov, pe cand se lupta cu el.Omul acela a zis: "Lasa-ma sa plec, caci se revarsa zorile." Dar Iacov a raspuns: "Nu Te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta." Omul acela i-a zis: "Cum iti este numele?" "Iacov", a raspuns el. Apoi a zis: "Numele tau nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Cel ce lupta cu Dumnezeu); caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oameni, si ai fost biruitor." Iacov l-a intrebat: "Spune-mi, Te rog, numele Tau." El a raspuns: "Pentru ce Imi ceri numele?" Si l-a binecuvantat acolo. Iacov a pus locului aceluia numele Peniel (Fata lui Dumnezeu), "caci", a zis el, am vazut pe Dumnezeu fata in fata, si totusi am scapat cu viata."( Gen 32:24-30)


Fisiere in arhiva (1):

  • Vointa in Psihologie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!