Tulburare afectiva depresiva - Depresia de doliu

Extras din referat Cum descarc?

Fiecare persoana poate exprima pe parcursul vietii unele stari depresive ce apar in mod firesc ca urmare a pierderilor, frustrarilor, esecurilor, dezamagirilor. In timp ce pentru unii depresia este o reactie scurta, temporara, cu impact redus asupra functionarii, pe altii simptomele sau intregul sindrom depresiv ii poate afecta saptamani sau chiar luni. Estimarile efectuate pe baza cercetarilor aplicative din diferite culturi arata ca in orice moment intre 9 si 20 % din populatia adulta prezinta simptome depresive semnificative si, dintre acestia unii vor avea in cursul vietii cel putin un episod depresiv definit dupa criterii clinice precise. Depresia unipolara este considerata ca cea mai frecventa si comuna tulburare mintala. Aproximativ unul din cinci adulti (17,7) va suferi pe parcursul vietii de o depresie majora. Depresia majora, distimia si chiar simptomele depresive subsindromale au influente mai negative asupra capacitati functionare, comparativ cu diabetul, hipertensiunea, artrita sau boli pulmonare. Din pacate, chiar si astazi, depresia, cu toate manifestarile ei multiple si cu toate implicatiile ei negative in sfera de functionare si realizare a activitatilor cotidiene, ramane o tulburare insuficient diagnosticata si insuficient tratata (Regier et al, 1994).Atentia acordata in ultimii ani cercetarii depresiei se justifica si prin impactul ei asupra functionarii, uneori mai puternic decat bolile majore cronice si prin caracterul recurent sau cronic al tulburarii. In plus, persoana depresiva apartine de cele mai multe ori unei familii, iar prezenta sa are influente negative asupra celorlalti, indeosebi asupra copiilor. ,,Ca lungi ecouri ce de departe se confunda", plangeri disperate sau melancolice exprima, de-a lungul timpului si indiferent de latitudine, fragilitatea si nelinistea umana. Echilibrul psihic al omului ,, slab care sufera" are oscilatii sau chiar sincope:de la descurajare la pesimism, de la disperare la naufragiul suicidului. Depresia este stare sufleteasca sumbra,o,, traire" cu tonalitati triste, a caror amploare, intensitate si durata sunt vulnerabile. Depresia, termen relativ nou, nu este o tentatie sa credem, sau care ar fi indusa de dificultatile existentiale ori de exigentele si constrangerile societatii. Unele depresii nu sunt expresia unei psihoze, ci a unei nevroze. 
Ce este depresia?
Depresia este reprezentata de o serie de simptome, cum ar fi pierderea energiei si a interesului in activitatile zilnice si in viata,tristete, pierderea poftei de mancare si pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate, dificultati in concentrare, autocritica, sentimente de disperare, dureri fizice, izolarea de ceilalti, iritare, dificultati in luarea deciziilor si ideatiei suicidara. Multe persoane depresive sunt simultan si anxioase. Aceste persoane se ingrijoreaza des, au senzatii de voma sau ameteli, uneori pot avea bufeuri, vedere incetosata, tahicardie sau transpiratii.Depresia clinica variaza intre moderat si sever. De exemplu, unele persoane au doar cateva simptome. Altele sufera de depresie severa, avand un numar ridicat de simptome frecvente, de durata lunga, neplacute. Depresia clinica difera de procesul de doliu instalat dupa pierderea unei persoane dragi, separare sau divort. Tristetea, sentimentului de gol, nivelul scazut de energie si pierdere interesului sunt reactii normale in conditia de doliu. De asemenea, furia si anxietatea pot fi o parte normala a procesului de doliu. Depresia clinica difera de doliul normal, cu toate ca si in unele cazuri de depresie poate fi prezent un eveniment de pierdere semnificativa. Pe langa aceste aspecte, depresia dureaza mai mult decat procesul de doliu si poate include auto-critica, disperarea si lipsa sperantei.
Cine devine depresiv?
Depresia nu este un fenomen care li se intampla persoanelor "ciudate" sau "nebune".Depresia este un fenomen foarte des intalnit. Impreuna cu anxietatea(tulburare ce apare mai frecvent decat depresia)reprezinta tulburari emotionale cele mai frecvent. In fiecare an, un numar impresionant de persoane vor suferi din cauza depresiei majore 25% dintre femei si 12% dintre barbati, se vor confrunta cu un episod depresiv major in cursul vietii. Sansele scaderii intr-un al doilea episod depresiv sunt ridicate. Motivele pentru diferentele cauzate de gen in prevalenta depresiei nu sunt inca suficient de bine cunoscute. Un motiv plauzibil poate fi faptul ca femeile sunt mai predispuse sa isi recunoasca deschis sentimentele de tristete si auto-critica, in timp ce barbati poarta o masca sau isi ascund depresia in spatele altor probleme, cum ar fi abuzul de alcool si drogurile. In plus, femeile sunt educate de la varste fragede spre a deveni neajutorate si dependente. De asemenea femeile au la dispozitie mai putine surse de control decat barbatii, iar reusitele lor sunt deseori neluate in seama.
Care sunt cauzele depresiei?
Nu exista un singur factor cauzator al depresiei. Conform abordarii noastre,depresia este determinata de mai multi factori. Acesti factori pot fi


Fisiere in arhiva (1):

  • Tulburare afectiva depresiva - Depresia de doliu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-Filimon Letitia, ,2002, Experienta depresiva: perspective socio-culturale, Editura Dacia,Cluj Napoca 
-Leahy,R.L, Holland S. J , 2010, Planuri de tratament si interventii pentru depresie si anxietate,editura ASCR, Cluj Napoca, 
-Loo Henri, Loo Pierre,2003, Depresia, Editura Corint, Bucuresti
-Sandulache Sorin, 2006, Cosiliere si pshihoterapie pastorala, Editura EdITA,Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!