Tipuri de Conflicte Interpersonale

Extras din referat Cum descarc?

Importanta lui pentru individ este direct proportionala cu intensitatea relatiei; cu cat individul este mai ingrijorat de perspectiva incheierii relatiei, cu atat conflictul va fi mai puternic. C. interpersonal variaza de la cele dintre oamenii cu relatii de durata casnice si sexuale (inclusiv casatoria), la cele dintre prietenii apropiati, la cele dintre colegii de munca si cunostintele. si la cele dintre oameni care nu se cunosteau pana in momentul conflictului.
Adesea, acest gen de c. are ca obiect "regulile" relatiei, adica modul in care fiecare parte ar trebui sa se poarte fata de cealalta. Desi relatiile sociale au reguli, rareori acele reguli sunt explicite. Chiar si intr-o relatie ca mariajul, care este definita legal si social, regulile care se aplica fiecaruia intr-un anume mariaj nu sunt clar specificate. Ambii parteneri au idei personale despre mariaj si despre felul cum trebuie sa se poarte fiecare partener, dar aceste presupuneri nu sunt niciodata discutate si negociate impreuna. In ultima vreme au aparut si exceptii; in special in SUA sunt cupluri care, inainte de casatorie, incheie contracte in care specifica cele mai importante reguli ale relatiei lor. Totusi, nici chiar aceste contracte nu pot prevedea toate situatiile.
Conflictul poate surveni cind una din persoanele implicate intr-o relatie, apropiata sau distanta, simte ca cealalta a incalcat regulile. In unele cazuri cealalta persoana va fi cunoscut regulile, intrucat acestea fusesera acceptate de ambii parteneri; dar in multe cazuri cealalta persoana fie ca nu le-a cunoscut, fie ca nu le acceptase asa cum fusesera ele prescrise de persoana cu care avea relatia. Ele pot avea un conflict pentru ca au incalcat fara sa stie niste reguli nerostite.
Intensitatea, importanta si investitia. Relatiile interpersonale variaza in functie de intensitate, importanta si investitie. Intensitatea se refera la forta emotionala a relatiei, care poate urca de la una neutra (oameni cu care ai avut de-a face intimplator la munca), la alta puternica (o persoana cu care ai o relatie romantica indelungata). Importanta: valoarea relatiei pentru participanti, exprimata, de ex., in sprijinul emotional sau financiar. Investitia in relatie include costurile financiare, timpul, implicarea emotionala sau cantitatea de afirmare publica.
Cu cat o relatie are valori mai mari la cei trei indicatori, cu atat intr-un conflict  presiunea, stressul, proiectia si riscul sunt mai puternice. Oamenii discuta rareori despre perceptiile lor privind intensitatea, importanta si investitia in relatie si despre caile prin care aceste perceptii se schimba in timp si dupa imprejurari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Conflicte Interpersonale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!