Termeni Specifici din Domeniul Psihodramei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Psihodrama este o forma complexa de psihoterapie, bazata pe activitati de grup. Creatorul acestei metode este Jacob Levy Moreno. Acesta fondeaza in anul 1942 Societatea Americana de Psihoterapie de grup si Psihodrama, devenind in 1957 presedintele Consiliului International de Psihoterapie de Grup.

Scopul acestui eseu consta in prezentarea succinta a catora termini uzuali din domeniul psihoterapiei moreniene. Acesti termini sunt comuni artei dramatice, din care psihodrama se inspira, dar au sensuri diferite aplicate la functia terapeutica pe care o indeplinesc.

Primul termen ales este "jocul de rol", actiune ce presupune participarea efectiva in cadrul psihodramei, protagonistul actionand in mod spontan la stimulii, directiunile si starea de spirit ce va trebui pusa in scena. Jocul de rol se bazeaza pe subiectivitate, trairea redata fiind reala si personala/subiectiva, spre deosebire de jocul actoricesc, in care trairile sunt reproduse cu ajutorul diferitor tehnici specifice. Scopul jocului de rol este dezvoltarea aptitudinilor deja existente dar neconstientizate sau prea putin puse in aplicare. Astfel, subiectul in cauza poate realiza moduri noi si mai eficiente de a functiona mai bine in rolurile pe care le "interpreteaza" in viata reala (lider, professor, parinte etc). O particularite a jocului de rol este posibilitatea de a gresi fara repercursiuni, de a gasi alternative potrivite unei anumite situatii. Prin jocul de rol subiectul are libertatea de a-si explora propriul subconstient prin actiune.

Pentru a avea joc de rol este nevoie de un "protagonist" care sa intepreteze, de un subiect al reprezentarii psihodramatice. Acesta poate fi voluntar, ales de grupul de psihodrama sau impus de director. In momentul numirii lui, protagonistul

Bibliografie:

IOLANDA MITROFAN - "Orientarea experientiala in psihoterapie.Dezvoltare personala, interpersonala, transpersonala"- ED. SPER, BUCURESTI 2005

http://en.wikipedia.org/wiki/Psychodrama

http://www.blatner.com/adam/pdntbk/pdtheory.htm

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Termeni Specifici din Domeniul Psihodramei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
774 cuvinte
Nr caractere:
4 677 caractere
Marime:
10.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
aptotudini, psihodrama
Predat:
Facultatea de Sociologie - Psihologie , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Materie:
Psihologie
Sus!