Timiditatea

Extras din referat Cum descarc?

Epoca electronicii este menita sa ne ofere mai mult timp liber; ea insa ne lipseste din ce in ce mai mult de el. Tehnologia ne-a facut eficienti si a redefinit timpul si valoarea lui; el nu trebuie pierdut, ci utilizat rapid si cu un scop. Pe de alta parte, tehnologia defineste continuu modul nostru de comunicare. Oamenii sunt pusi din ce in ce mai rar in fata unor interactiuni directe datorita telefoanelor, fax-urilor, Internetului etc., care dau iluzia unui contact direct (de fapt, singurul lucru atins este tasta calculatorului). Ocaziile din ce in ce mai putine de contact direct intre persoane ii pun pe timizi intr-un mare dezavantaj. 
Studiile arata ca, din 1975 pana in prezent, frecventa timiditatii a crescut de la 40% la 48%. Timizii, aparent blanzi si calmi traiesc, de fapt, intr-o continua stare de sovaielnici, permanent analizandu-si partile negative si preocupandu-se peste masura de parerea celorlalti despre ei. La o petrecere, de exemplu, in timp ce toti ceilalti fac cunostinta unii cu altii, danseaza, persoanele timide isi analizeaza modalitatile de control al impresiei publice pe care o genereaza (Daca stau in cel mai indepartat colt al camerei si pretind ca examinez tabloul de pe perete, toti vor crede ca sunt interesat de arta si nu va fi nevoie sa vorbesc cu nimeni ). In tot acest timp, inima lor bate repede, pulsul creste, stomacul este incordat - toate acestea fiind semnale psihologice ale suferintei si nefericirii autentice.
Intr-un articol al sau, Zimbardo (cunoscut psiholog italian) enumera consecintele nefaste ale timiditatii. Este vorba de o serie de probleme sociale: dificultate de a face cunostinta cu oamenii si a inchega prietenii, ceea ce ii condamna pe timizi la singuratate si depresie. Apar si probleme cognitive: incapacitatea de a gandi clar in prezenta altora, tinzand sa se blocheze in conversatii. Ei pot parea din aceasta cauza, dezinteresati sau nepoliticosi, cand sunt de fapt foarte nervosi. Excesiv de egocentrici, ei sunt continuu preocupati de fiecare aspect al infatisarii si comportamentului lor. Traiesc sub presiunea a doua temeri: de a nu fi vazuti de ceilalti si teama de a fi vazuti dar considerati nesemnificativi. 
Articolul lui Zimbardo a marcat un domeniu nou de studiu. Ultimele concluzii la care s-a ajuns in intelegerea acestei boli sunt urmatoarele: 
Incidenta timiditatii in lume a ajuns la 48% si este in crestere;
In general timiditatea este ascunsa; 
Unii oameni se nasc cu o inclinatie a temperamentului spre timiditate. Totusi, acest fapt nu condamna persoanele respective la evitarea privirii celorlalti. 
Foarte mult se datoreaza educatiei din familie. Se vorbeste chiar de o neurobiologie a timiditatii. Cel putin trei centri cerebrali care mediaza frica si anxietatea sunt implicati in comportamentele timide. 
In mare parte, timiditatea este dobandita in urma experientei de viata. Incidenta timiditatii variaza cu fiecare tara. Se pare ca israelienii sunt cel mai putin timizi dintre toti locuitorii planetei. Un factor major care determina timiditatea este stilul diferit al fiecarei culturi de a atribui lauda si pedeapsa copiilor.
Timiditatea are o anumita valoare pentru supravietuire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Timiditatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!