Violenta un raspuns la neadaptare

Extras din referat Cum descarc?

VIOLENTA - caracterizare generala
,,Prin violenta se intelege utilizarea puterii ori agresiunii fizice sau psihice sau psihice, fie amenintarea cu acestea a unei alte persoane, grup sau comunitati."(A.Rosan) Violenta are drept rezultat diverse grade de lezare a celuilalt, moartea, trauma psihologica, marginalizarea sau excluderea dintr-un grup social.
In mediul scolar violenta se exprima prin agresiune verbala, excludere intentionata, intimidare, bataie, hartuire/abuz sexual si port arme. Acest tip de violenta poate fi orientat impotriva elevilor, a personalului didactic, a reprezentantilor unei institutii si comunitati.
Violenta scolara afecteaza starea de sanatate mentala, cauzand frica, anxietate, perceptia nesigurantei. 
Starea de sanatate mentala pozitiva include:
- Un sens pozitiv al starii de bune;
- Resurse individuale: stima de sine, deprinderi sociale, optimism, incredere in sine si coerenta;
- Abilitatea de a initia, dezvolta si sustine relatii personale mutuale satisfacatoare;
- Abilitatea de coping (ajustare) in fata adversarilor;
- Abilitatea de a rationaliza, intelege si dezbate cu colegii, adultii si institutiile sociale diversele motive care legitimeaza violenta.
,,Violenta are efecte negative asupra sanatatii fizice si mentale, precum si asupra dezvoltarii sociale a elevilor. Atat victimele, cat si agresorii pot suferi diverse traume fizice sau chiar moartea. Violenta are legatura cu o serie de probleme psihice: traume, distres, afectarea atasamentului, diminuarea stimei de sine, etc. Tinerii supusi violentei prezinta un comportament de risc ridicat asociat cu anxietate si neputinta dobandita. Aceste comportamente de risc includ: abuzul de substante, absenteismul scolar sau exmatricularea , relatii sexuale precoce, iar in unele cazuri sentimente de autoblamare si autoculpabilizare care pot genera un comportament suicidar."(A.Rosan)
Violenta poate deveni un cerc vicios: elevii care au fost agresati au tendinta de a avea putini prieteni cu care sa poata comunica usor si adesea au sentimentul izolarii si al singuratatii. Asemenea tineri simt incapacitatea lor de a se angaja in situatii sociale, se simt neajutorati si incapabili sa controleze propriul mediu. Acest fapt determina diverse grade de marginalizare, punandu-l pe copil intr-o ipostaza de confruntare personala cu ceilalti, ceea ce impiedica formarea unor deprinderi sociale non-violente. Acesti elevi, la randul lor, au tendinta de a-i agresa pe ceilalti.
Violenta influenteza in mod negativ educatia eficienta. Elevii care sunt victime ale actelor violente absenteaza de la scoala, prezinta probleme de concentrare, intreaga lor dezvoltare cognitiva fiind afectata. Elevii expusi violentei scolare fie refuza sa frecventeze scoala din cauza amenintarilor, fie poarta la ei diverse arme pentru a se apara. In multe cazuri elevii sunt exmatriculati din scoala datorita numeroaselor acte de violenta pe care le comit. La nivelul corpului profesoral apare sindromul ,,bourn out", stare de epuizare psihica ce apare ca rezultat al confruntarii indelungate cu probleme de disciplina, acte de violenta, precum si cu amenintari de natura agresiva din partea elevilor.
Profilul psihologic al elevului violent
Comportamentele agresive au o evolutie lenta, deseori acestea se declanseaza dupa o lunga perioada de timp. Agresivitatea, in ceea ce ii priveste pe elevi, se defineste printr-o paleta larga de comportamente, cum ar fi lipsa cooperarii cu profesorii precum si un nivel scazut de autocontrol. 
Comparativ cu colegii lor, elevii cu comportament agresiv prezinta urmatoarele caracteristici:
- Se cearta mai mult 
- Ameninta 
- Imbrancesc alti elevi mai des 
De asemenea, elevii cu acest tip de comportament se mai pot identifica si prin urmatoarele aspecte:
- Raspund obraznic adultilor cand sunt mustrati 
- Se enerveaza rapid 
- Uneori argumentele lor sfarsesc in furie 
- Sunt lipsiti de autocontrol 
- Reactioneaza negativ la critica 
- Sunt incapabili sa accepte ideile altora


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta un raspuns la neadaptare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!