Tulburări de somn

Extras din referat Cum descarc?

Insomnia
Criterii de diagnosticare
A. O plangerere constanta, predominanta de insatisfacere in ceea ce priveste cantitatea sau calitatea somnului, asociata cu unul (sau mai multe) dintre urmatoarele simptome :
1. Dificultate in initierea somnului (la copii aceasta se poate manifesta ca o dificultate in initierea somnului fara interventia tutorelui).
2. Dificultate in mentinerea somnului, caracterizata prin treziri frecvente sau probleme de reinitiere a somnului dupa treziri. (la copii aceasta se poate manifesta ca o dificultate de intoarcere la somn fara interventia tutorelui).
3. Treziri dimineata devreme cu incapacitatea de reinitiere a somnului.
B. Tulburarea de somn cauzeaza discomfort semnificativ din punct de vedere clinic sau depreciere in mediul social, profesional, educational, academic, comportamental sau in alte domenii importante de functionare.
C. Dificultatea de a adormi are loc la cel putin 3 nopti pe saptamana.
D. Dificultatea de a adormi este prezenta pentru cel putin 3 luni.
E. Dificultatea de a adormi are loc in ciuda unei posibilitati adecvate de somn.
F. Insomnia nu este mai bine explicata si nu are loc in mod exclusiv in timpul unui curs al unei alte tulburari somn-veghe (ex. : narcolepsia, o tulburare de somn legata de respiratie, o tulburare a ritmului circadian somn-veghe, o parasomnie).
G. Insomnia nu este atribuita efectelor fiziologice ale unei substante (ex. : un abuz de droguri, medicamente). 
H. Tulburarile mentale coexistente si conditiile medicale nu explica in mod adecvat plangerea constanta in ceea ce priveste insomnia.
Precizati daca : 
- Comorbida cu o tulburare mentala non-somn, incluzand tulburarile consumului de substanta.
- Cu alta comorbiditate medicala.
- Cu alta tulburare de somn.
Precizati daca :
- Episodic : Simptomele dureaza cel putin o luna, dar mai putin de 3 luni.
- Persistent : Simptomele dureaza 3 luni sau mai mult.
- Periodic : Doua (sau mai multe) episoade in intervalul unui an.
Nota : diagnosticul de insomnie este dat fie daca are loc ca o conditie independenta, fie daca este comorbida cu alta tulburare mentala (ex. : tulburarea depresiva majora), conditie medicala (ex. :durerea) sau alta tulburare de somn (ex. : o tulburare de somn legata de respiratie). De exemplu, insomnia isi poate dezvolta propriul curs cu cateva trasaturi depresive si anxioase, dar fara a indeplini criteriile de diagnosticare pentru nici o tulburare mentala. Insomnia se poate manifesta de asemenea ca o trasatura clinica a unei alte tulburari mentale predominante. Insomnia persistenta poate fi chiar un factor de risc pentru depresie si este adesea un simptom rezidual comun dupa tratarea acestei tulburari. Cu insomnia comorbida unei alte tulburari mentale, tratamentul ar putea avea nevoie de asemenea sa vizeze ambele conditii. Dat fiind cursul diferit al acestora, este imposibil de cele mai multe ori sa se stabileasca natura exacta a relatiei dintre aceste entitati medicale, iar aceasta relatie se poate schimba in timp. Prin urmare, in prezenta insomniei si a unei tulburari comorbide, nu este necesar sa se faca o atribuire cauzala intre cele doua conditii. Mai degraba, diagnosticul tulburarii de insomnie este facut concomitent cu specificarea conditiilor clinice comorbide. Un diagnostic paralel de insomnie ar trebui sa fie considerat doar atunci cand insomnia este suficient de severa pt a justifica atentie clinica independenta ; altfel, nu este necesar un diagnostic separat.
Tulburarea de hipersomnolenta 
Criterii de diagnosticare
A. Somnolenta excesiva auto-raportata (hipersomnolenta) in ciuda unei perioade principale de somn care dureaza cel putin 7 ore, cu cel putin unul dintre urmatoarele simptome :
1. Perioade repetate de somn sau ''caderi'' in somn/''motaiala'' in decursul aceleiasi zile.
2. Un episod prelungit al somnului de baza de mai mult de 9 ore pe zi care nu este reconfortant (nu este inviorator).
3. Dificultatea de a fi pe deplin treaz dupa o trezire brusca.
B. Hipersomnolenta are loc de cel putin trei ori pe saptamana, pt cel putin 3 luni.
C. Hipersomnolenta este insotita de suferinta semnificativa sau depreciere cognitiva, depreciere in mediul social, profesional sau in alte domenii importante de functionare.
D. Hipersomnolenta nu este mai bine explicabila si nu are loc in mod exclusiv in timpul cursului unei alte tulburari de somn (ex. : narcolepsia, tulburare de somn legata de respiratie, o tulburare a ritmului circadian somn-veghe, o parasomnie).
E. Hipersomnolenta nu este atribuita efectelor fiziologice ale unei substante (ex. : un abuz de droguri, o medicatie). 
F. Tulburarile mentale coexistente si conditiile medicale nu explica in mod adecvat plangerea constanta in ceea ce priveste hipersomnolenta.
Precizati daca :
- Cu tulburare mentala, incluzand tulburarile consumului de substanta.
- Cu conditie medicala.
- Cu alta tulburare de somn.
Precizati daca :
- Acut : durata de mai putin de o luna.
- Subacut : durata intre 1-3 luni.
- Periodic : durata de mai mult de 3 luni.
Precizati severitatea actuala : 
Precizarea severitatii se bazeaza pe gradul de dificultate de a mentine starea de veghe pe timpul zilei manifestata prin aparitia unor atacuri multiple de somnolenta irezistibila/imperioasa aparuta in orice zi, de ex. : in timp ce conduci, in timp ce stai, in timp ce vizitezi prieteni, in timp ce muncesti.
- Usoara : dificultate in mentinerea starii de veghe in timpul zilei 1-2 zile pe saptamana.
- Moderata: dificultate in mentinerea starii de veghe in timpul zilei 3-4 zile pe saptamana.
- Severa: dificultate in mentinerea starii de veghe in timpul zilei 5-7 zile pe saptamana.


Fisiere in arhiva (1):

 • Tulburari de somn.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!