Violența domestică - o realitate în Republica Moldova

Cuprins referat

1. NOTA INTRODUCTIVA. NOTIUNE. 3
2. ACTUALITATEA VIOLENTEI IN FAMILIE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA. 3
3. FACTORII CE CAUZEAZA VIOLENTA IN FAMILIE. 4
4. CONSECINTELE VIOLENTEI IN FAMILIE. 5
6. DIVERSELE FORME DE ABUZ IN FAMILIE: 6
1. Neglijarea in familie. 6
2. Abuz emotional/psihologic in familie: 7
3. Abuzul fizic/bataia in familie. 8
4. Munci casnice fortate. 9
5. Abuzul sexual. 9
6. Violenta in scoala din partea cadrelor didactice. 10
7. SERVICIILE DISPONIBILE VICTIMELOR VIOLENTEI IN FAMILIE. 11
1. Activitati de prevenire a violentei in familie. 11
2. Beneficiarii activitatilor de prevenire. 12
3. Cine sunt principalii actori/realizatori ai activitatilor de prevenire? 12
a) Organizatii neguvernamentale din republica. 13
b) Structurile internationale si activitatile lor 14
4. Aria geografica a activitatilor de prevenire. 15
5. Domenii lipsa/lacune. 15
6. Activitati de asistenta a victimelor violentei domestice 16
a) Etapele de asistenta 17
b) Categoriile de interventii existente/tipuri de servicii oferite victimelor violentei in familie. 17
c) Calitatea serviciilor acordate. 18
d) Arealul geografic al serviciilor acordate victimelor violentei in familie. 18
e) Serviciile lipsa/lacune privind acordarea asistentei in cazuri de violenta domestica. 19
8. CONCLUZII SI RECOMANDARI. 20
9. REFERINTE BIBLIOGRAFICE: 23


