Tiputile de Dragoste

Extras din referat Cum descarc?

Despre dragoste
In cele ce urmeaza voi vorbi despre dragoste si aceasta o voi face dintro perspectiva sociopsihologica. Dar daca a-si vorbi despre dragoste si stilurile de dragoste consider ca ar fi incomplet si din acest motiv o sa imi indrept atentia si catre fenomenele anterioare si secundare aparitiei ei. Cred ca putem vorbi despre cauzalitate, despre cauze si efecte. Despre cauzele aparitiei dragostei si despre urmele pe care le lasa ea. 
Anterior dragostei pute vorbi despre nevoia de afiliere sau atasament, sfectul familiaritatii, aparenta personala, similaritate si reciprocitate si despre proximitatea spatiala.
Iar in ceea ce priveste efectele ei putem vorbi despre dezamagiri sau intr-o nota mai optimista despre alegerea prtenerului conjugal.
Explicarea atractiei interpersonale poate functiona pe fundalul atasamentului inascut fata de alte personae. Oameni, dintr-un anumit punct de vedere, sunt animale sociale, colective, deci programaate genetic pentru afilierea cu ceilalti, sa nu ne afiliem ar insemna sa incercam sa ne sustregem socialului. Philip Shaver si Cindy Hazan au testat in mai multe studii ipoteze extrem de interesante cu privire la dragoste. Ei s-au inspirat din studiile pe animale si din cele asupra relatiei parinte - copil. Ideea centrala a demersurilor lor de cercetare este ca stilul de atasament al unei pesoane (modalitatea in care persoana interactioneaza cu altii semnificativi) ramine constant de-a lungul vietii; ca atare, atasamentul manifestat de individ fata de parinti in vremea copilariei este foarte asemanator aceluia pe care-l manifesta fata de partenerul dintr-o relatie de dragoste. 
In studiul lor asupra stilurilor de atasament, studiu bazat pe observarea interactiunilor copiilor cu mamele lor, Ainsworth si colaboratorii sai (1978) au distins trei astfel de stiluri. Ele se refera la asteptarile copiilor privind accesibilitatea si disponibilitatea mamei de a le raspunde: stilul securizant, stilul evitant si stilul anxios/ambivalent. Autorii mentionati au aratat ca aceste expectante sunt incluse in modelul mental pe care copii il construiesc despre ei insisi si despre partenerii lor importanti de interactiune. 
Hazan si Shaver (1988) au realizat o cercetare bazata pe ancheta, in care urmareau sa testeze urmatoarele ipoteze: 
1. Distributia stilurilor de atasament la adulti este similara cu cea observata la copii.
2. Experientele de dragoste pe care le traiesc indivizii cu stiluri diferite de atasament sunt diferite.
3. Modelele mentale ale eului si ale relatiilor difera in functie de stilul de atasament. 
4. Indivizii cu stiluri de atasament diferite sunt vulnerabili in grade diferite la singuratate. Cei cu stil anxios/ambivalent sunt cei mai vulnerabili, iar cei cu stil securizant sunt cei mai puin vulnerabili. 
Cercetatorii le inminau subiectilor scurte descrieri ale celor trei stiluri de atasament si le cereau sa aprecieze care din ele se potriveste cel mai exact cu experientele si sentimentele lor. De asemenea, subiectii raspundeau la multiple intrebari despre natura si calitatea relatiilor lor de dragoste. 
Iata descrierile stilurilor de atasament pe care le primeau subiectii: 
A. Gasesc ca este destul de usor sa ma apropii de altii. Ma simt bine sa stiu ca depind de altii si ca altii depind de mine. Nu-mi fac griji ca voi fi abandonat sau ca cineva se va apropia prea mult de mine. 
B. Nu ma simt in largul meu atunci cind am legaturi foarte strinse cu ceilati. Gasesc ca este dificil sa ai inredere in ei si imi vine greu sa depind de ei. Devin nervos cind cineva doreste o relatie foarte apropiata cu mine. Adesea, partenerii mei din relatiile de dragoste mi-au cerut sa fiu mai intim decit ma simt eu bine. 
C. Gasesc ca altii au retineri in a se apropia de mine atit de mult cit as dori eu. Ma gindesc adesea ca partenerul meu nu ma iubeste sau nu vrea sa stea cu mine. Imi doresc legaturi foarte profunde cu unele persoane, iar aceasta dorinta ii sperie pe unii. 
Tipul A este stilul securizant, tipul B este stilul evitant, iar stilul C este stilul anxios/ambivalent. 
56% din adultii care au participat la cercetarea lui Hazan si Shaver au declarat ca stilul securizant exprima cel mai exact trairile lor. Aproximativ 25% din subiecti au identificat stilul evitant ca auto-decriptiv si aproximativ 20% au ales stilul anxios/ambivalent. Astfel, ipoteza fundamentala a celor doi cercetatori, anume aceea a continuitatii s-a confirmat: distributia mentionata a stilurilor de atasament se regaseste si la copii. 
Indivizii adulti care raporteaza un stil de atasament securizant descriu relatiile 
de dragoste ca fiind caracterizate de fericire, prietenie si incredere. Principala trasatura a celor cu stil evitant este frica de intimitate cu celalalt. In sfirsit, din interviurile cu subiectii cu stil anxios/ambivalent a reiesit ca relatiile lor de dragoste sunt caracterizate de extreme pasiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tiputile de Dragoste.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!