Vointa

Extras din referat Cum descarc?

Intelegem prin vointa capacitatea de a actiona in vederea realizarii unui scop constient, infrangand anumite bariere interioare sau exterioare. Presupunem un student, invatand pentru un examen important si dificil care are loc a doua zi. Deodata, primeste un telefon de la un prieten. Acesta ii aminteste ca azi e ultima zi cand se proiecteaza un film foarte bun pe care demult dorea sa-I vada. Daca studentul nostru lasa totul balta si alearga la cinema, el n-are vointa. Cel care are sta si reflecteaza cum sta cu invaIatura si, de obicei, ramane in continuare la masa de lucru, promovarea examenului fiind mai importanta. 
Analizand actul voluntar se pot distinge patru etape. 
a) Aparitia conflictului. Acesta, asa cum arata Kurt Lewin, poate fi de trei feluri, in functie de caracterul celor doua alternative. Uneori apar chiar mai multe. E nevoie de reflexiune atunci cand toate au cam aceeasi pondere, fiindca daca una este mult mai intensa, declanseaza actiunea imediat. In aceasta faza tocmai constatam dificultatea alegerii unei solutii si consecintele mai mult sau mai putin grave ale unei nechibzuinte. 
b) Urmeaza deliberarea, adica analiza fiecarei alternative, a consecintelor neglijarii ei. Ce se intampa daca intrerup invatarea, se intreaba studentul? Apoi analizeaza daca nu poate ocoli bariera: "Sa ma scol maine mai devreme si sa recuperez timpul pierdut sau sa ma inteleg cu colegii ca sa intru la examen la amiaza si pana atunci am timp de repetat". Deliberarea presupune si alcatuirea unui plan pentru a putea elimina sau micsora riscurile in cazul alegerii unei alternative. Ea poate dura multa vreme (ca in cazul alegerii unei cariere), insa alteori e extrem de scurta. De exemplu, unui sofer ii sare in fata un copil, pe neasteptate si-l loveste. Ii poate veni in gand sa fuga, nesfiind nici un martor, imediat, totusi, opreste si acorda copilului ajutorul cuvenit. 
Uneori deliberarea e formala, iluzorie, caci hotararea e luata, doar se cauta argumente pentru a o justifica in fata altora sau in fata propriei sale constiinte. Ca in cazul cand cineva refuza sa acorde un ajutor cuiva, din comoditate, dar afirma lipsa de timp ... ,,si asa nu i-ar putea folosi, deoarece ... " etc. 
c) Decizia e momentul caracteristic al vointei. Ma hotarasc pentru una din alternative si pentru tactica necesara. Sunt oameni capabili sa se hotarasca repede. Altii sunt foarte oscilanti si ezita multla vreme, uneori chiar trece timpul in care decizia ar fi fost utila. Este una din deosebirile dintre omul practic si tipul teoretic. Pare a fi si o caracteristica de nuanta temperamentala. Sunt insa profesii unde e nevoie de decizii prompte: conducerea automobilelor si, mai ales, in pilotarea avioanelor. 
d) Executarea hotararii este neglijata de unii psihologi. Totusi, ea este edificatoare in privinta calitatilor de vointa ale unei persoane. Nu e suficient sa iei o hotarare, trebuie sa poti lupta impotriva dificultatilor rezultate din decizia respectiva. Un alcoolic hotaraste sa nu mai bea "nici o picatura". Decizia e respectata doua zile, dar intr-a treia se intalneste cu un tovaras de pabar care-l informeaza ca la "local" s-a adus un vin "strasnic", eroul nostru nu rezista si decizia... s-a spulberat! Actul de vointa a ramas trunchiat de ceea ce este esential: respectarea deciziei luate. 
3. Teorii asupra vointei
a) Teorii intelectualiste. In special in Grecia antica, a precumpanit punctul de vedere dupa care ratiunea joaca rolul principal in actul voluntar, scotandu-se in prim-plan rolul deliberarii. Dupa socratici, orice greseala (morala) este o eroare si orice virtute este o stiinta. Cel ce intelege situatia, alternativele, actioneaza cum trebuie. Aristotel socotea ca la baza actului de vointa sta un silogism, decizia fiind concluzia rationamentului. Rationamentul ar decurge cam in felul urmator: daca gasesc ceva bun de baut, trebuie sa beau; aceasta apa este buna de baut: deci trebuie sa o beau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vointa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!