Viziuni Si Abordari Noi In Psihologia Dezvoltarii

Extras din referat Cum descarc?

Vedem ca sarcina cercetarii problemelor dezvoltarii copiilor in ontogeneza Vigotski o leaga direct cu determinarea tipurilor de baza, care reflecta insati dinamica formarii in ontogeneza. Insa el nu a continuat aceasta idee (Poate nu a reusit). Ideea abordarii tipologice nu a fost noua in timpurile lui Vigotski. In psihologie avem  un sir de exemple de formare a conceptiilor tipologice. O mare popularitate au avut-o incercarile formarii unei tipologii in domeniile psihologiei caracterului si personalitatii la inceputul secolului trecut (Krecimer, Sheldon).   Intr-un anumit sens ei au discreditat  ideea abordarii tipologice, deoarece ca reactie la primele tipologii a aparut inchipuirea ca abordarea tipologica se reduce la incheierea unor etichete apreciative si deaceea nu are valoare de cunoastere desinestatatoare inafara de sarcini practice inguste (Leontiev, 1993). Nu numai tipologiile clasice, dar si cele aparute mai tirziu, multimea tipologiilor de personalitate practice, deseori serveau drept obiect al discutiilor aprinse, gasind lacunele sale serioase (Eysenck, 1993; Creci, Cratcifield, Livson, 1992; Libin, 1999). Daca ne vom referi la insemnatatea metodologica initiala a notiunii de tipologie vom vedea ca aceasta nu este doar o clasificare cu descriere, dar mai intii de toate o metoda a cunoasterii stiintifice (Ogurtov, 1983). Esenta tipologiei este analiza si sistematizarea obiectelor si calitatilor cercetate in corespundere cu un model ideal, care exprima o determinare calitativa. In limitele abordarii sistemice tipologia e orientata la gasirea legaturilor ce formeaza sistemele, la evidentierea bazei esentiale, care acopera multimea de calitati studiate. Cu toate acestea tipologia nu se limiteaza la analiza structurala a sistemei, ea reflecta sistema in dezvoltarea ei, fapt foarte actual pentru psihologia dezvoltarii. Un exemplu clar, dar departe de psihologie poate servi sistematizarea filogenetica, care arata nu numai ierarhia diferitor tipuri, dar si legaturile lor in procesul evolutiv. In asa mod, tipologia bazata pe tipologia relatiilor genetice poate servi nu doar ca mijloc pentru rezolvarea sarcinilor practice  inguste, dar si ca mijloc de construire a unei explicari teoretice adecvate. Primul pas necesar trebuie sa fie evidentierea unui fundament adecvat, mai precis, fundamente, deoarece  un obiect complex, ce se cerceteaza presupune nu una dar citeva descrieri tipologioce. Ce poate servi ca fundament pentru tipologia dezvoltarii psihice a copilului? Din punct de vedere a abordarii psihologice pe virste asa o functie poate fi indeplinita de o neoformatiune. Formele de baza ale realizarii neoformatiunilor normative sunt acea veriga hotaritoare, determinarea careia si poate sa ne conduca la intelegerea generalului in   personalitatea copilului.
Putem nota, ca formal orice neoformatiune pote servi ca baza in tipologie. Insa accentul trebuie pus pe neoformatiunile centrale de varsta.   Daca de pe asa pozitii sa privim ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Viziuni Si Abordari Noi In Psihologia Dezvoltarii
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!