Violenta intrafamilială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de violenta intrafamiliala (domestica) a aparut in anii '70 pentru a defini violenta barbatilor si abuzul asupra partenerei (femeia adulta). Azi este acceptat faptul ca violenta conjugala implica diferite forme de agresiune: agresiune (fizica si sexuala) si abuz (psihologic si economic).

Violenta domestica este un "stil" de viata bazat pe un tratament violent si pe abuz si niciodata nu implica un incident ocazional.

Potrivit Conferintei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului (Viena, 1993) violenta asupra femeilor cuprinde urmatoarele aspecte (fara a se limita la acestea):

violenta fizica, sexuala si psihica produsa in cadrul familiei

bataile, violenta legata de diverse forme de exploatare, abuzul sexual asupra copiilor de sex feminin, violul marital, mutilarea genitala a femeii.

violenta fizica si psihica aparuta in cadrul comunitatii.

violul, abuzul sexual, hartuirea sexuala si intimidarea la locul de munca, in institutiile educative, traficul de femei si prostitutia fortata.

violenta fizica, sexuala si psihica savarsita sau protejata de institutiile statului.

Violenta impotriva femeii include si violarea drepturilor femeilor ca drepturi ale omului in situatii de conflict armat, in special crimele de razboi, violul, sclavia sexuala si constrangerea de a ramane insarcinata si de a naste copii, precum si sterilizarea fortata, avortul fortat, constrangerea de a folosi pilule contraceptive, uciderea pruncilor de sex femeiesc si selectia sexuala prenatala."

Conform "Declaratiei pentru eliminarea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor" a ONU, adoptata in 1993, violenta domestica este definita ca fiind orice act prin care se produc daune fizice, sexuale, psihice sau suferinte femeilor, incluzand amenintarea cu asemenea acte, coercitia sau privarea de libertate, indiferent daca se produc in spatiul public sau privat. Generic, violenta domestica reprezinta orice manifestare care induce, intr-o relatie, frica de partener, prin care cel violent controleaza comportamentul celui agresat.

Violenta domestica nu depinde de conditia sociala, de educatie, de rasa, religie sau orientare sexuala. Oricine poate deveni victima.

Daca violenta domestica nu a fost mediatizata in Romania nu inseamna ca nu a existat. A existat. Dintotdeauna. Dar nu s-a discutat despre ea sau a fost acceptata ca atare ca ceva normal intr-o casnicie. Asa ca putem vorbi despre violenta intrafamiliala ca mit din mai multe puncte de vedere:

ca despre o "poveste" cu care s-au intalnit femeile aproape dintotdeauna in relatiile familiale si pe care au acceptat-o vrand-nevrand pentru ca nimeni nu le credeea sau nu le ajuta in vreun fel;

sau ca despre un lucru acceptat ca "legenda" de o societate care a privit familia ca pe un mediu in care nu poate interveni, privind violenta in familie ca pe un lucru asa zis normal.

Iata 10 mituri despre violenta domestica si reflectarea lor in realitate.

1. Femeile provoaca violenta si o merita! - Violenta nu este o cale de rezolvare a conflictelor. Barbatii nu au nici un drept sa abuzeze in vreun fel o femeie, indiferent de "provocare"!

2. Nu este violenta, ci doar ciondaneala. - Exista o diferenta clara intre cearta si violenta: in timp ce in cearta nivelul puterii este aproximativ egal, in actiunea de violenta raporturile de forta si putere nu sunt la fel, caci unul are categoric mai multa putere decat celalalt.

3. Violenta se intampla numai in familiile sarace sau cu nivel scazut de educatie. - Toate cercetarile arata ca frecventa si gradul de manifestare a violentei nu depind nici de nivelul socio-economic, nici de cel educational, caci violenta apare in toate straturile sociale si la toate nivelele economice si de educatie.

4. Violenta domestica este o problema privata, nimeni nu ar trebui sa se amestece! - Extinderea fenomenului demonstrata statistic si complexitatea consecintelor asupra femeilor, copiilor si relatiilor intre adulti fac din acest fenomen social o problema care ne priveste pe toti, societatea in ansamblul ei.

5.De fapt, femeilor le place sa traiasca in aceste relatii violente, altfel ar pleca. - Sunt foarte multe obstacole datorita carora femeile nu isi parasesc partenerul: lipsa mijloacelor financiare, frica, mentalitatea, lipsa unui adapost ulterior etc.

6. Barbatii violenti sunt asa pentru ca au fost abuzati/maltratati in copilarie sau provin din familii violente. - Desi un procent semnificativ din barbati au suferit abuzuri in copilarie, nu toti, devenind adulti, repeta abuzul in relatiile lor.

7.Barbatii violenti sunt bolnavi psihic. - Realitatea studiilor infirma aceasta credinta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Violenta intrafamiliala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 469 cuvinte
Nr caractere:
8 076 caractere
Marime:
13.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
violenta, familie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!