Violența domestică

Cuprins referat Cum descarc?

Aspecte teoretice ..3
Formele violentei .6
Factori favorizanti 9
Consecinte si efecte .. .10
Violenta domestica in contextul SARS-CoV-2 . 14
Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

ASPECTE TEORETICE
,,Violenta domestica" se defineste ca orice act vatamator, fizic sau emotional care are loc intre membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violenta, formand un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului. Violenta in familie este un comportament intentionat, avand ca scop stabilirea si exercitarea puterii si controlului asupra altei persoane.
Violenta este folosita pentru a intimida, umili sau infricosa victima. Barbatii deseori folosesc violenta impotriva partenerelor lor intime, inclusiv asupra actualelor sau fostelor sotii, prietene ori partenere.
Violenta apare atunci cand o persoana obtine si mentine puterea si controlul asupra unei alte persoane, in cadrul unei relatii intime. Este un model de comportament, in care partenerul intim aplica violenta fizica, constrangerea, amenintarile, intimidarea, izolarea si abuzul emotional, sexual si economic pentru a controla sau schimba comportamentului celuilalt partener. Abuzatorul ar putea fi sotul sau fostul sot, concubinul sau partenerul chiar si daca acestia nu locuiesc impreuna.
Pentru a intelege mai bine toate modalitatile pe care le poate folosi abuzatorul pentru a detine puterea si controlul asupra victimei, am folosit schema numita adesea "Cercul Puterii si Controlului ".
'Violenta domestica' | Serbanoiu, Lacramioara
Cercul Puterii si Controlului demonstreaza relatia dintre violenta fizica, cea sexuala si intimidarea, coercitia si manipularea sotiei si copiilor care sunt deseori folositi de abuzator. Abuzatorul foloseste aceste tactici pentru a mentine puterea si controlul obtinut prin violenta fizica si sexuala. Chiar si un singur incident de violenta fizica sau amenintare cu violenta fizica poate fi suficient pentru instalarea puterii si controlului asupra partenerei.
Acest control si putere este apoi sustinut de abuzul non-fizic si coercitie. De exemplu, un abuz verbal urmat de un abuz fizic dispune de pericolul producerii unui nou abuz fizic si astfel ar putea sa fie suficient pentru a asigura puterea si controlul abuzatorului chiar si fara aplicarea violentei fizice propriu-zise.
Intr-o relatie abuziva, victima si agresorul se misca in cadrul a trei stadii care se repeta ciclic, ceea ce face sa creasca intensitatea si destructurarea:
- stadiul I- este faza construirii tensiunii in care presiunile asupra victimei incep sa se structureze; in aceasta faza, victima inceacrca sa controleze comportamentul abuzatorului, prin alterarea proprpiului comportament;
- stadiul al 2-lea- este faza incidentelor cu agresivitate severa, implica uneori perioade prelungite a unei astfel de agresivitati;
- stadiul al 3-lea- este numit si stadiul dragostei si caintei, pocaintei, care nu implica neaparat acte de tandrete, ci o perioada de calm, de incetare a batailor; ea poate fi mai lunga sau mai scurta ca durata, dupa care ciclul se reia.
Teoria ciclului violentei ne arata, prin urmare, cum femeile sunt incet, incet "invatate" ca nu pot face nimic ca sa scape de agresorii lor. Ciclul incepe incet si adeseori cea de-a treia faza este cea mai lunga si are cel mai mare impact asupra femeilor. La inceputul relatiei conflictuale, violente, aceasta faza implica aproape intotdeauna o forma de promisiune a agresorului ca se va schimba si ca nu se va mai imtampla niciodata.
Caracteristici principale ale violentei in familie:
- Violenta in familie este un comportament invatat;
- Violenta in familie este un comportament repetitiv si cuprinde diferite tipuri de abuz care pot trece dintr-unul in altul sau in combinatie;
'Violenta domestica' | Serbanoiu, Lacramioara
- Faptuitorul este cauza violentei domestice si nu consumul de alcool, victima sau relatiile dintre ei;
- Pericolul pentru victima si copii creste pe timpul separarii dintre parteneri;
- Comportamentul victimei depinde de modurile de supravietuire la care a aderat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta domestica.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Psihologie Judiciara- suport curs ID
2. Legea 174/2018 din 13 iulie 2018 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie
3. Curca G., Buda O., Capatana C., Marinescu M., Hostiuc S. et a., Study on domestic
violence: a legal medicine perspective, Romanian Journal of Legal Medicine, 2008- http://www.rjlm.ro/index.php/arhiv/65
4. A New Covid-19 Crisis: Domestic Abuse Rises Worldwide- https://www.nytimes.com/2020/04/06/world/coronavirus-domestic-violence.html
5. https://www.euronews.com/2020/03/28/domestic-violence-cases-jump-30-during-lockdown-in-france
6. Ellsberg M., Haise L., Bearing Witness: Ethics in domestic violence research, Lancet,
2000- https://www.eubios.info/EJ142/ej142d.htm
7. Fontes L.A., Ethics in Violence Against Women Research: The Sensitive, the Dangerous, and the Overlooked, Ethics & Behavior, 2004- http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.444.2992&rep=rep1&type=pdf
8. Gracia E., Herrero J., Acceptability of domestic violence against women in the European Union: a multilevel analysis, Journal of Epidemiology and Community Health, 60: 2006- https://www.researchgate.net/publication/200687872_Study_on_domestic_violence_A_legal_medicine_perspective
9. WHO, Violence against women, 2011- https://www.who.int/bulletin/volumes/89/1/10-085217/en/
10. Sorin Hostiuc, Cristian George Curca, Dan Dermengiu- "CONSIMTHAMANT sI
CONFIDENTHIALITATE IN ASISTENTHA MEDICALA A FEMEILOR VICTIME ALE VIOLENTHEI DOMESTICE"- Revista Romana de Bioetica, Vol. 9, Nr. 1, Ianuarie - Martie 2011 (https://www.researchgate.net/profile/Sorin_Hostiuc/publication/235618602_Consent_and_confidentiality_in_medical_assistance_for_women_victims_of_domestic_violence/links/0c9605217168d5c7fa000000/Consent-and-confidentiality-in-medical-assistance-for-women-victims-of-domestic-violence.pdf)


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!