Extras din referat

1. Nota introductiva. Notiune.
Noi, cu D-voastra am pasit deja in al 3-lea mileniu, traim intr-o lume unde fluxurile informationale ajung in fata micilor nostre monitoare in decursul a citorva zeci de secunde, intr-o lume in care fiecarei familii ii revine cel putin un calculator, insa cu mare regret nu ne-am debarasat de-a binelea de un sir de atrocitati ce vin dintr-un trecut mai indepartat sau mai recent, cum ar fi violenta in familia(in special fata de femei si copii). 63 % din numarul total de femei si ceva mai mult de 30 % din copii au fost supusi macar odata violentei in cadrul celulei sociale pe nume "Familia". Or, avind un acces atit de larg la informatia in domeniu, internautii, adica cei care dispun de internet, din pacate nu dispun de cunostinte elementare pentru a defini Violenta Domestica sau a apela la institutiile competente .
Dupa mine, cei ce au acces la internet, elementar ar trebui sa cunoasca ce este acest fenomen, cum se poate de luptat cu el si, macar, sa acceseze cele mai cunoscute surse precum wikipedia, legea sau anumite rapoarte facute publice pe site-uri oficiale ale MAI sau organe de resort.
Wikipedia defineste Violenta in Familie in felul urmator: 
Violenta in familie cunoscuta si sub numele de violenta domestica (abreviat VD) , abuz domestic, abuz familial, abuz marital/conjugal sau violenta intima (abreviat VI), poate fi definita pe larg ca fiind un model comportamental abuziv al unuia sau al ambilor parteneri dintr-o relatie intima precum mariajul, concubinajul, familia, prietenia sau convietuirea. Violenta domestica are mai multe forme precum agresiunea fizica (efectiva sau sub forma de amenintare), abuzurile sexuale, abuzurile emotionale, controlul excesiv, dominarea, intimidarea, urmarirea, abuzurile pasive/ascunse (de exemplu, neglijenta) si privarea economica.
Legea cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie Nr. 45 din 01.03.2007 defineste violenta in familie drept orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare sau de aparare a unor alte persoane, manifestata fizic sau verbal, prin abuz fizic, sexual, psihologic, spiritual sau economic ori prin cauzare de prejudiciu material sau moral, comisa de un membru de familie contra unor alti membri de familie, inclusiv contra copiilor, precum si contra proprietatii comune sau personale;
2. Actualitatea violentei in familie pentru Republica Moldova.
Un studiu efectuat in 2011 a constatat ca 63,4 % dintre femeile din Republica Moldova cu virsta intre 15 ani si mai mult pe parcursul vietii lor au fostsupuse violentei fizice, psihologice sau sexuale, de catre un partener intim.
Intr-un raport prezentat Natiunilor Unite in 2011 Guvernul Republicii Moldova a recunoscut existenta problemei vaste a violentei in familie si s-a angajat sa fortifice activitatile de remediere in acest sens.
Guverul a extins activitatea Sistemului National de referire pentru Protectia si Asistenta Victimelor traficului de fiinte umane si victimelor violentei in familie, datorita legaturii strinse intre traficul de presoane si violenta in familie.
In anul 2007 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie (Legea 45) a oferit o baza excelenta de extindere a accesului la justitie si securitate pentru victimele violentei in familie.
Astlef, a fost introdusa o noua prevedere in Codul Penal, art.201, prin care violenta in familie de orice nivel este calificata drept infractiune. Odata cu adoptarea acestor norme, Republica Moldova a devenit una dintre primele tari din regiune in care violenta in familie este abordata prin intermediul reglementarilor specific din cadrul ambelor ramuri de drept civil si penal. Mai mult decit atit, Republica Moldova este deasemena unul dintre primele state care a introdus in legislatia sa prevederi cuprinzatoare privind activitatile de raspuns multi-sectoriale.
Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului curent, in sfera relatiilor familiale au fost inregistrate 563 de infractiuni, dintre care 9 omoruri (art. 145 Cod penal), 8 vatamari corporale grave (art. 151 Cod penal) si 546 infractiuni prevazute deArt.2011,,Violenta in familie" al Codului penal al Republicii Moldova. In rezultatul actiunilor violente, comise de catre agresori in cadrul familiei, victime audevenit 462 de persoane de gen feminin si 101 persoane de gen masculin, acestea fiind supuse agresiunii din partea a 520 de persoane de gen masculin si 43 persoane de gen feminin .
3. Factorii ce cauzeaza violenta in familie.
Primul lucru pe care tinem sa-l remarcam este faptul ca, in opinia victimelor notiunea de violenta in familie se reduce doar la violenta fizica. Desi, daca sunt intrebate de violenta psihologica, cuvinte obscene, violenta economica, majoritatea raspund ca aceste lucruri sunt ceva firesc, cu care se confrunta/se confruntau in fiecare zi si nici nu incearca sa le schimbe. 
Ceea ce ar fi vrut la sigur sa schimbe este ca sa nu mai fie batute, caci violenta psihologica o suporta ca pe ceva absolut normal. ,,In fiecare zi ma numea cu cuvinte murdare, de ocara, nu-mi dadea bani nici de paine la copii. Da nu asta ma deranja, ma rugam Domnului sa nu ma bata". 
De cele mai multe ori, motivele violentei in familie invocate de victimele participante la 
investigarea noastra sunt alcoolismul (80% din raspunsuri) si saracia (60%). Desi nici una dintre respondente, victime ale violentei domestice, nu a mentionat doar o singura cauza - majoritatea au specificat un intreg set de motive complexe. In cele mai dese cazuri este vorba de mai multe motive cumulate, cum ar fi starea de ebrietate a abuzatorului si emotiile negative ale acestuia, acumulate la serviciu sau pe parcursul zilei. Circa 30% dintre femeile supuse violentei domestice considera ca propriul lor comportament a generat violenta (,,faptul ca nu taceam, ca nu eram mai 
supusa, ii raspundeam inapoi - aceste lucruri au dus chiar la aceea ca sotul m-a inselat cu alta femeie si, avand o relatie extraconjugala, era si mai violent cu mine"). 
In cazul victimelor minore, care au fost supuse violentei in familie, motivul invocat de respondente a fost acela ca de fapt copilul stia despre adulterul tatalui, iar ca sa nu spuna mamei, tata o batea. In unele cazuri de concubinaj, mama (fiind in stare de ebrietate) permitea concubinului sa violeze propriul copil. 
Toate minorele intervievate care au avut o experienta de trafic, motivul de baza pentru a pleca peste hotare a fost anume acela de a scapa de teroarea din familie si de a rupe acel cerc vicios. 
Un alt motiv, invocat de respondente, a fost si educatia din familia agresorului (circa 30% au mentionat ca asa e primit la el in familie - si tatal lui, si bunelul erau agresivi cu sotiile). Acest lucru vorbeste despre influenta educatiei in familie asupra propriului comportament, preluarea modelului de acasa, din familia de provenienta si perpetuarea lui in propria familie. 
Un procent relativ mic din numarul respondentelor a mentionat si un motiv care nu era inclus ca optiune de raspuns in chestionar - adulterul din partea barbatilor (4%). Acest procent il constituie, in exclusivitate respondentele care isi ispasesc pedeapsa pentru comiterea unui omor (fie a sotului, fie a concubinului, care era extrem de violent). 
Un lucru ce nu poate fi trecut cu vederea sunt stereotipurile care exista inca in societatea din Moldova: circa 30% din respondente, in calitate de motiv al violentei, au mentionat: ,,Ma iubeste, de-aceea ma bate", iar circa 20% au indicat: ,,Asa ma educa".


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta Domestica - O Realitate in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

1. Violenta fata de femei in Republica Moldova.Statistica Moldovei. United Nations Moldova,2011.
2. EVALUARE RAPIDA PRIVIND PROBLEMA VIOLENTEI IN FAMILIE in Republica Moldova. Centrul International pentru Promovarea si Protectia Drepturilor Femeii ,,La Strada" , 2007.
3. Violenta fata de copii in Republica Moldova, Raport asupra studiului. Ministerul Educatiei si Tineretului al Republicii Moldova si Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului al Republicii Moldova.Realizarea studiului a fost sustinuta financiar si asistata tehnic de Reprezentanta UNICEF, 2011.
4. http://www.mai.md/node/17788 (accesat la 13:30, 7.12.2013).
5. http://www.promolex.md/index.php?module=press&cat=2&item=1041 (accesat la 14:20, 7.12.2013).
6. http://news.click.md/story/r-moldova-condamnata-la-ctedo-pentru-violenta-in-f-81833?ul=ru ( accesat la 13:00, 8.12.2012).
7. http://blendarencu.wordpress.com/2007/11/27/nu-violentei-in-familie/ (accesat la 14:30, 8.12.2013).


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!