Tipurile de inteligenta

Extras din referat Cum descarc?

In vocabularul nostru sunt prezente o multitudine de cuvinte prin care descriem capacitatile superioare ale unei persoane(istet, perspicace, creativ, talentat, descurcaret) ,acestea pot fi definite prin performante academice inalte ,capacitate de a intelegere usor, cat si prin capacitatea generala a unui individ de a acumula si utiliza informatiile si experienta anterioara pentru a se adapta eficient la contexte si cerinte variate sau noi ale mediului extern. In ansamblu acestea depind de inzestrarea cu un IQ ridicat, anume peste medie (90-110) sau aflat in partea terminala a valorii medii .Cuvantu care exprima toate cele prezentate mai sus intr-o maniera cunoscuta de toti este ,,inteligenta,, . A nu se confunda inteligenta cu inteligenta emotionala, care reprezinta ,,capacitatea de a constientiza si intelege propriile emotii si emotiile celor din jur si de a le gestiona si folosi cu rezultate pozitive". Inteligenta se masoara prin coeficientul de inteligenta (IQ), iar inteligenta emotionala si competentele ce sunt componente ale acesteia (cum este empatia ) sunt masurate de coeficienti emotionali (EQ).
Pornind de la principile pedagogiei ,in ceea ce priveste invatamantul, fiecare cadrul didactic trebuie sa gaseasca raspunsul cat mai exact la intrebarea,,Pentru ce si pentru cine predau?".Astfel pedagogia individualizata porneste de la ideea ca fiecare copil in parte, cu nevoile si asteptarile lui educationale, ar putea fi asimilat cu o problema, a carei solutie nu poate fi cautata si gasita decat la el. Pentru a ajunge la solutia corecta, este necesar sa se cunoasca cat mai exact interesele, nevoile si asteptarile copiilor, precum si profilul lor de inteligenta, stilul de invatare sau combinatia de stiluri de invatare, pe care le dezvolta predominant. Asadar,in invatamant, printre alti factori, inteligenta cadrului didactic cat si a elevilor determina alegerea modului eficient de predare cat si timpul de invatare teoretica-practica. 
Howard Gardner profesor de stiinte ale cognitiei si educatiei al Universitatii Harvard, in cartea sa ,,Cadrele mintii" (1983), sustine ideea ca, ,,cultura noastra defineste o inteligenta deosebit de larga", explica astfel faptul ca exista cel putin opt inteligente de baza, pe care le detin toti oamenii normali dezvoltati, insa datorita variatiei genetice nu exista doua persoane care sa aiba aceeasi combinatie a inteligentelor. In conceptia lui Gardner, capacitatea cognitiva a omului este descrisa printr-un ansamblu de abilitati, talente, deprinderi mentale, pe care le numeste ,,inteligente" si le grupeaza in opt categorii.. In concluzie ,psihologia considera inteligenta ca fiind nu o singura entitate, ci un sistem de inteligente independente, testate in prealabil, in functie de cateva criterii riguroase (inteligenta interpresonala ,lingvistica, logico-matematica, vizual-spatiala, muzicala, corporal-kinestezica, intrapersonala, naturalista si existentiala). 
In al doilea rand primele cercetari aveau o perspectiva ingusta privind inteligenta drept abilitate de a rezolva probleme teoretice,insa in prezent a crescut consensul in randul cercetarilor care evidentiaza afirmarea inteligentei in alte planuri ale vietii decat cel academic (Sternberg,Detterman,1986).Acest interes crescut in inteligentele specifice lumii contemporane include inteligentele care se refera la un domeniu specific asa cum este cazul inteligentei sociale ,emotionale si practice.
Astfel, literatura de specialitate mai vorbeste si despre o inteligenta culturala (CQ). Persoanele cu inteligenta culturala nu sunt experti in diverse culturi, ci se folosesc de sensibilitate, observatie empatie si inteligenta pentru a-i ,,citi" pe oameni si a intelege situatiile, in complexitatea lor, astffel inteligenta culturala este definita ca fiind abilitatea unei persoane de a aborda in mod eficient alte persoane din medii culturale diferite . Aceasta include patru fatete: strategia, cunoasterea, motivatia si comportamentul .


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipurile de inteligenta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-este-iq-ul-si-cum-se-masoara
Cartea "Cadrele mintii" (1983) de Howard Gardner
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-este-de-fapt-inteligenta
https://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligen%C8%9B%C4%83
https://ro.scribd.com/doc/288948318/Inteligen%C5%A3a-Cultural%C4%83-%C5%9Ei-Inteligen%C5%A3a-Emo%C5%A3ional%C4%83


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!