Tulburările Memoriei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAP. TEMATICA ABORDATA PAG.
CAP.I SEMIOLOGIA MEMORIEI 2-4
CAP.II TULBURARILE MEMORIEI 4
CAP.III TULBURARILE CANTITATIVE ALE MEMORIEI 4-8
CAP.IV TULBURARILE CALITATIVE ALE MEMORIEI 8-10
CAP.V CORELATII ALE TULBURARILOR DE MEMORIE CU ALE ALTOR FUNCTII PSIHICE 10-11
CAP.VI MALADIA ALZHEIMER 11
1. CLASIFICARI 11-12
2. IPOTEZE ETIOLOGICE 12-13
3. DIAGNOSTIC CLINIC SI PARACLINIC 13-14
4. MANIFESTARI CLINICE 14-17
5. TRATAMENTUL BOLII ALZHEIMER 17-18

Extras din referat:

Functie psihica e importanta in desfasurarea proceselor gandirii, imaginatiei, proceselor cognitive ale omului, memoria este un process complex care se desfasoara in trei etape esentiale : intiparire (fixare), pastrare (conservare) si evocare (reactualizare).

Desi are o orientare retrospectiva prin continut, memoria trebuie sa fie mereu ,,actuala,, si ,,prezenta,, in desfasurarea gandirii, afectivitatii, imaginatiei, vietii psihice in general.

Reprezantarea grafica de mai jos ne poate ajuta sa intelegem mai bine cum se produc in timp cele trei etape ce definesc memoria : fixarea, redata prin sageata verticala cu sensul in jos ,insemnand culegerea informatiilor din mediu, pastrarea - sageata orizontala implicand si elementul ,,timp,, (stocarea) si evocarea - sageata verticala cu sensul in sus, reprezentand aducerea informatiilor in campul constiintei.

Fixarea este un proces complex, continuu, prin care informatiile din sfera perceptuala, senzoriala, ideativa, afectiva ajung la nivelul etajelor superioare ale sistemului nervos central, dar nu numai atat; este vorba despre un proces intelectual complex, un proces de sinteza, care implica intr-un mod obligatoriu claritatea constiintei.

Prin memoria de fixare se construieste permanent prezentul. Aceasta constructie este rezultatul insumarii unor elemente evocate, la care se adauga elemente ce se percep in momentul trairii respective.

Deci fixarea este in acelasi timp si evocare, fapt ce confera trairea continuitatii. Astfel se realizeaza o sinteza permanenta intre ceea ce am trait si ceea ce traim in prezent.

O corecta fixare depinde de :

1.Perceptia corecta a informatiilor, ceea ce presupune integritatea anatomica si functionala a analizatorilor.

2.Fiind un proces intelectual superior, fixarea depinde de o corecta intelegere a ceea ce trebuie fixat ; acest lucru depinde de integritatea anatomica a etajelor corticale superioare, un nivel cognitiv care a atins dezvoltarea normala si are o functionalitate de asemenea corecta.

3. Campul constiintei trebuie sa fie clar pentru o buna fixare.

4.Atentia, vointa, concentrarea participa la fixarea informatiilor, fiind factori de care depinde corectitudinea actului.

5.Afectivitatea este foarte importanta, im ea implicandu-se interesul, dorinta, motivatia, toate fiind forte ce participa la o corecta fixare.

6. Implicand elementul timp orice fixare trebuie sa se faca impreuna si in raport cu aceasta dimensiune.

7.Fixand un anumit eveniment, fixam si cateva elemente din realitatea fizica semnificativ legate de acesta. Deci fixam nu numai ,,acum,, ci si ,,aici,,. Orice decalaj care nu se poate corecta poate conduce spre patologia memoriei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tulburarile Memoriei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 248 cuvinte
Nr caractere:
35 233 caractere
Marime:
46.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
memorie, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!