Termeni Specifici din Domeniul Psihodramei

Extras din referat Cum descarc?

Psihodrama este o forma complexa de psihoterapie, bazata pe activitati de grup. Creatorul acestei metode este Jacob Levy Moreno. Acesta fondeaza in anul 1942 Societatea Americana de Psihoterapie de grup si Psihodrama, devenind in 1957 presedintele Consiliului International de Psihoterapie de Grup.
Scopul acestui eseu consta in prezentarea succinta a catora termini uzuali din domeniul psihoterapiei moreniene. Acesti termini sunt comuni artei dramatice, din care psihodrama se inspira, dar au sensuri diferite aplicate la functia terapeutica pe care o indeplinesc. 
Primul termen ales este "jocul de rol", actiune ce presupune participarea efectiva in cadrul psihodramei, protagonistul actionand in mod spontan la stimulii, directiunile si starea de spirit ce va trebui pusa in scena. Jocul de rol se bazeaza pe subiectivitate, trairea redata fiind reala si personala/subiectiva, spre deosebire de jocul actoricesc, in care trairile sunt reproduse cu ajutorul diferitor tehnici specifice. Scopul jocului de rol este dezvoltarea aptitudinilor deja existente dar  neconstientizate sau prea putin puse in aplicare. Astfel, subiectul in cauza poate realiza moduri noi si mai eficiente de a functiona mai bine in rolurile pe care le "interpreteaza" in viata reala (lider, professor, parinte etc). O particularite a jocului de rol este posibilitatea de a gresi fara repercursiuni, de a gasi alternative potrivite unei anumite situatii. Prin jocul de rol subiectul are libertatea de a-si explora propriul subconstient prin actiune.
Pentru a avea joc de rol este nevoie de un "protagonist" care sa intepreteze, de un subiect al reprezentarii psihodramatice. Acesta poate fi voluntar, ales de grupul de psihodrama sau impus de director. In momentul numirii lui, protagonistul


Fisiere in arhiva (1):

  • Termeni Specifici din Domeniul Psihodramei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

IOLANDA MITROFAN - "Orientarea experientiala in psihoterapie.Dezvoltare personala, interpersonala, transpersonala"- ED. SPER, BUCURESTI 2005
http://en.wikipedia.org/wiki/Psychodrama
http://www.blatner.com/adam/pdntbk/pdtheory.htm


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!